DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 28. října 2019

Home » » Recenze/review - MAYHEM - Daemon (2019)

Recenze/review - MAYHEM - Daemon (2019)


MAYHEM - Daemon
CD 2019, Century Media Records

for english summary please scroll down

MAYHEM byli kdysi moji vůbec první zahraniční black metalovou kapelou, kterou jsem slyšel. Dodnes jejich první alba uctívám a rád se k nim vracím. Fascinovala mě tehdy živočišnost, chlad, rouhání a spousta černé energie, která z jejich hudby doslova sálala. Také to bývalo cosi šokujícího, nechutného, zlého a zároveň velmi přitažlivého. Mnozí z nás začali zakopávat svoje džínové bundy na hřbitovech, aby načichly stejnou špínou, jakou jsme slyšeli ze slavných nahrávek.

Každé další album jsem očekával s napětím a mnohdy odcházel zklamán. Navíc jsem viděl kapelu jednou na letním festivalu v ne příliš dobré a lichotivé formě. Novinky jsem se tedy poměrně obával, i když jsem byl hodně zvědavý. Dnes už mohu říct, že jsem spokojen. Nová deska sice není ničím objevným, ani převratným, ale rozhodně se jedná o velmi dobře odvedenou práci. 



První alba kapely byla zajímavá i tím, že pánové nebyli nijací satan ví dobří muzikanti. Dnes už to samozřejmě neplatí a album je o to víc pestřejší, zákeřnější, atmosféričtější. MAYHEM se nepouštějí do žádných velkých kompozic, drží se toho, co jim šlo vždy nejlépe - klasického black metalu, který jim koluje v žilách. O zvuku, obalu ani nápadech se nemá cenu bavit, vše je v pořádku. Členové téhle smečky mají black metal v krvi, to je bez debat, nedělá jim problém složit dobrou a zajímavou skladbu, i když bych očekával trošku víc ostřejší kytary. To jsou ale jen drobnosti, u podobných veteránů jde stejně hlavně o to, aby měl posluchač chuť se znovu vracet i k novým songům. Osobně se mi "Daemon" líbí, dokonce bych řekl, že se pro moji osobu jedná asi o nejlepší album od prvních legendárních záseků. MAYHEM si ostudu rozhodně neutrhli, naopak, takhle na podzim se jedná o další návrat, který podle mě má smysl. Sází se zde na jistotu, je to zlé, ošklivé, chladné a špinavé. Tedy přesně takové, jaké to chci od této legendy mít. Pokaždé, když se budu chtít rouhat, rád si narvu "Daemon" znovu do hlavy. A s chutí! Satan!


sumarizace:

MAYHEM letos přišli s hudbou, která splňuje všechny moje požadavky na poctivý, reálný black metal. Jejich nová nahrávka je plná neskutečné černé energie. Hroby se otvírají, zvony zvoní umíráček. "Daemon" může být klidně soundrackem pro vaší poslední cestu. Podzemí opět ožilo a vyslalo na náš svět posly apokalypsy. Mrtví mi jdou po krku a zlo je cítit všude kolem. Black metal je zde starý a plesnivý a nepostrádá obrovskou dávku naléhavosti. Připadám si, jako bych ležel při okultním obřadu na oltáři smrti a byl navěky obětován. Člověk se při poslechu stává morbidním básníkem, tulákem po záhrobí. Přiznávám se bez mučení. Album mě rozsekalo a stalo se mým průvodcem na onom světě. Zapalte svíce, exhumujte starý poctivý black metal! Doporučuji! Vynikající temný, studený, černý metal!



Asphyx says:

MAYHEM come this year with music fulfilling all my requirements for honest, real black metal. Their new record is full of unreal black energy. The tombs were opened, bells ringing the death knell. "Daemon" may be the soundtrack to your last trip. Underground came alive again and sent messengers of apocalypse to our world . Deads are hunting me and the evil is everywhere. Black metal here is old and moldy and doesn't miss a huge amount of urgency. I feel like I was lying at an occult ritual on the altar of death and I was forever offered. When listening it becomes a morbid poet, a wanderer on the other world. The album cut me up and it became my guide on the other world. Light a candle, exhume old fair black metal! I recommend! Excellent dark cold black metal!


Tracklist:
1 The Dying False King 3:45
2 Agenda Ignis 4:34
3 Bad Blood 4:58
4 Malum 5:05
5 Falsified and Hated 5:48
6 Aeon Daemonium 6:03
7 Worthless Abominations Destroyed 3:48
8 Daemon Spawn 6:02
9 Of Worms and Ruins 3:48
10 Invoke the Oath 5:33

Bonus:
11 Everlasting Dying Flame 5:52
12 Black Glass Communion 4:25

band:
Attila-Vox
Necrobutcher-Bass
Hellhammer-Drums
Teloch- Guitar
Ghul - Guitar

Share this games :

TWITTER