DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 4. prosince 2019

Home » » Rozhovor - CREEPING FLESH - Death Metal a všetky jeho rôzne subžánre sú tým najlepším, čo by mal metal predstavovať.

Rozhovor - CREEPING FLESH - Death Metal a všetky jeho rôzne subžánre sú tým najlepším, čo by mal metal predstavovať.


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - CREEPING FLESH.

Odpovídal William, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CREEPING FLESH - Into the Meat Grinder (2019):


Ave CREEPING FLESH! Zdravím do Švédska. Jak se daří? Co vás sleduju na sociálních sítích, tak mi připadá, že zažíváte skvělé období. Všude čtu na vaši novinku jen samé superlativy. Máte skvělé nové album. Vaše práce a odhodlanost nese své ovoce. Jak se jako kapela právě cítíte? 

Cítime sa skvelo! V kapele sme všetci priatelia a zažívame spolu mnoho zábavy, samozrejme aj počas tvorenia a písania nového materiálu a aj popri hraní death metalu. Dúfame, že sa to odráža aj v našej muzike ako aj počas koncertov. 


Pojďme na novou desku „Into the Meat Grinder“, ta asi zajímá naše čtenáře nejvíce. Jak vznikala? Jak dlouho jste ji nahrávali? A jak vlastně CREEPING FLESH tvoří nový materiál? 

Album sme napísali v rozmedzí rokov 2017-2018, ale jeho najväčšiu časť sme dali dokopy posledných 6 mesiacov pred samotným nahrávaním dosky v októbri 2018. Skladanie väčšinou prebieha tak, že buď ja (Willian, gitara) alebo Sofus (gitara), či Korp (basa) prinesieme na skúšobňu už vopred vymyslené riffy alebo nejakú základnú linku pre skladbu, no a potom sa spoločne snažíme dotvoriť celý song tak, aby bol cool a zaujímavý. Napokon sa pridajú aj bicie a vokál. Ako náhle už máme hotové riffy a štruktúru skladby, snažíme sa napísať text aby čo najlepšie zapadol do danej atmosféry songu. 

Novou desku zdobí parádní obal. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali? 

Autorom obalu som vlastne ja, William. Námet na obal som namaľoval na základe inšpirácie dielom nemeckého maliara Otta Dixa, ktorý bol počas prvej svetovej vojny guľometným strelcom nemeckej armády. Konkrétne som sa nechal inšpirovať obrazom s názvom „Flanders“, skúste sa naň pozrieť! Je to naozaj skvelý umelec, ktorý vo svojich dielach spracováva neskutočne desivé témy, veľmi inšpiratívny. A ak sa vám páči náš obal, určite si zaobstarajte skladací vinyl, ktorý čoskoro vyjde. 


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Nahrávali sme v Big Balls Studio v Karlstade, producentom bol Dennis Eriksson a o mastering sa postaral Jonny Pettersson, ktorý tiež prispel vokálmi v skladbe „Tank Corps Unleashed”. Už keď sme šli do štúdia, mali sme pevnú predstavu aký zvuk by mala mať nahrávka a Dennisovi sa ju podarilo zachytiť vytvorením ostrého old school death metalového soundu bez toho aby sme boli len ďalšou kópiou známejších kapiel, pokiaľ ide teda o zvuk. 

Nedílnou součástí vaší novinky jsou i texty. O čem pojednávají ty vaše? Kdo je jejich autorem a jak vznikaly? Přikládáte textům velkou váhu? 

Taký prvý koncept textov väčšinou pripravujeme ja spoločne s Martinom (bicie), ale celý ten proces až kým sa dostaneme k finálnej verzií textov je spoločnou prácou, do ich úpravy je zapojená celá kapela. V podstate sme všetci v kapele fascinovaní hrôzami, ktoré sa dejú počas vojny, čítame a bádame prevažne v rôznych príbehoch s vojnovou tematikou. Ak nájdeme niečo špecifické, čo nás inšpiruje, snažíme sa napísať o tom text. Takže nemyslím, že by ten postup bol nejakým spôsobom odlišný od ostatných kapiel. 


Určitě se mnou budeš souhlasit, že je vaše hudba hodně ovlivněna kapelami z osmdesátých a devadesátých let. Vypadá to, že jsme vyrůstali na těch samých skupinách. Určitě ale byla nějaká první, která tě inspirovala začít dělat muziku i aktivně. Máš nějakou takovou? A jaké to vůbec bylo, vyrůstat v metalovém Švédsku? 

Myslím, že pre každého z nás to bolo trochu iné. Len čo sa týka nás v kapele, každý máme radi rôzne hudobné žánre aj napriek tomu, že nás spája vášeň k old school death metalu. Myslím, že práve tá diverzita nášho hudobného vkusu a preferencie v muzike mimo death metal nám skutočne pomáhajú pri tvorení skladieb, ktoré sú zaujímavo vystavané a znejú nám všetkým v kapele vynikajúco. Mňa osobne priviedli k death metalu a k myšlienke založiť kapelu formácie ako Bolt Thrower, Obituary, Asphyx. Práve vplyvy menovaných kapiel postrádam v súčasnej tvorbe novej vlny old schol death metalových kapiel. Možno práve my by sme mohli vyplniť toto prázdne miesto na scéne trochu odlišným štýlom. Je to nepochybne lepšia cesta, ako hrať rovnako ako ostatné kapely, ktoré znejú ako kópie Entombed, Dismember, Death, Cannibal Corpse atď. 


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Ako hudobník aj fanúšik zároveň to vnímam jednoducho ako prirodzený vývoj hudobných nosičov od CD k digitálnemu streamingu. Taktiež počúvam väčšinu muziky v jej digitálnej podobe, ale vždy sa snažím kúpiť si vinyl alebo hocijaký merch od kapely, ktorá sa mi páči. Len aby som si bol istý, že sa tej kapele za obrovskú vynaloženú snahu aspoň niečo vráti naspäť. Samozrejme sa snažím aj navštevovať koncerty čo najčastejšie ako to len ide. Koniec koncov, myslím si, že práve hranie naživo, alebo inak povedané to, byť dobrou živou kapelou by sa malo najviac podporovať. Keď si užijem koncert nejakej kapely a páči sa mi tá muzika naživo, potom mám väčší dôvod podporiť kapelu kúpou nejakého merchu. 


V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

Čo sa týka novších OSDM kapiel, ja osobne vyhľadávam zoskupenia, ktoré hrajú muziku ako z konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov, ale na druhej strane nie sú žiadnou kópiou nejakej väčšej kapely. Musia mať proste vlastný ksicht a myslím, že v tomto názore by ma podporilo mnoho ďalších hudobníkov. Keby som mal vymenovať niekoľko kapiel, ktoré mám rád, zmienil by som určite spriatelené kapely CRAWL, FERAL a GODS FORSAKEN, ako aj napríklad SENTIENT HORROR, TOMB MOLD a CURSHBURN ako niekoľko osobných favoritov. 

Jak to mají CREEPING FLESH s koncertováním? Jak je vůbec náročné uspořádat pro vás šňůru? Držíte se jen Švédska nebo chcete vyrazit i do zahraničí? Vím, je to o penězích, ale pořád si myslím, že koncertování přivede k hudbě nejvíc opravdových fanoušků. 

Teraz, keď máme vonku prvý dlhohrajúci album, jednoznačne plánujeme hrať oveľa viac mimo Švédska. Spolupracujeme s bookingovou agentúrou v Anglicku, takže v apríli budúceho roka je naplánované turné na ostrovoch a pokúsime sa dohodnúť aj niekoľko festivalových koncertov a možno aj krátke turné, ktoré sa uskutoční budúcu jeseň mimo Škandinávie. Najlepšie v Nemecku a Belgicku, či Holandsku. Nemusí to byť veľa koncertov, len pár akcií vo vychytených mestách, aby sme dostali naše meno a našu muziku trochu viac do povedomia. 


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním death metalu“? 

Čo sa týka death coru, nie som v tej muzike veľmi zbehlý, ale technický death metal mám celkom rád, v súčasnosti sa mi páčia kapely ako napríklad SOREPTION, ARCHSPIRE, ABYSMAL TORMENT, nový NILE, či CATTLE DECAPITATION. Okrem toho som sa snažil trochu si rozšíriť hudobné obzory a objavil som mnoho blackened death metalových kapiel a black metalových kapiel celkovo. Podobne ako v death metale, aj v tomto žánri existuje príliš veľa muziky, ktorú len treba objaviť a zamilovať si. 

Na závěr jedna otázka směřující trošku do filozofie. Co pro tebe znamená death metal? Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš co znamená přímo pro tebe, pro tvoji osobu, jak jej vnímáš? 

Pre mňa je death metal všetkým. Death Metal a všetky jeho rôzne subžánre sú tým najlepším, čo by mal metal predstavovať. Obzvlášť staroškolský death metal je to, čo ma na počiatku vtiahlo do metalovej scény, a to ma prinútilo aj založiť skupinu a hrať živú muziku. Možno, ako gitaristu, sú to práve groovy a chytľavé riffy v OSDM, ktoré ma vtiahli do tohto úžasného kolotoča. 


Co chystají CREEPING FLESH v nejbližších měsících? Uvidíme vás někdy i v Čechách? Pevně v to věřím! 

Práve teraz sme začali tvoriť nový materiál pre nadchádzajúcu dosku, takže je skvelé byť späť v skúšobni, kde sa všetci skvelo bavíme pri tvorení nového materiálu. Okrem toho čakáme na vydanie vinylu “Into the Meat Grinder” a plánujeme zopár koncertov v rámci Švédska a Anglicka na jar budúceho roka. Nedokážem ti sľúbiť, že prídeme zahrať aj do Českej republiky, ale keby sme dostali tú možnosť, nepochybne prídeme! 

Děkuji moc za rozhovor, přeji vám co nejvíce prodaných nosičů, spoustu oddaných fanoušků a ať se vám daří i v osobním životě. 

Ďakujeme ti pekne za tvoje zaujímavé otázky a taktiež za tvoj záujem o kapelu! Dúfam, že sa niekedy v budúcnosti uvidíme na našom koncerte!



about CREEPING FLESH on DEADLY STORM ZINE / o CREEPING FLESH na DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - CREEPING FLESH - Into the Meat Grinder (2019):

Recenze/review - CREEPING FLESH - Scorched (2016):

A few questions – interview with CREEPING FLESH - death metal band from Sweden!:
----------------------------------------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 
Share this games :

TWITTER