DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 6. února 2020

Home » » Rozhovor - CRUEL FATE - Mohlo by to znít jako klišé, ale pro mě je death metal spíše o pocitech a emocích než o technice nebo zdatnosti.

Rozhovor - CRUEL FATE - Mohlo by to znít jako klišé, ale pro mě je death metal spíše o pocitech a emocích než o technice nebo zdatnosti.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Kanady - CRUEL FATE.

Odpovídal Claude, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CRUEL FATE - A Quaternary of Decrepit Night Mares (2019):

Ave CRUEL FATE! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií CRUEL FATE. 

Ahoj Jakube! Díky, že jsi nás oslovil, vážíme si toho. Je to náš vůbec první rozhovor. CRUEL FATE vznikli v roce 2014, když jsem (Claudio - rytmická kytara) potkal Jona, našeho původního zpěváka. Simon přišel brzy poté. V roce 2015 jsme vydali naše první demo a měli jsme velký debutový koncert s kanadskou grindcorovou kapelou FUCK THE FACTS (kteří hráli v České republice). Po několika koncertech musela polovina kapely odejít z rodinných důvodů. Začátkem roku 2017 mi náš současný zpěvák Yolin, kterého znám od roku 2000 (tehdy jsme spolu měli death metalovou kapelu) řekl, že je připraven se připojit ke kapele jako zpěvák. Byla to druhá reinkarnace CRUEL FATE. Brzy poté jsme podepsali smlouvu s PRC Music a zkompletovali naši současnou pětičlennou sestavu - Simon, Carlos, Yolin, Jean a já. 


Právě poslouchám vaši novinku „A Quaternary of Decrepit Night Mares“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s JUNGLE ROT, BOLT THROWER, MEMORIAM, BODYFARM, GRAVE, ASPHYX. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Album se nahrávalo s Toponem Dasem z FUCK THE FACTS v Apartment 2 studiu v Ottawě v Kanadě. Topon je profesionál, má rozsáhlé znalosti extrémní hudby a to správné ucho pro old school death. Věděl, o co jde, ještě než jsme vstoupili do studia. S výsledky jsme velmi spokojeni! 


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „A Quaternary of Decrepit Night Mares“? Jak vlastně tvoří/skládají CRUEL FATE? 

Když jsem založil CRUEL FATE, měl jsem za to vzdát hold kapelám, které jsem poslouchal na začátku 90. let BOLT THROWER, AMORPHIS ,BENEDICTION, GRAVE, WINTER, UNLEASHED, INCANTATION a dokonce CATHEDRAL. Začal jsem hrát na kytaru v roce 1992, když jsem vzhlížel k těmto kapelám, a proto je zvuk CRUEL FATE v této éře tolik zakořeněn. Album a demo vzniklo kompletně ve zkušebně, zkoušeli jsme nápady, postupy, rytmy atd. Každý přidal něco a pak jsme udělali předprodukci, než jsme zamířili do studia. 


„A Quaternary of Decrepit Night Mares“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? 

Umělecké dílo je řezba ze Španělska s nízkým reliéfem, která sahá až do středověku, digitálně ji upravil renomovaný kanadský vizuální umělec AM Dumouchel. Zbytek bookletu tvoří kresby od anatomisty Carla Ruiniho ze 16. století. Obal a umělecká díla byly pečlivě vybrány podle názvu alba a první skladby, o které si řekneme víc v následující otázce. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Všechny texty jsou napsány naším původním zpěvákem Jonem, který má v kapele stále významnou roli. Píseň "Quaternary of Decrepit Night Mares" je inspirována příběhem stoupence s pochybnými metodami popravy. Namísto zapřažení spolehlivých koní, kteří by odvedli čistou práci, úmyslně použil starší, nevyhovující zvířata, aby způsobil utrpení odsouzeným. 


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“? 

Já osobně jsem docela šťastný, když vidím kapely jako GATECREEPER nebo TOMB MOLD, kteří získávají stále více kreditů a příležitostí. Nevím mnoho o death coru nebo o moderním technickém metalu, ale u CRUEL FATE to vždy bylo o atmosféře a minimalizmu. 

Jak jsou na tom CRUEL FATE s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? 

Na konci února jsme vydali nahrávku s našimi kamarády ze stejného labelu TORTURER AND CHADLER a v dubnu odehrajeme jednu show s NAPALM DEATH na jejich severoamerickém turné. Nepodnikáme dlouhá turné, protože většina členů kapely je ženatá a má děti. Rádi bychom si však zahráli ve východní Evropě 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Můžu doporučit OUTRE -TOMBE „Necrovortex“ - výborný old school death metal ve stylu raných BOLT THROWER. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Pamatuji si DARK STORM – výborný black metal z devadesátých let. Počítá se i Ivan Mládek? 

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Mohlo by to znít jako klišé, ale pro mě je death metal spíše o pocitech a emocích než o technice nebo zdatnosti. Jde to opravdu od srdce. Energie, vibrace, vizuály, které mě jako teenagera přitahovaly a to platí dodnes, o 30 let později. Teď získávám to nejlepší z obou stran, jako fanoušek a jako vystupující. Koneckonců CRUEL FATE nikdy nebude o popularitě nebo o tom být „cool“, chceme jen nosit pochodeň, dokud stále můžeme. 

Co chystají CRUEL FATE v nejbližších měsících? 

Budeme hrát několik vybraných koncertů v Ontariu a Quebecu, abychom podpořili naše nové album. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Díky mocný metalový válečníku! Díky za rozhovor a vřelá slova. Znamená to pro nás hodně. Zdravíme všechny naše nové fanoušky v České republice.

Share this games :

TWITTER