DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 13. března 2020

Home » » Recenze/review - NOCTURNAL OBEISANCE - Temný rituál hněvu (2020)

Recenze/review - NOCTURNAL OBEISANCE - Temný rituál hněvu (2020)


NOCTURNAL OBEISANCE - Temný rituál hněvu
CD 2020, Slovak Metal Army


Občas je hrozně příjemné znovu vyrazit na hřbitov a vykopat starou truhlu se vzpomínkami na black metal. Myslím tím teď ten ryzí, který se kdysi hrával v Norsku a Švédsku. Já vím, podobných retro kapel je dnes velké množství, ale jen některým se podařilo přenést ducha časů dávno minulých i do současnosti. Dostalo se mi do rukou CD českých maniaků NOCTURNAL OBEISANCE a po pár prvních setkáních mohu na rovinu napsat, že není vůbec špatné.

Samozřejmě, nesmíte čekat dnešní navoněnou kapelu, kterých běhá po světě obrovské množství. "Temný rituál hněvu" je plný nenávisti, českých textů, notoricky známých postupů i zvuku. Tak nějak mi to ale vůbec nevadí, v metalu toho už mnoho nového ani vymyslet nejde. Nakonec záleží hlavně na přístupu a celkovém dojmu. Zkrátka, znáte to, buď to tam je a nebo není. Troufám si tvrdit, že NOCTURNAL OBEISANCE to vzali za správný konec provazu.



Dovedl bych si představit, že by nahrávka mohla být špinavější, temnější, chladnější, ale to by také znamenalo, že by se stala pro spoustu lidí nepřístupnější. Dle mého skromného úsudku je takhle smečka nejsilnější v melodiích. Je dobře, že vynikly, jsou hodně slyšet a člověk se na ně během poslechu soustředí. Některé skladby jsou možná až moc dlouhé, poslech se potom stává spíše kulisou, ale to jsou jen drobnosti. V zásadě nemám proti podobně zahranému black metalu žádných námitek. Není stylotvorný, progresivní, ani v ničem nový, ale to mi nijak nevadí. Jak říkám, občas je dobré vykopat starou truhlu se vzpomínkami, případně si "Temný rituál hněvu" zařadit mezi slavné smečky devadesátých let a porovnat. Jsem vlastně rád, že dnes ještě podobnou muziku někdo hraje a hraji ji dobře. Album asi nebude bourat žebříčky hitparád a nestane se ozdobou lesklých časopisů, ale třeba se mýlím. Kapela v sobě má potenciál, pracuje na sobě a to se jak známo vždycky cenilo. Pokud máte rádi pravý black metal, tak neváhejte a jděte do toho! Myslím, že budete spokojeni.


tracklist:
1. Mrtvá duše 
2. Temný rituál 
3. Navždy 
4. Pohan 
5. Kaos 
6. Symfonie smrti 
7. Posedlý 
8. V propasti 
9. Noční umírání 
10. Upír

band:
Marek „Grut“ – Guitar evil
Luboš „Darkriser“ – Dark guitar
Erik „Thorn“ – Scream
Libor „King“ – Bass
Martin – Drumwar

https://www.slovakmetalarmy.sk/
https://nocturnalobeisance-sma.bandcamp.com/
https://bandzone.cz/ereshkigal
https://open.spotify.com/artist/1ESr1n1OTWrBYzz6JbGiHG?si=k9g2Kye-TyarNOsAtEZLYA
https://www.facebook.com/nocturnal.obeisance.oficial/
Share this games :

TWITTER