DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 17. dubna 2020

Home » » Recenze/review - INFIRMUM - Walls of Sorrow Infirmum (2020)

Recenze/review - INFIRMUM - Walls of Sorrow Infirmum (2020)


INFIRMUM - Walls of Sorrow Infirmum
CD 2020, Inverse Records

fo english please scroll down


Občas je dobré zastavit svoje kroky. Opustit civilizaci, vyčistit si hlavu někde v přírodě. Vylézt na vysokou horu a ze shora pochopit, že spousta našich problémů je malicherných proti věčnosti. Byla zima, plná bláta a deště, jak už tomu v poslední době bývá a já nevěděl kam jít. Vysoko v horách, kolem svištěl vítr. Musel jsem se schovat a přečkat pod skalním převisem několik hodin. Co budu dělat? Hledal jsem v přehrávači nějakou novou hudbu. Narazil jsem na promo materiály od kapely/projektu INFIRMUM

Pod muzikou je podepsán Timo Solonen, maniak, který je ve Finsku aktivní na metalové scéně od devadesátých let. Novou desku "Walls of Sorrow Infirmum" lze zařadit někam na pomezí deathu a doom metalu. Kolem se ženili všichni čerti a já poslouchal stále dál. Album má rozhodně něco do sebe.


Vypadá to, že jsme své metalové základy s Timoim čerpali ve stejné době. I jemu byly vzorem smečky typu PARADISE LOST, SABBATH, MY DYING BRIDE, ANATHEMA, MOURNFUL CONGREGATION. Skladby v jeho podání jsou vznešené, mocné, melancholické. Zahrané s velkým citem pro věc. Samozřejmě se nejedná o nic, co by změnilo koloběh hudebních dějin, ale i tak se novinka velmi dobře poslouchá. Rád a často se uzavírám s muzikou do své ulity, s chutí objevuji temná zákoutí. Krok následuje krok a INFIRMUM hrají tak, že mě mrazí kolem páteře. Smutek a zármutek, pochmurné ráno cestou do práce. Samota duše, vše plyne tak nějak samozřejmě, jako bych "Walls of Sorrow Infirmum" znal odjakživa, patří ke mě, je i mou součástí. Tady, v nekonečných lesích a před zraky všehomíra si doom metal neskutečně užívám. Opravdu je smrt tolik bolestivá? Následuje něco na druhé straně? Kolikrát ještě uvidím zajíždět rakev za oponu, než já budu v té rakvi? Otázek je mnoho a já mám stejně nejraději hudbu, která ve mě dokáže probudit emoce. Doom death metalové album, které je studené jako kus ledu!



Asphyx says:



It has become a habit, perhaps more addiction. Every day I go to the cemetery to talk to the dead every day. I was left alone and deserted. I take the smell of rotten leaves on the road, hiding in the shade of shaggy trees. I'm waiting for them to come. Meanwhile, I read the inscriptions on tombstones and I imagine who had which kind of life. I walk slowly and quietly, not to disturb the atmosphere of the place.


With the new album of Finnish INFIRMUM in my ears, I believed to eternity. I will exchange flowers and water, gravel sand on the grave. I stop for a moment, telling myself what I've been doing all day, and tears are coming in my eyes. I listen classic doom metal in the style of PARADISE LOST, SABBATH, MY DYING BRIDE, ANATHEMA, MOURNFUL CONGREGATION. Everywhere around is death and nothingness.

The moments associated with visiting close relatives, same as doom metal, cannot be described too much by words. Music is more powerful, it affects my mind quite differently. The novelty "Walls of Sorrow Infirmum" is more like a depressive image that will appeal to you in the gallery. I've been listening music for too long, so I'm going to trust more to my heart than to other things. From the new album under which Mr. Timo Solonen is signed is again possible to feel great sorrow, the endless procession of survivors, death and solitude. The atmosphere is very dark and the listening really hurts. You know, I still think doom metal is more a state of mind than a classic metal style. Stop your steps, perceive the beat of a dying life. The world is suddenly black, gray like a morning in a deserted city. Dark and funeral are moods of the recording. So again tomorrow night, I'll take new flowers and open the cemetery gate. The Circle of Life and Death, End and Beginning, "Walls of Sorrow Infirmum" will play to my steps. Traditional, classic, atmospheric and infinitely sad doom /death metal, where you meet your own shadow!




tracklist:
01 To Darkness
02 Cause of Sorrow
03 Shadows of the Past
04 Silence
05 Doomed
06 Wake Me
07 Autumn Breeze
08 Sail Away
09 Fearless
10 Trust

Share this games :

TWITTER