DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 2. dubna 2020

Home » » Rozhovor - VOORHEES - Žiadne odkazy, žiadna politika, žiadne rady, len death metal a gore.

Rozhovor - VOORHEES - Žiadne odkazy, žiadna politika, žiadne rady, len death metal a gore.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Francie - VOORHEES.

Odpovídali Chris a Fred, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - VOORHEES - Chapter Two (2020):

Ave VOORHEES! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií VOORHEES. 

Chris: VOORHEES sa zrodili v apríli roku 2017. Tento projekt som nosil v hlave už dlhé roky, moja vízia bola skombinovať death metal a staré hororové filmy, ako niekdajšie death metalové albumy, ktoré spracovali podobnú tematiku po prvý raz - Scream Bloody Gore“ alebo „Slowly We Rot“. Hlavným cieľom bolo ísť priamo ku koreňom tejto staroškolskej muziky. Žiadne odkazy, žiadna politika, žiadne rady, len death metal a gore. 

Dnešné zloženie VOORHEES to je hlavný gitarista Seb, bubeník Will, ktorý robí aj bočné vokály, Fred na base a ja hrám na gitare a spievam. 


Právě poslouchám vaši novinku „Chapter Two“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s JUNGLE ROT, BOLT THROWER, MEMORIAM, BODYFARM, GRAVE, ASPHYX. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Fred: O nahratie a zmastrovanie našej novej nahrávky sa postaral náš bubeník Will, potom ešte prešla masteringom u Dana Swanöa (Edge of Sanity, Bloodbath,...). Sme absolútne spokojní s ich prácou. Mali sme síce posledné slovo, ale k výsledku nebolo čo dodávať. 

Chris: Áno, náš bubeník Will je nepochybne aj skvelý zvukový inžinier, ktorý má domáce štúdio. Bolo skvelé nahrať si album svojpomocne bez nejakých väčších zdržaní a vonkajšieho tlaku. Venovali sme mu toľko času, koľko bolo potrebné. Will spravil perfektnú robotu, no a Dan Swanö nahrávku dotiahol do konca a dodal jej ten old scholový zvuk aký sme chceli. 


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Chapter Two“? Jak vlastně tvoří/skládají VOORHEES? 

Chris: Muziku píšeme všetci v kapele. Niekedy kompletný song, niekedy len určité riffy. Okrem Freda, všetci pracujeme s Cubase, je to najjednoduchší spôsob ako si nahrať niektoré riffy a poskytnúť ich ostatným. Fred preferuje prácu s GuitarPro, mám asi tri alebo štyri desiatky jeho súborov na svojom hard disku, haha. Dokáže napísať každý deň novú skladbu. Ale nakoniec pracujeme na skladbách spoločne, hráme ich v skúšobni a až tam im vdýchneme život. 


„Chapter Two“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? 

Chris: Autorom obalu je Fabrice ROMO (www.fabriceromo.fr). Je to náš veľmi dobrý priateľ. Pracujeme s ním už od začiatku tohto dobrodružstva. Nakreslil taktiež naše logo, obal albumu „Chapter one“, postaral sa o dizajny našich tričiek, v podstate stojí za celkovou VOORHEES vizualizáciou. Je ako náš Ed Repka alebo Dan Seagrave, haha. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Fred: Všetky texty napísal Chris. Vo všeobecnosti píše o hororových filmoch z rokov osemdesiatych, ale niekedy sa necháva inšpirovať aj príbehmi sériových vrahov. 

Chris: Presne tak, horory vytvorené niekedy medzi sedemdesiatymi a deväťdesiatymi rokmi sú podľa mňa najlepšie. Napríklad taký Hellraiser, Piatok trinásteho, Nočná mora z Elm Streat... VOORHEES nehovoria iba o filme „Piatok trinásteho“. Keď som premýšľal o tomto death metalovom projekte, chcel som preň nejaké meno, ktoré by ľudom pripomínalo práve toto obdobie filmovej kinematografie. Viem, že mnohým ľudom meno VOORHEES nič nenapovie, ale som si istý, že ľudia, ktorí milujú old school death metal poznajú filmovú postavu Jasona Voorheesa. 

Všetky texty som napísal ja, ale prešli ešte korekciou Freda, ktorý je učiteľom angličtiny. Je to veľké plus! 


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“? 

Fred: „Moderný“ metal nepočúvam vôbec, všetky kapely, ktoré počúvam sú relatívne staré. 

Chris: Ja to mám podobne. Nové kapely, ktoré počúvam v podstate hrajú old school death metal ako napríklad SKELETAL REMAINS alebo SENTIENT HORROR. Tieto bandy naozaj milujem. Od roku 1984 som aj veľkým fanúšikom METALLICA. Nemám príliš v obľube všetky tie súčasné „core“ kapely, samozrejme s výnimkou skutočného starého hardcoru ako AGNOSTIC FRONT, TERROR, VERBAL ABUSE či PRO-PAIN aj keď tieto kapely nepočúvam na dennej báze, ich muzika ma dokáže osloviť. Ale mojimi najobľúbenejšími kapelami stále zostávajú DEATH, DEICIDE, OBUITUARY, ASPHYX, BOLT THROWER a mnoho ďalších. 

Seb má napríklad rád aj kapely ako OBSCURA, BEYOND CREATION a je veľkým fanúšikom CARCASS. Ale takisto je veľkým fanúšikom old school death metalo ako my, konkrétne švédskej školy, ale má takisto rád aj americkú scénu a kapely ako DEATH, DEICIDE a OBITUARY. Ale ako vidíte, všetci muzikanti v kapele majú v sebe hlboko zakorenený old school. 


Jak jsou na tom VOORHEES s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? 

Fred: Keďže máme všetci regulérnu prácu, koncertujeme len počas víkendov. Toto je aj dôvodom, prečo sa nemôžeme vydať na turné. Bolo by príliš komplikované ho zorganizovať. 

Chris: Preferujeme hrať menej, ale zato kvalitne. Nebojíme sa za koncertmi aj vycestovať. Tešíme sa na skvelé kluby či festivaly, je nám jedno, či pôjde o malé alebo veľké akcie. 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Fred: Odporúčam „Ballistic Sadistic“ od Annihilator a „Titans of Creation“ od Testament. Aj napriek tomu, že som ich ešte nemal šancu do detailov napočúvať, som presvedčený, že album so Steve Di'Giorgiom and Geneom Hoglanom nemôže byť zlý, jedine úžasný! 

Chris: SENTIENT HORROR „Morbid Realms“. Old school forever !!! 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Fred: Počúval som KRABATHOR, ale neviem, či ešte stále hrajú. Sú u vás nejaké bandy, ktoré by si nám odporučil? 

Chris: Poznám kapelu SURGERY, počúvam ich už mesiace a ich muzika je kurevsky skvelá. 


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Fred: Death metal je šok, ktorý som zažil, keď som bol teenager: Počúval som Iron Maiden, Joe Satriani, Slayer, Kreator, ... a potom som objavil Cannibal Corpse, Death, Asphyx, Obituary, Carcass ... Pozrel som si videá „The End Complete“, „Corporal Jigsore Quandary“ alebo „Lack of Comprehension“, vypočujte si „I Cum Blood “ a určite to pochopíte. V tom čase to bolo také úžasné, každá skupina mala svoju vlastnú osobnosť, boli tu zoskupenia temné, silné, tajomné, trochu desivé, a takmer vždy nebezpečné. Neviem, či JA som si vybral tento žáner alebo si DEATH metal vybral mňa. Spolu s thrash metalom, death metal predstavuje celý môj život. 

Chris: Prvý death metalový album som si kúpil v roku 1987, bol to „Scream Bloody Gore“ ... bol to skurvený a neuveriteľný objav!! Táto hudba kombinuje všetko, čo mám v metale rád. Temný vokál, skvelá hudba, hororové texty. Hard rock som počúval od čias Hell‘s Bells v roku 1980, to je 40 rokov ... A death metal počúvam zhruba 33 rokov, takmer celý život. 


Co chystají VOORHEES v nejbližších měsících? 

Fred: Chystáme skladať materiál pre „Chapter III“ a baviť sa spoločne s kapelou aj naďalej. 

Chris: Zažiť veľa srandy a spoločných chvíľ s VOORHEES priateľmi, ich rodinou, na pódiu aj v živote. A písať materiál pre „Chapter III“. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Veľmi pekne ti ďakujeme za tvoju podporu, Jakub. Bolo pre nás veľkým potešením odpovedať na tvoje otázky pre náš prvý československý rozhovor. Dúfame, že si raz zahráme aj vo vašej krásnej krajine. Zostaňte fuckin’ brutal”. 


Recenze/review - VOORHEES - Chapter Two (2020):


https://www.facebook.com/voorhees.deathmetal/
https://www.greatdanerecs.com/eshop/web/




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlstormzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.PROMOTION/

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER