DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 29. srpna 2020

Home » » Recenze/review - KRUTON - Šeď strachostánků (2020)

Recenze/review - KRUTON - Šeď strachostánků (2020)



KRUTON - Šeď strachostánků
CD 2020, Support Underground / KRUTON


Přiznám se, že spojení melodického death/thrash (ale klidně i heavy metalu) metalu a knihy jsem snad ještě nikdy neslyšel. Většinou se podobných záležitostí zhostí nějaká black metalová kapela. Inu dobrá, proč koneckonců ne. Tak si tak sedím, čtu si v textech a poslouchám k tomu nové album "Šeď strachostánků". Zajímavé, zajímavé, mumlám si pod fousy. A taky si kapela vzala opravdu velké sousto. Co si budeme povídat. Sepsat básně, zhudebnit je, to už je skoro jak vážná muzika. Akorát ta má více možností, víc výraziva.

Jsem z toho takový celý rozpolcený. Tak nějak podvědomě se mi do myšlenek vkrádá názor, že jsou zde texty důležitější než muzika a že jim bylo vlastně vše podřízeno. Pod příběhy je podepsán Vojta Šarše a tepe v nich jak současnou společnost, tak třeba církev. Občas se člověk zamyslí, řekne si, to je ono, sem tam zakroutí i hlavou a nechápe. Je to tak dobře, umění by mělo vyvolávat nějaké emoce.



Pojďme ale k hudbě. Tady mi trošku připadá, že se kapela až moc rozjela a potom nevěděla co s tím. Pokud se do toho řeže, tak jsem vcelku spokojen, ale jakmile dojde ke zklidnění, tak jsou motivy hodně navzájem podobné. Album je navíc opravdu hodně dlouhé a posluchač se po několika skladbách prostě ztratí. Nebo já jsem to tak alespoň měl. Ony jsou ty příběhy samozřejmě zajímavé, líbí se mi, že se pánové vydali velmi nelehkou cestou. Ale chtělo by to ještě dopilovat. Pohrál bych si víc se zvukem. Když se žaluje, tak to musí zkrátka bolet! Když se pláče, tak také. Vztek i nenávist se určitě dají vyjádřit víc uvěřitelně. Oni jsou KRUTON prostě na dnešní dobu až moc jiní (což se počítá u mě k dobru), ale dovedl bych si představit lepší provedení. "Šeď strachostánků" mi trošku připomíná staré žalozpěvy, které se kdysi dle kronik přednášely někdy tak ve středověku. Deska je to svým způsobem obdivuhodná, poklonu si zaslouží už jen to, že se skupina k tak náročnému kroku odhodlala, ale nebudeme si nic nalhávat, nejdůležitější je nakonec výsledný dojem. Slyšený epos je vlastně velmi dobrý, ale také chvílemi roztříštěný. Budu se těšit, s čím přijdou KRUTON příště. Zatím dávám 2 mínus. Už jen za tu odvahu. Buďte dobří!





tracklist:
1. I. - Př. n. l. -- Nářek Janův (2:40) 
2. II. - Balet stínů (09:48)
3. III. – Nepokřtěný (00:47)
4. III. – Přerod (10:03)
5. IV. - Umučení Antikrista (7:11)
6. V. - Znemrtvýchvstání (12:09)
7. V. -- Limb (1:17)
8. VI. - Nanebenevzetí -- Nářek Bafometův (16:41)

band:
Vojtěch Šarše – texty, knižní předloha
Martin Strnad – kytara, vokály
Jan Rameš – kytara
David Pospíšil – bicí, perkuse
Jérôme Totti – basa, instrumentace

Hosté: Mariana Lišková – cello
Josef Vodička – piano
Esferas kvarteto


Share this games :

TWITTER