DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 1. září 2020

Home » » Recenze/review - GRIDE - Hluboká temná modř (2020)

Recenze/review - GRIDE - Hluboká temná modř (2020)



GRIDE - Hluboká temná modř

CD 2020, L'inphantile Collective

for english please scroll down


Nedávno jsem vznesl několik dotazů na různé labely, jak si u nich vedou vinyly. Všude se o tomhle nosiči mluví, mnozí nic jiného nesbírají a vypadá to, že když už underground, tak jedině gramodesky. Je to samozřejmě dobře, ale většinou se to vůbec nevyplatí. Dnes je zkrátka jiná doba, lidé nechtějí skladovat doma tunu plastu. Jsem tedy rád, že "Hluboká temná modř" vyšla i na CD. Navíc se splitkem se SIDETRACKED a THEMA ELEVEN. Tady musím label opravdu pochválit. Člověk drží v ruce hezkou věc, s parádním obalem,  nepodcenilo se vůbec nic. Sběratel můře říci snad jediné - vskutku vydařená reedice.


Pojďme ale k hudbě samotné, ta je více než povedená. Nebudu vás zatěžovat tím, kdo kdy jak a co nahrál, nazpíval, složil a otextoval. Přistoupím k desce jako k celku. Kapela na svých stránkách uvádí, že hraje Extreme hardcore/grindcore from the South of Bohemia. Myslím, že tím je řečeno vše. Pohybuji se v úplně jiných vodách, ale i pro mě jako "nefanouška" se jedná o dílo, které stojí za pozornost. Koneckonců, jinak bych o něm ani nepsal.



Na "Hluboké temné modři" ctí kapela všechny náležitosti stylu. Některé songy jsou opravdu zdařilé, jiné již méně, ale album na mě působí (včetně splitek) jako poctivá nálož toho nejlepšího, co můžete v rámci stylu u nás v Čechách potkat. GRIDE jsou už dávno zapsáni do místního undergroundu opravdu hodně hluboko. Za zmínku určitě stojí i povedené texty, jako jedni z mála náš rodný jazyk nemrší. Naopak, je radost sedět a číst si u poslechu z bookletu. Skladby sice vyznívají v některých momentech trošku monotónně a stereotypně, obzvlášť vokál postrádá větší variabilitu, ale zase na druhou stranu, pořád se pohybujeme v grindu a zde se na nějakou tu špínu nehledí a nemělo by se hledět. Mám rád, když ve mě kapela dokáže probudit nějaké emoce, vyburcovat mě, nenechat v klidu a to GRIDE zvládají velmi dobře. Je to zkrátka pořádný bordel, přesně jak má být. Jihočeští bardi procházejí změnou sestavy a už teď jsem zvědavý, jak budou znít příště. CD má být, alespoň tak jsem to pochopil, takovým uzavřením jedné kapitoly. A myslím, že velmi zdařilým. Pokud přísaháte na grind a hardcore, tak neváhejte ani chvilku. Dostanete pořádně třaskavou směs! 



Asphyx says:


GRIDE! They are like a train which just has went on a rail which is full of people. I like the pressure and the great expression full of madness which should always be in grind albums. So, my dear readers, if you want to listen to a real raw grind of the highest quality and you like to jump to rotating mosh-pit, then do not hesitate because this album will tear your insides from your body! GRIDE will grind you to dust!




tracklist:

Hluboká temná modř
Věčná válka s hmyzem
Básník stoupl a vzal si slovo
Bouře ve sklenici vody 
Hluboká temná modř
Přijdu hned
Nikdo nikdy za nic nemůže
Neseme si v sobě smrt

split se SIDETRACKED
Neutrální zóna
Provokace čisté plochy
Dilema mouchy
Thermidor roku X
První minuta zbytku tvýho života
Oprava principu 
Dejavu
Masáž

split s THEMA ELEVEN
Volání divočiny
Neurorevolution
Žiletky (PSÍ VOJÁCI cover)

band:
Čert – drums
Iny – vocals
Pufffy – guitar
Paaya – guitar
Michal – bass (1-15)
Maxeek – bass (16-18)
Eva Martínková j.h. – vocal (18)

Share this games :

TWITTER