DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 22. února 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - THE SCALAR PROCESS - Coagulative Matter (2021)

Recenze/review - THE SCALAR PROCESS - Coagulative Matter (2021)


THE SCALAR PROCESS - Coagulative Matter
CD 2021, Transcending Obscurity Records

for english please scroll down

Představte si velký kovový trychtýř. Také mě, svázaného na židli, někde hluboko, několik metrů pod zemí. Můj mučitel ke mě pomalu jde a v ruce kývá kladivem. Usmívá se. Pohladí mě po hlavě a potom mi do lebky zatluče trychtýř. Nalije do něj ředěnou kyselinu, abych umíral pomalu. Stane se tak a já se dostanu na druhou stranu. Do země stínů a fantazie. Stejně jako při poslechu nové desky francouzských THE SCALAR PROCESS

Technický, progresivní death metal není zrovna stylem, který bych rád a dobrovolně vyhledával. Většinou mě podobná alba spíše rozhodí, než abych si je užíval a ctil. U "Coagulative Matter" udělám výjimku. Je totiž vznešené, odlehčené, devastující.


"Coagulative Matter" je deskou ze stejné líhně jako nahrávky CYNIC, THE FACELESS, ARCHSPIRE, BEYOND CREATION, NECROPHAGIST, COEXISTENCE, HATEFUL, GORGUTS, OBSCURA a spousty dalších progresivců. Je to samozřejmě muzika složitá na poslech, náročná, určená spíše pro muzikanty, než pro běžného strávníka. Musíte mít hlavu otevřenou, nejlépe i trychtýř, zatlučený hluboko do mozku. Technika, spousta různých zákoutí, melodií, které jdou těžko uchopit. THE SCALAR PROCESS jsou dle mého někdy možná až moc rozevlátí, obyčejný fanoušek smrti potom, stejně jako já, tápe a marně hledá nějaký záchytný bod. Ale ono tak má asi být, je to chtěné a současné trendy to vyžadují. Já vlastně s deskou nemám žádný zásadní problém, vše je zahrané jak z partesu, kluci jsou skvělí muzikanti, kteří umí nejen dobře své řemeslo, ale i skládat. Jen občas ztrácím pozornost, ale to bude hlavně tím, že se podobnému death metalu opravdu spíše vyhýbám. Zároveň ale cítím z alba určité chvění, touhu a vášeň, vesmírnou energii, chcete-li. Ona jsou slova možná zbytečná, tentokrát je opravdu lepší poslouchat, nechat na sebe všechen ten zdánlivý chaos působit, nechat si zatlouct do hlavy trychtýř a prolít si mozek kyselinou. Technický, progresivní death metal, který řeže přímo do živého!


sumarizace:

THE SCALAR PROCESS nám letos přinášejí ochutnávku toho nejkvalitnějšího progresivního death metalu. Pokud se zaposloucháte pozorněji, najednou zjistíte, že jste spolu s kapelou jedno tělo i mysl. Muzika je sice složitá, náročná a spletitá, ale obsahuje v sobě určitý, velmi přitažlivý neklid. Nálada celého alba je chladná, ale zároveň přitažlivá. Jakoby v sobě hudba obsahovala nějakou magickou formuli. Poslouchat doporučuji s čistou a otevřenou myslí. Pak vynikne tahle ledová technická krása nejlépe. Nezapomíná se ani na melodie. A teď už mě prosím nechte, než abych psal slova, budu raději poslouchat. Inteligentní technický death metal, zahraný s noblesou! Wov!

pro fanoušky: CYNIC, THE FACELESS, ARCHSPIRE, BEYOND CREATION, NECROPHAGIST, COEXISTENCE, HATEFUL, GORGUTS, OBSCURA 


Asphyx says:

THE SCALAR PROCESS published a taste test of the progressive highest quality death metal. If you listen to it carefully I will realize that you are the one with this band – one body, one mind. This music is complicated, ambitious and complex, however it has some kind of a restlessness which is very magnetic. The mood of this album is very cold but very magnetic. It feels like it has some kind of magical formulation inside. I would suggest listening to it with an open and clear mind. Than you can feel the cold technical beauty. They don´t forget melodies. And now, let me go please, more than write a words I would prefer listening to this album. Intelligent technical death metal which is played with a nobleness. Wow!

for fans: CYNIC, THE FACELESS, ARCHSPIRE, BEYOND CREATION, NECROPHAGIST, COEXISTENCE, HATEFUL, GORGUTS, OBSCURA 



tracklist:
1. Elevation
2. Cosmic Flow
3. Ink Shadow
4. Celestial Existence
5. Mirror Cognition
6. Poisoned Fruit
7. Azimuth 04:15 video
8. Beyond The Veil Of Consciousness
9. Ouroboros
10. Coagulative Matter
11. Somnambulation

Line up -
Eloi Nicod - Guitars, Composition
Mathieu Lefevre - Vocals
Clement Denys - Drums

Guest appearances -
Clement Denys (Fractal Universe) - Session drums for the album
Scott Carstairs (Fallujah) - Guest Solo on Ink Shadow
Mark Garrett (Kardashev, Viraemia) - Guest vocals on Mirror Cognition
Enlia - Female choirs on Azimuth
Tommy Bonnevialle (Virulent Depravity, DeathAwaits) - Guest piano solo on Coagulative Matter

Artwork by Bastien Jez (Exocrine)

Share this games :

TWITTER