DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 30. května 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - HAUNTER - Discarnate Ails (2022)

Recenze/review - HAUNTER - Discarnate Ails (2022)


HAUNTER - Discarnate Ails
EP 2022, Profound Lore Records

for english please scroll down

Občas ve svých myšlenkách zabloudíš. Necháš fantazii, aby tě pohřbila a znovu se zrodila. Trpíš a řveš, směješ se a pláčeš. Zdánlivě bez důvodu. Někde hluboko v mysli máš malého červa, který hlodá a krmí se tvým strachem. Moc dobře víš, že jednou zvítězí. Chceš být sám, odejít daleko do lidí, nejlépe do míst, která už dlouho nikdo nenavštívil. Vezmeš si s sebou třeba novou desku amerických black death metalistů HAUNTER a ostrou žiletku. To pro případ, že už bys chtěl navždy vyřešit svoje problémy.

Kapelu jsem viděl nedávno naživo a abych pravdu řekl, tak jsem byl trošku zmatený. Já vím, podobný chaos, disonance a různé úchylné vsuvky jsou dnes velmi chtěné. Koncert byl velmi meditativní, zastřený a magický. Z desky je to přeci jen jiné, více propracované, člověk si lépe rozklíčuje jednotlivé nuance. Je to náročný poslech, těžký a dovedu pochopit, že album nebude každému po chuti. Koneckonců, asi to bylo i účelem. 


Je vlastně hrozně těžké kapelu k někomu přirovnávat, ale různé prameny hovoří o smečkách jako ULCERATE, SUNLESS, ORCHID, CELESTE a samozřejmě OPETH, GORGUTS. Na desce najdeme mix technického death metalu, progresivního post black metalu, chaosu a špíny. Pro dobré vnímání je potřeba určitý druh ušního masochismu, jestli mi rozumíte. Myslím to samozřejmě v dobrém, ale hodně záleží, jak hudbu vnímáte. Pokud máte rádi různé hudební avantgardy a neotřelosti, kusy shnilého masa, zabaleného do zapařeného igelitu, tak neváhejte. Jestli ale vyžadujete jasné a zřetelné kompozice, přehlednost a přesně cílené záseky, tak utíkejte pryč. HAUNTER buď budete milovat a nebo nesnášet. Osobně bych raději ještě více temnoty a chladu, ale já jsem ten poslední, co by do toho měl kapele mluvit. Nebudeme si nic nalhávat, pánové nevymýšlejí vůbec nic nového, to jen dorostla generace fanoušků, kteří si nepamatují a neznají starou hudbu. Všechno už tady bylo, záleží jen na tom, jaký máme přístup. Abych pravdu řekl, tak mě paradoxně naživo pánové bavili přeci jen trošku víc. Byli syrovější, na nahrávce se víc "vykecávají". Budiž ale tma, již mnohokrát zmiňovaný chaos se stane určitě vlhkým snem nejednoho příznivce. Album je vlastně hrozně super, ale zase bych z toho nedělal událost roku. Zkrátka a dobře - Progresivní post black death metal a misantropie, esoterika, entropie! Nechte si chutnat.


sumarizace:

HAUNTER k nám zavítali na návštěvu z onoho světa. Jejich nová deska "Discarnate Ails" je plná umírání, strachu, stínů, tmy i nenávisti. Pomalá, s doomovými náladami, blacková, se zákeřností, smrtící, s dynamickým sekáním. Slov by bylo možné o této desce napsat mnoho, ale nikdy by nedokázala popsat všechno zlo, které na ní nalezneme. Buďte při poslechu ve střehu! Ta hranice mezi tímto a odvráceným světem je velmi tenká a mohla by vás pohltit temnota. Na nové desce se umírá pomalu, dlouze a utrpení není ničím vykoupeno. Nezahrávejte si s temnými silami! Jsou všude kolem, koušou, pálí, stahují vás do nekonečných hlubin. Svět opět pokryl závěs z černé mlhoviny a světla se jen tak nedočkáte. Poslední zbytky naděje v dobro jsou smeteny ostrými riffy a smutek se rozkládá všude kolem jako pohozená mršina. Je vlastně hrozně těžké kapelu k někomu přirovnávat, ale různé prameny hovoří o smečkách jako ULCERATE, SUNLESS, ORCHID, CELESTE a samozřejmě OPETH, GORGUTS. Na desce najdeme mix technického death metalu, progresivního post black metalu, chaosu a špíny. HAUNTER buď budete milovat a nebo nesnášet. Osobně bych raději ještě více temnoty a chladu, ale já jsem ten poslední, co by do toho měl kapele mluvit. Progresivní post black death metal a misantropie, esoterika, entropie! 


Asphyx says:

HAUNTER arrived to us from the beyond. The new album called "Discarnate Ails" is full of dying, fear, shadows, darkness and hate. It´s slow with doom moods and black with deceit and deadly and dynamic gathering. There is a lot what can be say about this album, however nothing is able to describe how evil is it. When you listen to this album, watch out! The outline between this and the other world is very thin and you could be eaten up by the darkness. On this album the dying is slow, long and the misery can´t be redeemed. Do not flirt with the dark powers! They are everywhere around us, they bite, burn and they would take you to the darkness beyond. The world is covered by dark fog again and you are not able to see the lights. The last chances for hope are killed by sharp riffs and the sadness is all around like a carcass. It's actually really hard to compare the band to anyone, but various sources talk about packs like ULCERATE, SUNLESS, ORCHID, CELESTE and of course OPETH, GORGUTS. On the album we find a mix of technical death metal, progressive post black metal, chaos and filth. You will either love or hate HAUNTER. Personally, I'd prefer even more darkness and coldness, but I'm the last one who should have a say in the band. Progressive post black death metal and misanthropy, esotericism, entropy! 



Tracklist:
01. Overgrown With The Moss
02. Spiritual Illness
03. Chained At The Helm Of The Eschaton



Share this games :

TWITTER