DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 22. září 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - MONASTERY - Masivní, mocné a temné, apokalyptické death metalové tsunami!

Rozhovor - MONASTERY - Masivní, mocné a temné, apokalyptické death metalové tsunami!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Maďarska - MONASTERY.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave MONASTERY! Zdravím do maďarského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos čtvrté skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Zdravím tebe i čtenáře! V roce 1992 jsme natočili první maďarskou deathmetalovou desku, která byla oficiálně vydána. V souladu s dobou byl tento materiál v Maďarsku považován za průkopnický a totéž lze říci i o albu, které následovalo. To byla dávná éra MONASTERY, po níž následovala delší pauza. Vzhledem k tomu, že mezi starými a novými deskami uplynulo mnoho let, je mezi nimi poměrně velký rozdíl, co se týče technických a instrumentálních dovedností, ale myslím, že nasazení je slyšet na všech našich deskách! Na nové desce pokračujeme v tradici staré školy death metalu!


„Divine Damnation“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál MONASTERY?

Jsem moc rád, že si to myslíš. Pro současné fungování MONASTERY je typické, že skladby píšeme společně. Ve většině případů přicházejí oba kytaristé s riffy a motivy a společně je dáváme do finální podoby. Naším textařem je Maďar žijící v Anglii, Lajos Diószegi "Dixi".

Kdo je podepsán pod mixem a masteringem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Nahrávání probíhalo ve studiu v Soproni /MD studio/, producentem byl náš velmi dobrý kamarád, který je mimochodem zpěvákem a kytaristou jedné kapely, která se jmenuje MOBY DICK. Velmi dobře se nám spolupracovalo, má podobný hudební vkus. Jmenuje se Tamás Schmiedl.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste si jej vydali sami a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Vysvětluji si to dobře, že se jedná o tělo ve značném stavu rozkladu? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Album vychází u HAMMERWORLD RECORDINGS, jednoho z největších maďarských metalových vydavatelství. Mimochodem, je to také maďarský vydavatel novin evropské úrovně, které se také zabývají pouze metalem. CD byla distribuována ve velmi seriózním počtu /8000/ kusů, což je v tomto žánru vážně úspěch. Obal se snaží reflektovat lidské míjení, od počátku až po odchod, grafiku vytvořil maďarský tatér.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Maďarska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Myslím, že online prostor v současnosti hodně pomáhá, protože je snazší oslovit fanoušky, ale je mnohem těžší motivovat fanoušky, aby přišli na koncert. V devadesátých letech chodilo na akce mnohem více lidí a to i ve všední dny. Dnes je to obtížnější. Myslím, že se underground v Maďarsku dost zúžil, je méně klubů a festivalů, kde je i metal. Nestěžujeme si, v současné době pracujeme na možnosti zahrát si i v jiných zemích. Slyšeli jsme /a zažili/, že i v České republice jsou nadšení fanoušci undergroundu! To samé se dá říct o vydavatelstvích a není žádným tajemstvím, že chceme příští album vydat u velkého evropského labelu.


Je pravdou, že jste na letošním Symbolic festivalu u nás v Čechách hráli mezi prvními a já si musel přivstat, ale rozhodně toho nelituji. Byl jsem doslova nadšený. Je jasné, že death metalu sluší více menší, klubové pódium, ale i tak to bylo skvělé. Jak se vám u nás hrálo, jak sis festival užil a co říkáš na naše fanoušky?

Skvěle jsme se bavili a náš koncert byl pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších sobotních koncertů. Kapely byly skvělé, kvalitní a vše bylo flexibilní a organizované! Veškerý náš respekt patří nadšenému publiku, bylo fantastické a obrovský dík patří pořadateli za pozvání a přístup crew!!! Navázali jsme nová přátelství a domluvili i výměnné koncerty s kapelami!


Hrajete devastující death metal ovlivněný mimo jiné i americkou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit MONASTERY, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Mezi naše absolutní favority patří Bolt Thrower, Napalm Death, Entombed, Slayer, ze současných Vader, Decapitated, Belphegor, Corpsegrinder..... Mimochodem, neustále koncertujeme, máme za sebou cca 65 koncertů, také se účastníme poměrně dost festivalů v Chorvatsku a Maďarsku. Plánujeme jarní turné s kapelou zvučného jména, na jehož organizaci se pracuje. Každopádně bychom uvítali i pomoc českých pořadatelů, rádi bychom do vaší země zavítali na koncerty!


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Ano, samozřejmě se na domácí undergroundové scéně vzájemně podporujeme, se všemi místními kapelami udržujeme velmi dobré vztahy. Máme také webziny, které se tady u nás často propagují. Underground opravdu potřebuje takové nadšence, jako jsi ty, protože i takovým rozhovorem nám hodně pomáháš! Každopádně já osobně jsem sběratel cédéček a vinylů, poctivě kupuji věci kapel!


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako MONASTERY ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Bohužel v současné době potřebujeme také online mediální rozhraní, bez kterých bychom nemohli existovat. Přesto věříme, že tradiční hudební nosiče zůstanou zachovány, ty mají skutečné své kouzlo. Samozřejmě jsme i na portálech, facebooku, spotify, youtube, tato nutnost je špatná, ale využíváme ji k propagaci naší hudby! Mnoho mladých lidí poznává hudbu z gauče, jít na koncert je jim zatěžko, což je vidět i na složení věkové skupiny na akcích...


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Samozřejmě se to dá nazvat i způsobem života, s takovým nadšením a nasazením se tomu nedá věnovat jen jako zábavě. Každý to myslí vážně a přátelství nás drží pohromadě a náš zpěvák je můj nejlepší přítel. Naštěstí se nám dostává i docela solidní podpory od našich rodin. Death metal jako hudba je pro nás vyjádřením našich pocitů, někdy vzteku, jindy stability!

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají MONASTERY v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte zase Českou a Slovenskou republiku

Po výše zmíněném festivalu nás kontaktoval slovenský organizátor a vypadá to, že budeme spolupracovat. 9. září vystoupíme ve Zvolenu a 26. listopadu v Popradu. Moc bychom chtěli najít kontakty i v České republice!


Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit zase někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Divine Damnation“ zase narvat do hlavy!

Také velmi děkujeme za příležitost a děkujeme vašim čtenářům za přečtení rozhovoru!!!!.

Share this games :

TWITTER