DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 15. ledna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - HADÍ MORD - Smute​č​ní slavnost (2022)

Recenze/review - HADÍ MORD - Smute​č​ní slavnost (2022)


HADÍ MORD - Smute​č​ní slavnost
CD 2022, Bizarre Leprous Production

for english please scroll down

Občas dostanu kladivem mezi oči, aniž to čekám. Tentokrát se mi to stalo s debutovou deskou moravské kapely HADÍ MORD. Dlouho jsem s recenzí otálel, jsem přeci jen nedůvěřivý a promo materiály mě příliš nepřesvědčily. Kapela zpívá česky a s tím mívám většinou dost velký problém. Jsem na texty, pokud je jim rozumět, dost citlivý. Ve světě navíc existuje poměrně hodně skupin (ACID WITCH, REVOLTING, HEADS FOR THE DEAD), které také skvěle kombinují death metal s filmovou tématikou. 

Jenže to se jedná převážně o horory. HADÍ MORD na to šel přeci jen trošku jinak, originálněji. Tematicky se zaobírá zlatou érou české kinematografie. Ano, šedesátými léty minulého století. Je sice pravdou, že v některých momentech textová stránka trošku skřípe a nezasvěcený posluchač, který filmy nezná, bude hodně tápat, ale vše je zase vykoupeno velmi podmanivou atmosférou. A ta se, jak je všeobecně známo, počítá. Vsuvky, ani úryvky většinou neruší. Naopak, krásně doplňují temnou atmosféru celé desky. 

 

Po hudební stránce se nejedná o nic nového, ani převratného. Zaslechnout lze vlivy od PESTILENCE, DEATH, DISMEMBER, až po MASSACRE, MORGOTH, OBITUARY nebo EDGE OF SANITY, kterým byla ve skladbě Temný den složena pocta v podobě coveru. Skvělý je vokální projev, zpěvy jsou pestré, propracované. Co se týká zvuku, tak tady uříznutý palec nahoru. Je to plesnivina, ale čitelná a zřetelná. Lépe pak vyniknou jednotlivé nuance. Zazní (nebo já ji tam alespoň slyším) i typická moravská melodika (ROOT). Není divu, pánové jsou řádnými členy podsvětí a působí v kapelách jako KANDAR, PIGSTY, FORGOTTEN SILENCE, HIGH PURITY. Po řemeslné stránce je vše v nejlepším pořádku, na to vezměte jed. Mě jde ale u hudby hlavně o emoce, o přenesené nálady, o stopy, které ve mě nahrávky zanechávají. Mám rád prašivý smrtící kov i zmiňované filmy. Byly pro mě zakázaným ovocem a mládeži nevhodné. Možná právě proto pro mě mají chuť něčeho hříšného, co je i mojí součástí. Netuším, jak to budou mít nastavené "běžní" fanoušci, ale za mě osobně se "Smute​č​ní slavnost" opravdu povedla. Má v sobě vše potřebné pro poslech v temném pokoji, nejlépe po shlédnutí jednoho z filmů. HADÍ MORD se mi zadřel po nějakém čase pod kůži. Rád jsem se k jejich debutu vracel. je svým způsobem intelektuální i primitivní zároveň. Útočí na ty nejnižší lidské pudy, ohlodán až na kost. Jak píšu v úvodu, dostal jsem zase jednou kladivem mezi oči. Jsem jednou z obětí pohozenou u cesty. A moje smrt je natočena černobíle. Krvavé filmové death metalové příběhy!


Asphyx says:

Sometimes I get a hammer between the eyes without expecting it. This time it happened to me with the debut album of the Moravian band HADÍ MORD. I delayed the review for a long time, I am after all distrustful and the promo materials didn't convince me much. Moreover, the band sings in Czech and I usually have a big problem with that. I'm quite sensitive to lyrics, if they can be understood. Moreover, there are quite a lot of bands in the world (ACID WITCH, REVOLTING, HEADS FOR THE DEAD) that also combine death metal with movie themes.

It's just that these are mostly horror movies. HADÍ MORD did it a bit differently, more original. Thematically it deals with the golden era of Czech cinema. Yes, the 1960s. It's true that in some moments the lyrics are a bit creaky and the uninitiated listener, who doesn't know the films, will be very confused, but everything is redeemed by a very captivating atmosphere. And that, as is well known, counts. The interludes, even the excerpts, are mostly not distracting. On the contrary, they beautifully complement the dark atmosphere of the whole album.


Musically, it is nothing new or groundbreaking. Influences ranging from PESTILENCE, DEATH, DISMEMBER, to MASSACRE, MORGOTH, OBITUARY or EDGE OF SANITY can be heard, to which a tribute was composed in the form of a cover in the song Dark Day. The vocal performance is great, the vocals are varied and sophisticated. As for the sound, thumbs up here. It's mouldy, but clear and distinct. It makes the individual nuances stand out better. The typical Moravian melodies (ROOT) can be heard (or at least I can hear them). No wonder, the gentlemen are regular members of the underworld and are active in bands like KANDAR, PIGSTY, FORGOTTEN SILENCE, HIGH PURITY. Craft-wise, everything is in the best order, you can be sure. But for me, music is all about emotions, about transferred moods, about the traces that recordings leave in me. I like the dusty death metal and the aforementioned films. They were forbidden fruit for me and unsuitable for young people. Maybe that's why they have a taste of something sinful for me that is also a part of me. I have no idea how "casual" fans will be set up, but for me personally, "Smuteční Slavnost" was a real success. It has everything you need to listen to it in a dark room, preferably after watching one of the movies. HADÍ MORD got under my skin after some time. I enjoyed revisiting their debut. It's intellectual and primitive at the same time, in a way. It attacks the lowest human instincts, gnawing at the bone. As I wrote in the introduction, I got hit between the eyes with a hammer once again. I'm one of the victims dumped by the roadside. And my death is filmed in black and white. Bloody cinematic death metal stories!


Tracklist:
01. Smuteční Slavnost
02. Čest A Sláva
03. Podezření
04. Temný Den
05. Den Sedmý, Osmá Noc
06. Peklo Hoří (Svatá Noc)
07. Adelheid

band:
Babihněv - zpěv
Spititel - kytary
Conan - basa
Kantör - bicí



Share this games :

TWITTER