DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 14. ledna 2023

Home » , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HELLFUCK - Black thrash metalový útok ze záhrobí!

Rozhovor - HELLFUCK - Black thrash metalový útok ze záhrobí!


Rozhovor s thrash metalovou skupinou z Polska - HELLFUCK.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

HELLFUCK - Diabolic Slaughter (2022):

Ave HELLFUCK! 9. září 2022 vám vyšlo u Godz ov War Productions vaše nové album „Diabolic Slaughter“. Jak už sám název napovídá, jedná se o smršť poctivého blacku, thrashe metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album.

AVE! Když jsme nahrávali "Diabolic Slaughter", věděli jsme, že tohle album zní přesně tak, jak jsme chtěli, aby znělo - 100% čistý old school thrash/speed metal. Plánem bylo nahrát skladby, které bychom všichni rádi poslouchali a to se nám podařilo. S výslednou podobou našeho debutového alba jsme opravdu spokojeni.

Jste kapela, složená ze samých zkušených muzikantů, kteří hrají převážně death metal. Jak vlastně vznikli HELLFUCK? Tipuji si nějakou dobrou hospodu a spoustu piva. Kdo přišel jako první s nápadem hrát thrash/black metal?

Hodně a hodně piva (haha). Bylo to během jednoho z večírků v naší zkušebně. Náš bubeník a kytarista přišli s bláznivým nápadem vytvořit nějaké thrashmetalové skladby s vyřvanými vokály. Víc vypitého piva, víc nápadů na oldschoolové songy. Tak vznikl HELLFUCK (haha).


Přiznám se, že mě vaše novinka posadila na zadek. Mně se na vás hrozně líbí, že jste nejen ortodoxní a opravdoví, ale nezapomínáte ani na studené a temné melodie. Kdo je autorem hudby a jak skládají a tvoří nové skladby HELLFUCK?

Většinu riffů napsal Marcin (Embrional/Azarath), bicí aranžoval Dariusz (FAM/Embrional/Stillborn). Protože každý z nás žije v jiné části Polska, většina naší hudby vzniká u nás doma. Nápady si vyměňujeme na dálku, a když máme k dispozici syrovou verzi skladby, scházíme se a pracujeme na aranžmá, dokud nemáme pocit, že je to finální verze, kterou všichni akceptujeme.

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí?

Všechny nástroje a vokály byly nahrány ve studiu Panzer našeho bubeníka. To je také naše zkušebna. Jsem rád, že se ti zvuk nového alba líbí. Použili jsme naše zesilovače, které používáme naživo, abychom mohli napodobit zvuk kytar během koncertů. O postprodukci (mix a mastering) se postaral Haldor Grunberg - Satanic Audio.

Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak jsou na něm lebky z nějakého náhrobku. Cover je jednoduchý, trošku tajemný, ale perfektně se hodí k hudbě. Co má tento námět vyjadřovat? A kdo jej vytvořil?

Obal alba nakreslil Maciej Kamuda, mladý a nadějný polský umělec. Nedávali jsme mu žádné podněty, dostal jen volnou ruku k tomu, aby vytvořil dílo ovlivněné naší hudbou. Výsledek předčil naše očekávání. Mělo to být oldschoolové a ďábelské, a naprosto to tak je (haha).


Jako kapela se ve svých textech zaobíráte satanismem, okultismem, antikřesťanstvím, smrtí. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka „Diabolic Slaughter“?

Na tuto otázku jsme již odpověděli (haha). Naše texty jsou o lidech (skutečných nebo smyšlených), kteří našemu světu způsobili spoustu špatných věcí. Nesouhlasíme s některými aspekty současné situace v naší zemi a zpíváme o tom.

Nedá mi to a musím se zeptat. Hrajete metalový styl, který se silně vyhrazuje proti křesťanství. Žijete v Polsku, které je považováno za silně katolickou zemi. Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn křesťanstvím?

Ačkoli je v Polsku velmi silná metalová scéna, metalová hudba zde není příliš populární. V mainstreamových rádiích nebo televizi ji téměř neslyšíte. Naštěstí máme spoustu dobrých koncertů, na kterých vystupuje mnoho skvělých metalových kapel. Občas se nám některé skupiny lidí snaží vnutit svou vůli a vyvíjejí nátlak na zrušení koncertu, ale nám je to jedno. 

HELLFUCK jsou na scéně teprve chvíli. Kam až se chcete posunout? Na velké festivaly, na dlouhé turné? Jste jenom projektem nebo regulérní kapelou, která bude klasicky fungovat? Přeci jen, každý z vás má spoustu závazků i v jiných skupinách.

Jsme regulérní kapela. Už jsme odehráli několik koncertů a několik dalších máme naplánovaných na rok 2023. Budou to buď klubové koncerty, nebo festivaly. Protože všichni máme stálé zaměstnání, hrajeme většinou páteční/sobotní koncerty. Existuje také myšlenka, že bychom příští rok vyrazili na delší turné. Uvidíme, co přinese budoucnost. I když jsme zapojeni do spousty dalších kapel, chceme si najít nějaký volný čas na zkoušení a hraní koncertů s Hellfuck.


Když se podíváme do historie, jak vnímáte rozdíly mezi současností a vašimi začátky (jako muzikanti)? Změnilo se všechno – technologie, zvuk, nahrávací studia, máme internet, stahování hudby. Jak se tyto změny promítly do fungování kapely? Museli jste se hodně přizpůsobit?

Všichni se v metalovém hudebním průmyslu pohybujeme více než 20 let. Když jsme jako teenageři zakládali naše první kapely, měli jsme jen kytary z druhé ruky. O profesionálních bicích nebo zesilovačích se nikomu ani nesnilo. Neuměli jsme hrát metal, ale měli jsme pro to vášeň. Dnes, po tolika letech, nám tu a tam šediví vlasy, ale vášeň zůstává. Samozřejmě dnes máme rodiny a práci, ale pořád se snažíme najít si nějaký volný čas a scházet se v naší zkušebně, abychom si společně zahráli. Nebojíme se nových technologií, osvojujeme si je. Každý z nás má doma vlastní ministudio, kde můžeme nahrávat své riffy a nápady a snadno je posílat ostatním členům kapely.

Sleduji váš facebook a jsem informován o vašich koncertech a vím, že příští rok v lednu zahrajte i u nás v Čechách. Na co se můžou fanoušci těšit? Kde přesně koncerty budou?

Ano, 27. a 28. ledna odehrajeme dva koncerty v Plzni a Brně. Budeme hrát celé album "Diabolic Slaughter", takže fanoušci mohou očekávat oldschoolový speed/thrash masakr! Jeden koncert máme naplánovaný i na září - festival United in Brutality v Srbské Kamenici. Jsme nadšení a těšíme se, až si zahrajeme pro české fanoušky. Tuto zemi navštěvujeme poměrně často, protože mají obrovskou metalovou komunitu s dobrými kapelami a fantastickými festivaly. Jsme tam jako doma!


Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v Polsku opravdu žije. Obzvlášť death a black metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná. To je ale můj pohled člověka, který žije mimo Polsko. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou?

Polská death/black metalová scéna je velmi silná. Máme hodně koncertů, několik velkých festivalů (např. Mystic Festival) a malých festivalů (např. Injure Grind Attack). Rozhodně je dostatek míst, kde se dají odehrát metalové koncerty. Jak už jsem zmínil, metalová hudba není v Polsku obecně příliš populární, takže majitelé klubů raději provozují diskotéky nebo hiphopové koncerty než metalové akce - samozřejmě z finančního hlediska. Existuje několik kamenných obchodů s extrémní hudbou (např. Metal Shop v Krakově) a poměrně dost internetových obchodů.

Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Budu se na některém z nich moc těšit. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! HELLFUCK FOREVER!

Díky za podporu. Podporujte extrémní metal i nadále. Děláte skvělou práci! Doufám, že se uvidíme na nějakém koncertě. "Mír je lež. Existuje jen vášeň..." (haha)!

Share this games :

TWITTER