DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 25. února 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - ASHEN - Monstrózní, masivní death metalový masakr!

Rozhovor - ASHEN - Monstrózní, masivní death metalový masakr!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Austrálie - ASHEN.

Odpovídal Shannon Over (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - ASHEN - Ritual of Ash (2023):

Ave ASHEN! 13. ledna 2023 vám vyšlo u Bitter Loss Records vaše první album „Ritual of Ash“. Jak už sám název napovídá, jedná se o smršť poctivého death metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album.

Díky! Den, kdy jsme dokončili nahrávání, byl dobrý den, byli jsme s albem spokojeni a ulevilo se nám, že je hotové. Byla to trochu výzva dodržet termín, protože jsme měli několik skrytých překážek, ale nakonec jsme to zvládli.

Jste kapela, složená ze samých zkušených muzikantů, kteří hrají převážně death metal. Jak vlastně vznikli ASHEN? Tipuji si nějakou dobrou hospodu a spoustu piva. Kdo přišel jako první s nápadem hrát death metal?

Všichni jsme se znali z kapel, ve kterých jsme spolu hráli v posledních deseti letech, v roce 2019/2020 jsme se rozhodli založit ASHEN a hrát v cool death metal, no a teď jsme tady. :)


Přiznám se, že mě vaše novinka posadila na zadek. Mně se na vás hrozně líbí, že jste nejen ortodoxní a opravdoví, ale nezapomínáte ani na studené a temné melodie. Kdo je autorem hudby a jak skládají a tvoří nové skladby ASHEN?

Díky, to je skvělý kompliment! Skladby většinou píšeme tak, že napíšu pár riffů, o kterých si myslím, že jsou super a udělám hrubý náčrt skladby, pošlu ho klukům z kapely, a když se jim líbí, rozpracujeme ho do celé skladby, pak si ji zajamujeme a tu a tam ji ještě doladíme, máme rádi, když se nám dobře hraje. Na album jsme měli asi patnáct skladeb a pro ROA jsme vybrali deset nejlepších.

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí?

Album jsme nahráli v mém domácím studiu a poslali jsme ho Marko Tervonenovi (The Crown) do STUDIA MT ve Švédsku, aby ho smíchal a zmasteroval, Marko opravdu dodal albu lesk, který se nám líbí, ale zachoval ten prašivý syrový zvuk, který jsi zmínil.


Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak je na něm démon. Cover je jednoduchý, trošku tajemný, ale perfektně se hodí k hudbě. Co má tento námět vyjadřovat? Autorem je skvělý Remedy Art. Jak jste se dali dohromady a proč právě on?

Je to opravdu skvělý obal, Giannis Nakos je velmi talentovaný a zručný umělec, dělá hodně metalových obalů a návrhů merche a je jasnou volbou, je to také skvělý chlapík. Obal ROA se váže k naší první desce "Godless Oath", která vychází ze stejného fiktivního světa, poslali jsme mu nějakou hudbu a základní nápady a on se do toho pustil.

Jako kapela se ve svých textech zaobíráte temnou fantazií, Lovercraftem, smrtí. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka „Ritual of Ash“?

Texty nepíšu já, to je opravdu Richardova doména, ale mají podobná témata, temné motivy, Richard rád texty příliš nekonkretizuje, protože nechává zbytek na vaší představivosti.


Nedá mi to a musím se zeptat. Hrajete metalový styl, který je extrémní. Žijete v Austrálii. Jak jsou black death metalové metalové kapely vnímány běžnou veřejností? Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn křesťanstvím, náboženstvími?

Metal je v Austrálii stále velmi undergroundový, zejména jeho extrémnější formy jako death metal nebo black metal, takže ho v rádiu moc neslyšíte a v televizi už vůbec ne, ale Austrálie je velmi svobodná země. Náboženství tu samozřejmě jsou, ale Austrálie není přehnaně náboženská země.

ASHEN jsou na scéně teprve chvíli. Kam až se chcete posunout? Na velké festivaly, na dlouhé turné? Jste jenom projektem nebo regulérní kapelou, která bude klasicky fungovat? Přeci jen, každý z vás má spoustu závazků i v jiných skupinách.

Vlastně všichni hrajeme jen v této kapele, která je naším hlavním hudebním zaměřením. Rádi bychom si zahráli na nějakých velkých festivalech a jeli turné, ale tady v Perthu je to pro nás velmi složité, cestování je velmi drahé a všichni máme rodinné závazky.


Jak jste na tom s koncerty? Hrajete rádi a často? A vyhovují vám více velké festivaly nebo malé kluby? A co propagace nového alba, nechystáte turné?

Rádi bychom hráli víc, ale Perth je malé místo, takže nemůžeme hrát tak často, jak bychom chtěli, hráli jsme pár koncertů na východním pobřeží, což je super, ale jak už jsem zmínil, cestování po Austrálii je drahé, protože je tak rozlehlá a všude se musí létat. Ještě jsme neměli to potěšení hrát na velkém festivalu, snad jednou!!!

Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v Austrálii opravdu žije. Obzvlášť death a black metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná. To je ale můj pohled člověka, který žije mimo Austrálii. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou?

Austrálie má opravdu skvělou metalovou scénu, po celé zemi působí několik opravdu kvalitních kapel. Je to skvělé, mám pocit, že máš pravdu, když říkáš, že extrémní styly jsou tu populární, a také se zdá, že si svět začíná Austrálie díky kvalitním metalovým kapelám, které odtud pocházejí všímat.

Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Budu se na některém z nich moc těšit. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! ASHEN FOREVER!

Hell yeah, chlape, díky moc, že jsi si udělal čas na tenhle rozhovor a všechno nejlepší i tobě, příteli, ať jsou tvoje koule namočené ve zlatě a drahokamech hahaha.

Shannon \m/

ASHEN




------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER