DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 4. května 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - ANGEROT - Zničující death metal, plný temnoty, vzteku a utrpení! Inferno!

Rozhovor - ANGEROT - Zničující death metal, plný temnoty, vzteku a utrpení! Inferno!

Rozhovor s death metalovou skupinou z USA - ANGEROT. 

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx. 

Recenze/review - ANGEROT - The Profound Recreant (2023):

Ave ANGEROT! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos třetí dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší předchozí tvorbou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Nejprve mi dovol, abych ti poděkoval za komplimenty, moc si toho vážím. Velmi mě těší, že se ti nové album líbí. Tohle album pro nás, jako kapelu, byla dlouhá cesta. Hudbu k celému albu jsme napsali, když jsme psali "The Divine Apostate". V podstatě se jedná o sesterská alba. „Divine“ jsme vydali zrovna v době, kdy se svět posral a rozpadl. Působilo trochu předvídavě, temně a poněkud doomově a shodou okolností se velmi hodilo k nadcházejícímu roku. Při nahrávání "The Profound Recreant" jsme měli trochu přepychu v podobě času, což bylo skvělé. S "Divine" jsme byli velmi spokojeni a rozhodně jsme chtěli rozvíjet to, co jsme se při tvorbě tohoto alba naučili. Divine bylo prvním krokem do naší zóny. "Profound" už jsme byli my v naší zóně. Myslím, že jsme se plně sžili s tím, co děláme a čeho jsme schopni. Zbavili jsme se strachu zkoušet věci mimo rámec toho, o čem si někdo může myslet, že zapadá do old schoolové death metalové učebnice a jsme si nesmírně jistí a pohodlně se cítíme být kreativní, jak uznáme za vhodné. Bylo to pro nás pozoruhodné období růstu, které nás naprosto pohání vpřed i na dalším albu.


„The Profound Recreant“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál ANGEROT?

„Profound“ pro nás představoval zcela nový přístup. Poté, co jsme po „Splendid Iniquity“ přišli o bubeníka, jsme zaujali zcela jiný přístup k psaní a skládání. Po pětadvaceti letech jamování v jedné místnosti a vymýšlení věcí jako kapela v rámci našich předchozích kapel... jsme toho už nebyli schopni. Matt bydlí asi čtyři hodiny od nás, takže jsme museli upravit náš proces. Zpočátku to bylo zvláštní, nicméně si myslím, že jsme se rychle přizpůsobili a rozhodně z toho vytěžili maximum. Každou skladbu jsme pečlivě zkoumali a prozkoumávali, jak se dávala dohromady. Otevřeně jsme diskutovali o vrstvách, možnostech a potenciálních dodatcích ke každé skladbě.

Dohledal jsem si, že pod nahráváním a mixem je podepsán Andreas Linnemann. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Andreas Linnemann vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Toto je druhé album Angerot, které jsme s Andreasem natočili a on se rozhodně stal velkou součástí toho, co děláme. Máme pocit, že je v podstatě naším pátým členem. Má neuvěřitelnou schopnost naprosto pochopit, čeho se snažíme dosáhnout nejen v oblasti tónů, ale i celkového pocitu. Chceme zůstat věrní našim olds choolovým kořenům... ale zároveň se snažíme posunout věci o úroveň výš díky některým našim přitroublým a jedinečným nápadům. S Andreasem úzce spolupracujeme od chvíle, kdy začneme psát, až po finální mix. Komunikace a diskuse o tom, kam se snažíme věci směřovat, nám rozhodně pomáhá spolupracovat. Nedokážeme vyjádřit, jak moc si toho člověka vážíme a respektujeme ho.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Redefining Darkness Records a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

S Jonem Zigem jsme spolupracovali na všech třech našich albech. Je to neuvěřitelně talentovaný člověk. Když jsme si Jona poprvé vybrali pro tvorbu obalu na „Splendid Iniquity“, vedli jsme dlouhou diskusi o našem směřování a celkovém plánu pro tvorbu obalů v následujících letech. Některé skládačky se skládají dlouho. Po čísle šest to bude dávat smysl.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do USA (Dakota) si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Dakota je v oblasti extrémní hudby jedinečná už několik desetiletí. Zrodilo se u nás několik neuvěřitelných kapel od Maul, Ghost Bath, Gorgatron, Phobophilic, Suffer, Fall, Rifflord, Empty Throne a několik dalších, jejichž počátky sahají až do konce 80. let. Upřímně si myslím, že to z velké části pramení z pracovní morálky a oddanosti řemeslu na Středozápadě. Co se týče americké metalové scény jako celku, myslím, že jsme v mnoha ohledech na stejné úrovni jako světový trh... a v některých ohledech podřadní. Hlavním problémem je živá podpora, celková velikost země a obrovské množství kapel. Stále si velmi potrpím na atmosféru, kterou přinesla 90. léta, a to nejen kvůli kvalitě hudby, ale i jedinečné energii, kterou přinesla. Technologie a internet nás připravily o mystiku a ikonickou auru, která nás dříve všechny hnala vzít do ruky nástroj. Doba je prostě jiná. Jsem jen nesmírně vděčný, že jsme vyrůstali v době, ve které jsme vyrůstali.


Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit ANGEROT, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Rozhodně jsme ze staré školy. Nechtěli jsme dělat old school death metal... my prostě JSME old school death metal. Všichni jsme započali své death metalové cesty na konci 80. a 90. let, kdy se death metal zrodil a vzkvétal. To je to, co nás dělá tím, kým jsme jako hudebníci. Myslím, že bychom mohli celé dny vyprávět o našich raných idolech a o tom, jak nás každý z nich různým způsobem ovlivnil. Kdybych měl jmenovat jen některé, byli by to Nicke Anderson - jeden z absolutně nejlepších mozků 90. let, David Vincent - jeden z nejikoničtějších hlasů a naprosto zabijácký frontman, Jack Owen - jeden z nejlepších autorů riffů vůbec, Glen Benton, James Murphy, L.G., Chuck... člověče, nedá se přestat. Co se týče našeho směřování vpřed v pohybu kapely, příští album bude krokem velmi agresivním směrem. Co se týče koncertů, turné a festivalů... nikdy neříkáme nikdy. Rozhodně nejsme jedna z těch kapel, které naskočí do dodávky a budou to týdny drtit na cestách. Dělali jsme to, když jsme byli mladí, ale ty časy jsou pryč. Vždycky jsme ale otevřeni novým festivalům.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Jedna věc, která Angerot odlišuje od mnoha jiných kapel, je fakt, že nejezdíme na turné, proto musíme pracovat kreativně, abychom se dostali na trh a získali co nejvíce očí a uší. Hodně se zaměřujeme na vizuální média, kvalitní videoklipy a intenzivní online marketing. Máme skvělý vztah s Thomasem a Redefining Darkness Records. Chápe nás, co děláme, jak to děláme a co je potřeba k tomu, aby se člověk prodral statisíci kapel. Naprosto chápeme, že nerozbijeme žádný skleněný strop, ale uděláme všechno pro to, abychom vytvořili co nejlepší hudbu, podpořili ji co nejlepšími vizuály a snad v některých lidech zanechali trvalou stopu.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako ANGEROT ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Mně osobně se po 90. letech hodně stýská. Chybí mi ta velkolepá aura, majestátní obrazotvornost, větší než životní tajemství nebo kapely, které jsem miloval. Myslím, že sociální média prakticky všechno tohle úplně zničila. Nejsem vůbec fanouškem sociálních médií. Myslím, že v každém člověku probouzejí to nejhorší. Stoprocentně živí narcistický vitriol, který trhá na kusy i náš svět. Vidět, co vaše ikony denně dělají, co jedly k obědu, kam jely na dovolenou, a poslouchat o jejich osobních názorech na každodenní dramata zcela rozbilo osobnost ikonických muzikantů. Některé technologie jsou nyní dvojsečnou zbraní. Například digitální nahrávání. Je úžasné, že můžete nahrávat, upravovat a produkovat vlastní nahrávky na profesionální úrovni, nicméně to vytvořilo obrovskou záplavu kapel tak hlubokou, že se v tom všem drtivá většina utopí. Pro jednu kapelu je tak těžké proniknout celým tím chaosem a nechat se najít a slyšet těmi, kteří by ji bezpochyby milovali.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Pro mě je to nejčistší a nejnáročnější forma hudby, jaká kdy existovala. Je to jediný hudební žánr, který má upřímně oddané undergroundové publikum po celém světě. Čerpá z nejčistších agresivních prvků lidské mysli a mísí je s prapůvodními strukturami rock’n’rollu. Naprosto miluji sílu a agresivitu toho všeho. Tím, co mě u death metalu drží už 35 let, jsou absolutně bezbřehé možnosti a nekonečné tvůrčí možnosti v rámci tohoto žánru. Death metal pro mě znamená víc než jen hudbu. Vybudoval jsem si celoživotní přátelství, silné vztahy, obchodní partnerství a mnoho dalšího.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají ANGEROT v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Evropu?

V létě budeme natáčet několik koncertů a plánujeme vydat DVD. Nejezdíme na turné a koncerty jsou pro nás vzácné, takže vydání DVD s pořádnou porcí živých záběrů, několika rozhovory a dobrými vedlejšími záběry je dobrý způsob, jak to přiblížit těm, kteří by o to mohli mít zájem. Rozhodně to není totéž, jako vidět nás naživo, ale něco to přece jen je. Navíc je to další přímý odraz našich devadesátkových kořenů.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „The Profound Recreant“ zase narvat do hlavy!

Díky moc za tvou podporu!

Recenze/review - ANGEROT - The Profound Recreant (2023):

about ANGEROT on DEADLY STORM  ZINE:






------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER