DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 18. července 2023

Recenze/review - HORDA - Form (2023)


HORDA - Form
CD 2023, vlastní vydání

for english please scroll down

Jednou jsem při svých toulkách uviděl uprostřed lesů ruiny. Pátral jsem ve starých spisech a zjistil jsem, že zde kdysi bývala vesnice. Církev ji nechala vypálit, protože se domnívala, že jsou všichni prokletí. Usednu na černý kámen a přede mnou se začnou odehrávat příběhy plné bolesti a utrpení. Víra je slepá a zdejší lidé se vzepřeli. Obrátili všechny kříže směrem dolů, zničili kostely a rouhali se. Při pradávných rituálech vyvolali přízraky a děsivé démony. Musím potvrdit, že je zde zlo stále velmi silné a čitelné. Úplně stejně to mám i s novou deskou polských válečníků HORDA

Jedná se o druhé dlouhohrající album. A opět máme co do činění se špinavým, mocným black death metalem, který se hraje na obřadech pro vyvolávání temných sil. Stačilo mi několik málo poslechů, abych ihned věděl, že tahle smečka je poctivá, uvěřitelná. Pánové moc dobře vědí, jak zhudebnit vztek, nenávist i chladnou tmu. Z mlhy při poslechu vystoupily postavy v kápích. Usmívaly se, moc dobře věděly, že se zde hraje i pro ně. Pro ně i pro všechny prokleté. 


Líbí se mi způsob, jakým na mě skladby působí. Opravdu si přijdu jako na nějakém starém pohřebišti, na kterém byli pohřbeni hříšníci. Stylově lze kapelu zařadit do stejných katakomb jako třeba MGLA, BELPHEGOR, BEHEMOTH (staré desky), UADA, PLAGA, BLAZE OF PERDITION, GROZA. Pánové umí být divocí a suroví, ale dokáží způsobit i mráz v mých žilách. Oceňuji opravdu skvělý zvuk (Mix and Master by Motus). Líbí se mi i obal, který mi připomíná starou francouzskou školu (Baphore). Určitě jste také někdy měli šílené noční můry, ve kterých jste několikrát umřeli, padali jste do nekonečné hlubiny po zádech. Tak přesně takové pocity mám i z nové desky "Form". Jakoby existoval ještě jeden svět, negace všeho dobrého, absolutní tma. Někde v těchto místech muselo být album nahráváno. Několik metrů v podzemí. Uprostřed lesa, v ruinách prokleté vesnice. Otáčím ruce směrem k nebi a v dlaních se mi objevují stigmata. V chladných chodbách znesvěceného kostela, v nočních hodinách, ve studených katakombách, vynikne síla této nahrávky nejvíce. Pro mě osobně se jedná o velké překvapení nejen tohoto roku. Jsem starý metalový pes a musím muzikantům věřit. Musí mě pohřbít zaživa. A to se kapele HORDA povedlo na výbornou. Připadám si jako v krvavé mlze, prokletý a navěky odsouzený k toulání mezi naším a oním světem. Nemrtvý, bez duše, bez svědomí. Našlapuji opatrně a pod nohama mi praskají kosti mých předků. Poláci umí být suroví, mraziví i temní zároveň. Slyšte ozvěny z druhé strany! Obraťte všechny kříže směrem dolů! Bestiální black death metal, který vás spálí na popel! Mrazivé ozvěny z prokletých kostelů!


Asphyx says:

Once, while wandering, I saw ruins in the middle of the woods. I searched through old writings and found that there used to be a village here. The church had it burned down because they thought everyone was cursed. I sit on a black stone and stories of pain and suffering begin to unfold before me. Faith is blind and the people here have rebelled. They have turned all the crosses down, destroyed the churches and blasphemed. In ancient rituals, they summoned phantoms and terrifying demons. I have to confirm that the evil is still very strong and clear here. I feel the same way with the new album of Polish warriors HORDA.

This is their second full-length album. And once again we are dealing with dirty, powerful black death metal, played in ceremonies to invoke dark forces. It only took me a few listens to immediately know that this pack is honest, believable. The gentlemen know very well how to musicalize anger, hatred and cold darkness. The hooded figures emerged from the fog as I listened. They were smiling, knowing full well that they were being played for. For them and for all the damned.


I like the way the songs affect me. I really feel like I'm in some old burial ground where sinners were buried. Stylistically the band can be placed in the same catacombs as MGLA, BELPHEGOR, BEHEMOTH (old records), UADA, PLAGA, BLAZE OF PERDITION, GROZA. Gentlemen can be wild and brutal, but they can also cause chills in my veins. I appreciate the really great sound (Mix and Master by Motus). I also like the cover art, which reminds me of the old French school (Baphore). I'm sure you've also had crazy nightmares where you've died several times, falling into the endless depths on your back. That's exactly how I feel about the new album "Form". As if there was another world, the negation of everything good, absolute darkness. Somewhere in these places the album must have been recorded. A few meters underground. In the middle of the forest, in the ruins of a cursed village. I turn my hands towards the sky and stigmata appear in my palms. In the cold corridors of a desecrated church, at night, in the cold catacombs, the power of this recording stands out the most. For me personally, this is a great surprise, and not only this year. I am an old metal dog and I have to trust the musicians. They must bury me alive. And HORDA have done that perfectly. I feel like I'm in a bloody fog, cursed and forever doomed to wander between our world and the next. Undead, without a soul, without a conscience. I tread carefully, and the bones of my ancestors crack under my feet. Poles can be brutal, chilling and dark at the same time. Hear the echoes from the other side! Turn all the crosses downwards! Bestial black death metal that will burn you to ashes! Freezing echoes from cursed churches!


Tracklist:
01. 0-27 
02. Ceremony 
03. Shrine Within 
04. Oneirataxia 
05. Exile 
06. Worthless 
07. Ścierwo Rodzaju


Share this games :

TWITTER