DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 3. srpna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - HALLUCINATE - From the Bowels of the Earth (2023)

Recenze/review - HALLUCINATE - From the Bowels of the Earth (2023)


HALLUCINATE - From the Bowels of the Earth
CD 2023, Caligari Records

for english please scroll down

Řekli mi, abych se napil. Nešlo odmítnout. Několik metrů pod zemí, v temné místnosti, ve které je na oltáři připravena oběť. Dochází u mě postupně ke změnám vědomí a nevím, co je pravda a co už lež. Mění se mi chutě, slyším ozvěny ze záhrobí. Padám po zádech do hlubin, rodím se a znovu a znovu umírám. Jsem oběť i vrah. Marně hledám záchytný bod, pálí mě mozek i vnitřnosti. Pomalu, ale jistě přecházím na druhou stranu. Oddychnu si, jsem konečně mrtvý. Jenže následuje ještě větší bolest. Na konci je jenom tma a nekonečné zatracení. Buďte opatrní.

Poslouchat debutové album německých HALLUCINATE, je jako se napít ze starého kalichu hořkosti. Pánové se pohybují na velmi tenké hranici mezi normálnosti a šílenstvím. A dělají to velmi elegantně a se zkušenostmi. Není divu, v kapele působí členové mých oblíbených GRAVEYARD GHOUL, KARLOFF. Tentokrát s hudbou, u které je sice základem death metal, ale naleznete v ní i odkazy na progmetalové záležitosti. Základem je ale stále temnota a šílenství!


My, staří death metalisté moc dobře víme, že v záhrobí existují síly, které jsou hodně nebezpečné. Poslouchat "From the Bowels of the Earth" je jako se dívat na sopku. Z hlubin země vyvěrá láva, která vše ničí. Tohle album se vám dostane do hlavy, ani nebudete vědět jak. Kombinace ostrých pasáží s těmi poklidnějšími (mimochodem hodně depresivními) vám způsobí v hlavě hodně divné stavy. Pokud bych měl hudbu k někomu přirovnat, mohl bych zmínit lehké ozvěny třeba takových MORBUS CHRON (bývalý člen Robert Andersson zde také hostuje za mikrofonem), CHAPEL OF DISEASE, HORRENDOUS, TRIBULATION, OBLITERATION, v některých momentech i DESULTORY. To ale není důležité. Kdo čtete mé články pravidelně, tak moc dobře víte, že je pro mě nejdůležitější celkový dojem, předané množství emocí. A musím znovu napsat, že jsou pro mě HALLUCINATE velmi příjemným překvapením. Hrají přesvědčivě, mají skvělý zvuk, zvláštní a odlišný obal. Doporučuji poslouchat v kamenné kobce. Pokud budete pozorní, myslím si, že se naladíte na stejnou krvavou vlnu. Budete se vznášet i padat do hlubin. S obličejem rozdrásaným do krve budete marně hledat svoje vlastní vědomí. Pánové vzali můj mozek do svých pařátů, vymačkali z něj veškeré myšlenky a během poslechu mě vždy dokonale ovládli. V některých momentech je nahrávka až bolestivá, hodně jiná a odlišná. A je to moc dobře! Řekli mi, abych se napil. Nešlo odmítnout. Několik metrů pod zemí, v temné místnosti, ve které je na oltáři připravena oběť. Dochází u mě postupně ke změnám vědomí a nevím, co je pravda a co už lež. Mění se mi chutě, slyším ozvěny ze záhrobí. Temný death metal s psychedelickým účinkem, který vám vytrhne srdce z těla! 


Asphyx says:

They told me to drink. I couldn't refuse. A few meters underground, in a dark room, where the sacrifice is prepared on the altar. I'm having a gradual change of consciousness and I don't know what's true and what's a lie. My tastes change, I hear echoes from beyond the grave. I fall on my back into the depths, I am born and die again and again. I am both victim and murderer. I search in vain for a clue, my brain and my guts burning. Slowly but surely, I'm crossing over to the other side. I breathe a sigh of relief, I'm finally dead. But more pain follows. In the end, there is only darkness and endless damnation. Be careful.

Listening to the debut album of Germany's HALLUCINATE is like drinking from an old cup of bitterness. The gentlemen walk a fine line between normality and madness. And they do it very elegantly and with experience. Not surprisingly, the band features members of my favorite GRAVEYARD GHOUL, KARLOFF. This time with music, which is based on death metal, but you can also find references to prog-metal stuff. But the base is still darkness and madness!


We, the old death metallers, know very well that there are forces in the afterlife that are very dangerous. Listening to "From the Bowels of the Earth" is like looking at a volcano. From the depths of the earth comes lava that destroys everything. This album will go to your head, you won't even know how. The combination of the edgy passages with the calmer ones (very depressing by the way) will make your head feel very strange. If I had to compare the music to someone, I could mention light echoes of such bands as MORBUS CHRON (former member Robert Andersson is also behind the microphone here), CHAPEL OF DISEASE, HORRENDOUS, TRIBULATION, OBLITERATION, in some moments even DESULTORY. But that's not important. If you read my articles regularly, you know very well that the most important thing for me is the overall impression, the amount of emotions conveyed. And I have to write again that HALLUCINATE is a very pleasant surprise for me. They play convincingly, have a great sound, a special and different packaging. I recommend listening in a stone dungeon. If you pay attention, I think you'll tune into the same bloody wave. You'll float and fall into the depths. With your face torn into blood, you will search in vain for your own consciousness. The gentlemen have taken my brain in their claws, squeezed all thoughts out of it, and have always controlled me perfectly while listening. In some moments the recording is almost painful, very different and different. And it's very good! They told me to take a drink. I couldn't refuse. A few meters underground, in a dark room, where the sacrifice is prepared on the altar. I'm having a gradual change of consciousness and I don't know what's true and what's a lie. My tastes change, I hear echoes from beyond the grave. Dark death metal with a psychedelic effect that will rip your heart out!


tracklist:
1. A Universe Obscure
2. Blackened Gills
3. Black Smokers
4. Mahavishnu's Dream
5. Paracletus
6. Tachycardia
7. AION
8. Crimson Rain
9. Dying Consciously (Bonus Track)


current HALLUCINATE lineup:
Persecutor - lead guitar, vocals, sitar
Horrified - drums and vocals
Madness - rhythm guitar



Share this games :

TWITTER