DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 25. prosince 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DEVILITY - Ďábelský, temný death metal, tajemný starodávný rituál z prašivých katakomb!

Rozhovor - DEVILITY - Ďábelský, temný death metal, tajemný starodávný rituál z prašivých katakomb!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Polska - DEVILITY.

Odpovídal Jacek Jacek Hellfisto Pietrusiewicz (kytara), děkujeme!

Ave DEVILITY! Zdravím do polského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos skvělé debutové EP své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš nahrávku ty a jak vznikala? Můžeš nám prosím vaší kapelu představit?

Devility vznikli v roce 2021. Nějakou dobu před vznikem kapely jsme se já - Jacek Pietrusiewicz (HellFisto) a Łukasz Kupis (Vomit) náhodně scházeli s úmyslem napsat nějaké death metalové riffy, to bylo dlouho předtím, než kapela skutečně vznikla.

Mezitím jsme se domlouvali s Mateuszem Putkem (Raven), že založíme kapelu, ve které bude zpěvákem - ústně jsme se dohodli, že DM Band založíme, jakmile najdeme bubeníka. Nakonec Łukasz (Erriapus) Dziubiński doplnil chybějící část - ukázalo se, že je to bubeník našich snů.

Když kapela vznikla, přidal se Witek Nowak jako baskytarista, ale brzy ho nahradil Marcin Świat (Phoboz), dvojče Ravena. V tomto konkrétním okamžiku jsme byli konečně kompletní. Takže na kytarách máme Hellfista a Vomit. Na basu hraje Phoboz, u mikrofonu je Raven a bicí obstarává Erriapus.

Poměrně brzy poté, co byl vznik kapely dokončen, jsme dokončili i proces tvorby hudby a začali nahrávat skladby pro EP. Ke snadné spolupráci přispěla naše vzájemná známost, která má kořeny v tom, že všichni bydlíme ve stejném městě, kde metalová komunita funguje jako malá rodina. Navíc jsme měli většinu materiálu, který jsme s Vomitem již složili a který vznikl před založením kapely - to vše přispělo k tomu, že celý proces psaní probíhal hladčeji.

V našem případě bylo nahrávání materiálu a produkční proces mnohem delší než v případě psaní. Bylo to proto, že o produkci se staral jediný člověk - Vomit. Jako doplněk ke svým každodenním povinnostem se věnoval produkci EP ve svém volném čase.


„Infernal Retribution“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál DEVILITY?

Máme několik způsobů, jak psát nebo vytvářet hudbu. Zpočátku se vše točí kolem hledání správného riffu nebo doplňování chybějících částí skladby. Když cítíte nebo zpíváte v hlavě rytmický nebo melodický vzorec a nemůžete to zastavit, máme to. Všechny nové nápady, které se pokoušíme do hudby zakomponovat, s námi musí rezonovat a zapadat do kontextu. Hudba podle nás také musí nám i posluchačům dodávat dostatek energie. Musí poskytovat dostatek úsilí, aby vyvolala headbanging nebo silné dojmy. Když máme něco nového na vyzkoušení, hrajeme některé konkrétní riffy na mnoho způsobů nebo s nimi jen tak jamujeme během zkoušky. Často nové nápady potřebují více času, často ne. Obecně se snažíme, aby byl každý člen kapely se skladbou spokojený, a to někdy může být opravdová výzva, protože je pochopitelné, že každý z nás může mít na aranžmá skladby jiný pohled. Naše představy o skladbách nebo určitých riffech se mohou lišit, ale všichni se snažíme vzájemně doplňovat a držet se stanoveného konceptu, aby hudba zněla dobře. Je to kolektivní úsilí.

Dohledal jsem si, že pod mixem a masteringem je podepsán Łukasz Kupis. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Łukasz vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Jsme hrdí na to, že dostáváme konstruktivní zpětnou vazbu na naši práci. Naše návštěvy nahrávacích studií byly minimální, omezily se na nahrávání bicích stop v Devil's Tail production, nyní známém jako Bourbon Ranch Studio. Po dokončení bicích stop jsme se záměrně rozhodli svěřit zbývající nahrávací, mixážní a produkční úkoly našemu kytaristovi Vomitovi. Proč tento přístup? Poskytl nám více času a flexibility pro kontrolu procesu a definování našeho zvuku.

Vomit, vybavený potřebnými nástroji a poháněný svou vášní pro zvukovou produkci a metalovou hudbu, se ujal úkolu produkce EP. Jeho zázemí, včetně času stráveného na hudební škole a znalostí elektroniky a zvuku, v nás vzbudilo důvěru. Následně jsme u Vomita doma nahráli DI kytary, včetně baskytary. Ravenovy skladby byly nahrány v naší zkušebně a zbytek produkčního procesu se odehrával v jeho domácím nahrávacím studiu. I když jsme neměli všechny skladby hotové současně, věnovali jsme se průběžnému hledání správného zvuku kytar, basy atd. Jakmile jsme měli kompletní vokální stopy, Vomit se ujal editace a poslal nám řadu ukázek a verzí pro zpětnou vazbu.

Byl to vyladěný a opakující se proces, ale nakonec byl výsledek uspokojivý. Jednoduše řečeno, zvolili jsme DIY přístup, který nám umožnil dosáhnout požadovaných zvukových efektů. Celý proces výroby trval Łukaszovi přibližně 8 měsíců.


EP je opatřeno děsivým obalem. Autorem je Marcin Świat a jeho práce je opravdu skvělá. Proč právě on? Proč jste zvolili právě tento motiv a co má přesně vyjadřovat v souvislosti s hudbou?

V první řadě, Marcin Świat (Phoboz) v této kapele obsluhuje basovou kytaru, ale objevil se jako další přirozená volba pro výtvarné zpracování "Infernal Retribution". Proč právě Marcin?

No, kromě toho, že je baskytaristou kapely, jeho tvůrčí schopnosti spolu se zkušenostmi s deathmetalovou výtvarnou tvorbou z něj udělaly ideálního kandidáta pro tuto konkrétní roli. Kdo jiný by měl lépe vizuálně zachytit podstatu naší hudby než jeden z nás?

Kromě hudebního přínosu má Marcin pozoruhodné grafické schopnosti a zkušenosti s uměním, což z něj udělalo jasnou volbu pro vizuální tvorbu. Když jsme si museli vybrat z několika konceptů, které Marcin připravil, ukázalo se, že nejpřesnější a nejvýznamnější je ten, který je inspirován sugestivními obrazy nalezenými na kostelních freskách z pozdního středověku. Některé z fresek kolektivně vnímáme jako temné a zároveň inspirativní.

Obal EP, který je projevem inspirace Marcina Swiata, se noří do samotné podstaty naší hudby. Odráží hluboká témata pekla, věčného zatracení a beznaděje. Zvolený motiv slouží jako vizuální reprezentace intenzivní a sugestivní hudební cesty, kterou mohou posluchači od naší tvorby očekávat, a odráží poselství, které je obsaženo v názvu našeho EP.

V uměleckém díle se také odráží textový obsah, který umocňuje a posiluje hlavní poselství naší hudby.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Polska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se blacku a death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Jedním z možných vysvětlení by mohl být všeobecný talent Poláků. Mnoho Poláků získává celosvětové uznání v různých oblastech, jako je umění, hudba a věda, a zdá se, že death metal není v tomto trendu výjimkou : )


Hrajete devastující death metal ovlivněný mimo jiné americkou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit DEVILITY, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Nápad založit Devility vznikl z kolektivní touhy vytvořit death metal, který je hluboce zakořeněný v našich srdcích. Toužili jsme zhmotnit něco jedinečně vlastního, hnáni nedobrovolným nutkáním přivést k životu hudbu, která rezonovala v našich myslích. Spojení bylo neúprosným a přirozeným vývojem.

Většinou posloucháme stejné věci. Všichni máme rádi kapely jako DEICIDE, Suffocation, The Faceless, Bolt Thrower, Cryptopsy, Blood Incantation, Dying Fetus, Analepsy, Lost Soul, Vader, Cannibal Corpse atd. Milujeme také undergroundové death metalové kapely jako I REFUSE, Taphonomy, Putridity, Nomad, Viraemia, Visceral Disgorge, Ethelyn nebo Repossession. Samozřejmě jsou mezi námi i tací, jejichž hudební obzory sahají za pevný rámec death metalu, proto by naše příjemce nemělo překvapit, když v našich deskách najdou hudební inspirace z jiných metalových žánrů.

Přestože usilujeme o zvýšení naší popularity, zachováváme si vzhledem k nasycenosti undergroundové deathmetalové scény také realistický pohled na věc. I když větší festivaly jako Brutal Assaults mohou být v příštích letech v našem hledáčku, nejsou naším konečným cílem ani očekáváním. Stejné uspokojení nacházíme v tom, že zůstáváme v rámci undergroundové scény. Menší koncerty a intimní atmosféra undergroundových komunit mají své jedinečné kouzlo, kterého si vážíme. Věříme, že naše hudba sama odhalí naši trajektorii. Primárně se soustředíme na tvorbu hudby, kterou máme upřímně rádi. Ačkoli necílíme výhradně na konkrétní festival nebo destinaci, neznamená to, že bychom neuvítali příležitost být součástí větší akce.

Kdybych si měl vybrat jednu jedinou kapelu, se kterou bych chtěl jet na turné, určitě by to byli "Suffocation" - Dělit se o tuplák s Terrencem Hobbsem po koncertě by byl splněný sen : )


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Pokud jde o nás, nemáme podporu vydavatelství, takže jsme vzali odpovědnost za propagaci naší hudby do vlastních rukou. Chápeme, že je důležité, aby se náš zvuk dostal k širšímu publiku. V den našeho vydání (1. prosince) jsme spolupracovali s "Death Metal Promotion" a na jejich kanálu se objevilo celé naše EP. Využití platforem, jako je YouTube, je vzhledem k jeho popularitě mezi metalovými nadšenci klíčové. Kromě toho aktivně vyhledáváme příležitosti k medializaci. Oslovujeme časopisy a vydavatelství a snažíme se, aby naše hudba byla recenzována a sdílena. Spojení s metalovou komunitou prostřednictvím různých kanálů je pro nás prioritou. Jsme také srdcem fanoušci, často podporujeme své kolegy hudebníky návštěvou koncertů a nákupem alb, která s námi rezonují. Rádi navštěvujeme větší i menší koncerty a snažíme se co nejvíce podporovat místní undergroundovou scénu. Bez podpory vydavatelství je to náročná cesta, ale upřímná podpora, které se nám dostává od fanoušků a kolegů hudebníků, nás živí a udržuje v chodu. Duch undergroundu žije a my jsme odhodláni razit si na metalové scéně svou cestu.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako DEVILITY ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Vliv moderních technologií na DEVILITY je významný. Nemáme problém s tím, že by si fanoušci stahovali naši hudbu - ve skutečnosti jsme rádi, když se naše skladby sdílejí mezi metalovými fanoušky. V současné době jsou naše skladby dostupné na různých streamovacích platformách, metalových webech a několika kanálech YouTube. Využíváme technologie k oslovení širšího publika a těžíme z okamžitého spojení, které nám poskytuje. Uvědomujeme si nasycenost novými metalovými kapelami a uvědomujeme si, že je to pro nás výzva. Zůstáváme však optimističtí, pokud jde o rozšiřování naší fanouškovské základny díky aktivnímu zapojení našeho publika. Zejména internet nám umožňuje v mžiku zasáhnout fanoušky po celém světě. Oceňujeme jeho globální dosah, který nám umožňuje spojit se s metalisty z různých koutů světa.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je pro mě způsob života, který se zabývá nejtemnějšími a často přehlíženými aspekty existence - těmi ošklivými a nepříjemnými pravdami. Je zásadní, protože upozorňuje na nepříjemné pravdy našeho světa. V naší moderní době jsou lidé často v zajetí iluzí a nevnímají mnohé aspekty naší lidské existence. Death metal mi slouží jako mocný nástroj, jak se postavit zlověstným aspektům naší existence. Je to jediný žánr, který mě skutečně vzrušuje - není to šálek čaje pro každého, ale pro mě je to vrcholné hudební vyjádření a jediný typ hudby, který mě skutečně baví. V death metalu máme na výběr spoustu kapel, existuje tolik zajímavých subžánrů jako technický death metal, disonantní death metal, slamming brutal death metal, atmosférický death metal atd. - I po mnoha letech zkoumání stále nacházím spoustu kapel, které mě baví. Když vidím, kolik nových kapel se každý den objevuje, jsem si jistý, že death metal žije a je v pořádku.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají DEVILITY v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte zase Českou a Slovenskou republiku?

V současné době se připravujeme na turné v roce 2024 a mezitím pracujeme na novém materiálu. Čas do konce roku 2023 věnujeme soustředění na propagaci kapely a strategickému plánování naší cesty v nadcházejícím roce.

I když v tuto chvíli nemůžeme kvůli absenci potvrzení prozradit příliš mnoho, doporučujeme všem, aby si dali Like naší FB stránce, aby byli průběžně informováni o koncertech, které nás v blízké budoucnosti čekají. V Česku ani na Slovensku jsme zatím nikdy nekoncertovali, ale rádi bychom tyto země v rámci turné navštívili - živá metalová scéna v obou zemích je činí velmi atraktivními a řadí je mezi naše preferované koncertní destinace. Upřímně děkujeme za rozhovor a projevený zájem o naši kapelu. Jsme nesmírně rádi, že jsme se objevili na Deadly Storm Zine. Nemůžeme dostatečně zdůraznit, jak moc jsme vděční za to, že jste si našli čas na rozhovor s námi. Vyjadřuji přání úspěchu vašeho Zine, hodně štěstí při pohledu do roku 2024.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit zase někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Infernal Retribution“ zase narvat do hlavy!

Share this games :

TWITTER