DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 6. ledna 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - SEVERE LACERATIONS - Burning the Mortal Coil (2023)

Recenze/review - SEVERE LACERATIONS - Burning the Mortal Coil (2023)


SEVERE LACERATION - Burning the Mortal Coil
CD 2023, vlastní vydání

for english please scroll down

Chodil jsem kolem jeho domu dlouhé roky. Nikdy jsem nikoho neviděl. Mezi lidmi se říkala spousta děsivých příběhů. Moc jsem jim nevěřil. Jenže nedávno se na zahradě objevila hluboká díra v zemi. Musel ji vykopat za jednu noc. Jednalo se o klasický hrob. Pak jsem ho konečně potkal. Měl tvář bez krve, vypadal jako oživlá mrtvola. Zeptal jsem se, jestli něco nepotřebuje. Odpovědí mi byl jenom šílený smích, který mi pronikl hluboko do kostí. Stejně jako debutové album britských SEVERE LACERATIONS. Další den byl hrob zasypán a kolem vykvetly květy zla.

Někdy si říkám, že mě death metal natolik ovlivnil, že vnímám realitu přeci jenom trošku jinak, než ostatní lidé. Mám rád ty chvíle, kdy si domů přinesu nějakou novou kapelu. Sednu si a s napětím očekávám, co na mě z reproduktorů vypadne. Britové mě ihned doslova přikovali ke zdi. Svými nápady, zvukem, celkovým provedením. Kapela datuje svoje kořeny do devadesátých let minulého století a album "Burning the Mortal Coil" je poctou i památkou na Fila Rourkeho, který byl kytaristou kapely. Nutno rovnou dodat, že nahrávka je velmi povedeným dílem pro všechny old school metalové maniaky. A nejen pro ně. 


Kývám se spokojeně do rytmu, užívám si jednotlivé motivy. Pánové se nechali ovlivnit smečkami jako BOLT THROWER, MASSACRE, PESTILENCE, MORGOTH, OBITUARY, GRAVE. Možná vás napadnou i jiné skupiny, ale to je vlastně v závěru úplně jedno. Každý je někomu podobný a krvavé začátky máme všichni společné. O SEVERE LACERATIONS jsem se rozhodl napsat z prostého důvodu. Věřím jim každý tón, každou notu. Jsem spokojený, jako starý hrobník, který zná všechny fáze a procesy rozkladu lidských tkání. Jednou nás všechny sežerou červi nebo nás sežehne plamen, zůstane po nás jenom naše práce a potomci. S "Burning the Mortal Coil" jsem strávil spoustu času, rád jsem se k desce často vracel. Má v sobě totiž těžko popsatelné chvění, energii, temnou jiskru, které novinku odlišují od ostatních. Pokud jste jako já staří psi nebo máte rádi ryzí a prašivý smrtící kov, určitě víte, o čem píšu. Album je pro mě velmi zdařilým výletem do starých časů, kdy se pohřbívalo jenom do země. Do doby, kdy se hrálo krutě a nekompromisně. Hudba je zde založena na silných melodiích, chorobném vokálu a chladné, temné atmosféře. Až zase půjdu ráno kolem domu svého souseda, pomůžu mu vykopat hrob. A nebo mu pustím tuhle nahrávku, aby věděl, jaké to doopravdy bude, až překročí řeku Styx. Dovolím si ještě jednu poznámku. Myslím si, že se Filu Rourkemu dostalo skvělé pocty. Album má v sobě vše, co chci a potřebuji. Tohle je hudba ze starých pohřebišť, z Hádovy říše. Velmi dobře napsaná a složená. Nezbývá mi tedy nic jiného, než vám "Burning the Mortal Coil" doporučit. Pevně věřím a doufám, že se dočkáme i nějakého dalšího, nového materiálu. Mrazivý, černý death metal, který je děsivou ozvěnou z onoho světa! 


Asphyx says:

I walked by his house for years. I never saw anyone. A lot of scary stories were told among the people. I didn't really believe them. But recently a deep hole in the ground appeared in the garden. He had to dig it out in one night. It was a classic grave. Then I finally met him. His face was bloodless, he looked like a reanimated corpse. I asked him if he needed anything. The only answer I got was a mad laugh that went deep into my bones. Just like the debut album of the British SEVERE LACERATIONS. The next day, the grave was filled in and the flowers of evil bloomed all around.

Sometimes I think that death metal has influenced me so much that I perceive reality a bit differently than other people. I like those moments when I bring home a new band. I sit down and I'm excited to see what's going to come out of the speakers. The Brits literally had me up against the wall immediately. Their ideas, their sound, their overall execution. The band traces its roots back to the 1990s and the album "Burning the Mortal Coil" is a tribute and memory to Phil Rourke, who was the band's guitarist. It must be added right away that the record is a very accomplished piece of work for all old school metal maniacs. And not only for them.


I sway contentedly to the rhythm, enjoying the individual motifs. Gentlemen were influenced by packs like BOLT THROWER, MASSACRE, PESTILENCE, MORGOTH, OBITUARY, GRAVE. You may think of other bands, but it doesn't really matter in the end. Everyone is similar to someone and we all have bloody beginnings in common. I decided to write about SEVERE LACERATIONS for a simple reason. I believe them every note, every note. I am satisfied, like an old undertaker who knows all the stages and processes of human tissue decomposition. One day we will all be eaten by worms or consumed by flame, leaving only our work and our descendants. I've spent a lot of time with "Burning the Mortal Coil", I like to come back to the record often. For it has a hard to describe tingle, an energy, a dark spark that sets the new release apart from the rest. If, like me, you're an old dog or like your metal pure and dusty death metal, you'll know what I'm writing about. For me, the album is a very successful trip to the old days, when only the ground was buried. To a time when it was played cruelly and uncompromisingly. The music here is based on strong melodies, sick vocals and a cold, dark atmosphere. Next time I pass my neighbor's house in the morning, I'll help him dig his grave. Or I'll put this record on so he knows what it's really going to be like when he crosses the River Styx. Let me make one more comment. I think Phil Rourke has been given a great tribute. The album has everything I want and need in it. This is music from the old burial grounds, from the realm of Hades. Very well written and composed. So I have no choice but to recommend "Burning the Mortal Coil" to you. I firmly believe and hope that we will see some more new material. Freezing, black death metal that is a terrifying echo from the other world!



Tracklist:
01. Memento Mori 
02. Terror Signal 
03. Immutable 
04. Unholy Revenge 
05. Red Wraith 
06. Subjugation 
07. Atavistic 
08. To Kill 
09. Burning The Mortal Coil

band:
Lee Cummings - Lead guitar / bass guitar
and drum programming
Fil Rourke - guitars
Ian Maxwell - vocals

For live:
Me - guitars
Ian Maxwell - vocals
Ryan Trufitt - Bass
Callum Warren - drums

Mix & Mastered by Gord Olson (Darkened)


Share this games :

TWITTER