DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 15. ledna 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - ABYSSAL RIFT - Pradávné, děsivé rituály plné death metalu, doomu a smrtících ozvěn z mlhavých močálů věčnosti!

Rozhovor - ABYSSAL RIFT - Pradávné, děsivé rituály plné death metalu, doomu a smrtících ozvěn z mlhavých močálů věčnosti!


Rozhovor s death metalovou skupinou z USA - ABYSSAL RIFT.

Odpovídal Matt Auxier (kytara, basa, zpěv, klávesy), děkujeme!

ABYSSAL RIFT - Extirpation Dirge (2023):

Ave ABYSSAL RIFT! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku ty? Jak vznikl vůbec nápad, založit ABYSSAL RIFT!

Děkujeme! Mám z toho docela dobrý pocit, protože to zatím bylo dobře přijato, což je vždycky lichotivé, nápad na projekt vznikl z hojnosti času během pandemie a dlouhé lásky k death metalu. Začal jsem psát nějaké písně a líbil se mi směr, tak jsem jich napsal několik a vybral ty nejlepší!!! Vždycky rád napíšu víc skladeb, než bylo zamýšleno, aby mi nechyběly žádné části nebo riffy.

„Extirpation Dirge“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál ABYSSAL RIFT?

Kromě toho, že si David nahrál bicí sám, zbytek jsem dělal já. Je opravdu příjemné mít tu možnost, protože si můžeš opravdu vyladit zvuky a namíchat je podle svých představ. Co se týče nových věcí, ty jsme psali spíš jako kapela, i když jsem pořád psal riffy a písničky já, hodně nám pomohly příspěvky ostatních, kteří nám pomohli je dotvořit. Navíc lidi, kteří hrají naživo, jsou staří a drazí přátelé, kteří jsou také neuvěřitelní hráči, takže by to měl být i nadále projekt, který se posouvá kupředu.


Když poslouchám nové album „Extirpation Dirge“, připadám si, jako bych se propadal do hlubokého krvavého močálu. Hodně tomu přispívá znamenitý chladný a temný zvuk. Jak a kde jste nahrávali? Kdo album produkoval, mixoval?

Jo, udělal jsem to já, ale smíchal a zmasteroval to Will Killingsworth v Dead Air Studios, odvádí fantastickou práci a skvěle se s ním spolupracovalo. Will dokázal vzít moje hrubé mixy a udělat je jasnější a přítomnější, což rozhodně přispělo ke zvuku. Je dobře, že jsi zmínil to o propadání se do hluboké krvavé bažiny, protože cílem celého projektu bylo vykreslit bezútěšnost a marnost lidstva a myslím, že se nám to povedlo!!!

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u labelu Sentient Ruin Laboratories a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Jessi Nihil poskytla naprosto úžasnou kresbu, a pokud si dobře vzpomínám, byl to obraz, který vlastnil M. ze Sentient Ruin, a oba jsme si mysleli, že se k němu perfektně hodí. Od Jessiho existovalo několik obrázků a my jsme se rozhodli pro tenhle, protože prostě perfektně seděl, ty mrtvé oči, barevné schéma, všechno to perfektně ladilo se zvukem, texty a celkovým konceptem.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Ohia a Virginie si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

To je dobrá otázka, myslím, že neamerický death metal je stejně přesvědčivý, ale ano, je tu spousta dobrých věcí. Myslím, že metal je stále kontra kulturní hnutí, což se může zdát samozřejmé, ale jsem hrdý na to, že death metal je stále silnější než kdy dřív po všech těch letech, kdy se snažil hrát rychleji nebo brutálněji, mnoho kapel dnes také posouvá hranice, což ho podle mě udržuje svěží. Miluju moderní deathmetalové kapely, jejich láska k syntezátorům pro mě byla naprosto inspirativní, umění a hudba jsou od toho, aby se posouvaly až na hranice svých možností, a řekl bych, že to je jeden z důvodů, proč má metal takovou sílu. Navíc ta nepopiratelná energie v hudbě je také stále přítomná.


Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit ABYSSAL RIFT, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Byla zahájena před pandemií a během ní již v roce 2019. Tak nějak jsem chtěl udělat deathmetalový projekt a pandemie mi poskytla spoustu času. Chtěl jsem vzít všechny své heavy vlivy, a to nejen z metalu, a zakomponovat je do AR, přičemž jsem se chtěl ujistit, že to v jádru zůstane deathové. Mám rád progresivní a psychedelickou hudbu 60. a 70. let (King Crimson, Goblin, 13th floor elevators atd.), stejně jako některé heavy shoegazse zvuky z 80. a 90. let, ale dávám si pozor, aby to bylo ucelené a ne jen snůška experimetálních jamů. Ale nechám na lidech, kteří to poslouchají, aby rozhodli, jestli se mi to povedlo! Neřekl bych, že mám jeden metalový idol, i když jako mladý kluk jsem měl vždycky nejradši Death a Chucka, Immolation a Incantation, ale je jich mnohem víc, než bych mohl vyjmenovat. Jeden z prvních deathmetalových koncertů, který jsem kdy viděl, byli NILE a Immolation a já si prostě říkal, že tohle je ta nejzlejší zkurvená věc, jakou jsem kdy viděl, to musím udělat!!! A ano, máme velký zájem o turné a nějaké zahraniční fesťáky, fesťáky v Evropě absolutně nezklamou.

Když jsem před pěti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Spoléháme se hlavně na labely, sociální média a v budoucnu na naše živé vystoupení. Samozřejmě nám pomáhá budování přátelství a kontaktů v undergroundu, stejně jako místa jako bandcamp a youtube, kde můžete sdílet svou hudbu bez pomoci vydavatelství. Já jsem taky vyrostl na DIY scéně a hrál jsem hardcore a metal, takže jsem moc rád za tuto část sociálních médií. Pro indie kapely, jako jsme my, je to mnohem jednodušší. A ano, rád chodím na koncerty a vyjadřuju podporu, krása metalu je v tom, že se to šíří od úst k ústům, když najdu nemocnou kapelu a musím to říct svým kámošům a oni to řeknou svým a tak dále, na některých jiných scénách to není o hudbě a je to spíš módní přehlídka. A já jsem VŽDY na pozoru před novými i starými kapelami.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako ABYSSAL RIFT ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Ano, v dnešní době je určitě obrovské moře metalových kapel, takže je velmi těžké se v něm prosadit, ale můj postoj byl vždy takový, že musím dělat to nejlepší, co umím, a dát do toho co nejvíce energie, zbytek už není v mých rukou. Nicméně blogy a ziny, jako je ten váš, jsou pro malé kapely, jako jsme my, fantastické, takže jste nezbytní!!!

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je hlasem, který se staví proti obrovské kapce moci, které jako lidstvo čelíme, je to životní styl, a abych byl upřímný, metal a hudba mě mnohokrát zachránily, i když to bylo jen něco, na co jsem se ten den těšil. Někdy to bylo všechno, co jsem měl. Stojí pro mě také jako hlas, kterým mohu svobodně vyjádřit problémy dnešní doby, když se snažíme zpívat o realitě a fantazii, metaforicky tak nějak srolované do jednoho. Death metal může být, jaký chceš, a proto je pro mě vždycky osvěžující a nezevšední.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají ABYSSAL RIFT v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

Chystáme nějaké koncerty, zatím jsme ohlásili jen jeden na 13. února s Necrot a Mutilatred v našem rodném městě Columbus Ohio, a pak ještě nějaké další, které zatím nebyly oznámeny. Taky budeme hrát na Total death over Mexico festu v červnu, takže by to měla být sranda jako prase.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Extirpation Dirge“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za příležitost a pokračujte v tom, co děláte! Na zdraví!!!

ABYSSAL RIFT - Extirpation Dirge (2023):



---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER