DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 11. března 2024

Home » , , , , , , , » Recenze/review - DAMNATION - Fátum (2024)

Recenze/review - DAMNATION - Fátum (2024)


DAMNATION - Fátum
CD 2024, Pest Records

for english please scroll down

Když jsem otevřel tuhle hrobku poprvé, nevěděl jsem, co čekat. Stála v rohu hřbitova a nikdo ji nenavštěvoval dlouhá léta. Měla nad vchodem nápis DAMNATION a uvnitř ležely rakve pohřbené někdy v devadesátých let minulého století. Vstoupil jsem dovnitř, poslechl si několikrát nové album "Fátum" a ihned jsem věděl, že jsem zde správně. Vedle rakví hořel věčný plamen a stačilo několik prvních tónů a mrtvoly se probudily. Vrátily se na náš svět, ze záhrobí, aby v něm šířily zlo a nenávist. A udělaly to pomocí téhle desky. 

Stále mě baví přehrabovat se ve starých kostech, pořád mám chuť objevovat nové kapely. Pokaždé si sednu a nechám na sebe jejich hudbu působit. Potom uvidím, jestli o ní napíšu, nebo se v duchu omluvím a jdu dál. DAMNATION mě přesvědčili, jsou z Maďarska a jejich hudba je stará jako death metal samotný. Je opředená pavučinami a když budete poslouchat pozorně, ztuhne vám krev v žilách. 


Jedná se o debutové album kapely a měl bych být trošku shovívavý, ale nemusím. Po zvukové stránce je vše v nejlepším pořádku (Árpád Szenti recording, mixing and mastering). Líbí se mi i stylový obal. Hlavní je ale hudba a ta je zde velmi syrová, zničující. Praskají u ní staré kosti a děje se tak v podobných rymtech jako u kapel typu INCANTATION, MORBID ANGEL, GOREFEST, DECAPITATED, DEICIDE. Pánové odvedli skvělý výkon. Není divu, jedná se o zkušené muzikanty, o staré protřelé psy, kteří moc dobře vědí, jak se nám dostat pod kůži. Působili ve smečkách jako MORBID CARNAGE, GORT, NEEDLESS. To by samo o sobě ještě nebylo zárukou kvality. Jenže je, mezi muzikanty totiž funguje pověstná chemie a vy si tak můžete vychutnat velmi dobrou porci morbidních ozvěn ze záhrobí. Skladby připomínají kusy zahnívajícího masa, které vám kapela hodí přímo do obličeje. Jasně, nikdo zde neobjevuje nic nového, netvoří se zde dějiny v metalu, ale to ani není účelem. Novinka "Fátum" je ale nejen velmi dobrým řemeslem. Deska má v sobě i něco navíc, kus temnoty, opravdovosti, které dělají s obyčejných nahrávek ty výborné. To vám klidně podepíšu vlastní krví. Přidávám postupně hlasitost, kývám se do rytmu a podvědomě vím, že nastal čas na exhumaci. Vyneseme rakve na světlo a ony shoří na popel. Zůstane po nich jenom kov smrti, který bude znít hřbitovem, jako mementum starých časů. Mám to takhle rád a tak mi nezbývá nic jiného, než vám album doporučit. Shoříte v pekle! Temný, ryzí, jedovatý death metal, u kterého vám pukne lebka tlakem! Katakomby byly otevřeny! Bestie se probudila!


Asphyx says:

When I first opened this tomb, I didn't know what to expect. It stood in the corner of the cemetery and hadn't been visited in years. It had a DAMNATION sign above the entrance and inside were coffins buried sometime in the 1990s. I walked in, listened to the new album "Fatum" a few times and immediately knew I was in the right place. An eternal flame burned next to the coffins and all it took was the first few notes to wake the corpses. They have returned to our world, from beyond the grave, to spread evil and hatred. And they did it with this record. 

I still enjoy digging through old bones, I still want to discover new bands. Every time I sit down and let their music affect me. Then I'll see if I'll write about it, or make a mental apology and move on. DAMNATION convinced me, they are from Hungary and their music is as old as death metal itself. It's shrouded in cobwebs and if you listen carefully, your blood will stiffen in your veins.


This is the band's debut album and I should be a bit reticent, but I don't have to be. Sound-wise, everything is in the best order (Árpád Szenti recording, mixing and mastering). I also like the stylish cover. But the main thing is the music and it is very raw and devastating here. It cracks old bones and it happens in similar rhythms as bands like INCANTATION, MORBID ANGEL, GOREFEST, DECAPITATED, DEICIDE. The gentlemen did a great job. No wonder, these are experienced musicians, old dogs who know very well how to get under our skin. They worked in packs like MORBID CARNAGE, GORT, NEEDLESS. That in itself would not be a guarantee of quality. But it is, because there is a chemistry between the musicians and you can enjoy a very good portion of morbid echoes from beyond the grave. The songs resemble pieces of rotting meat that the band throws right in your face. Sure, no one is discovering anything new here, no history is being made in metal, but that's not the point either. But the new album "Fátum" is not only a very good craft. The record has something extra, a piece of darkness, a realness that make ordinary records the great ones. I'll sign it with my own blood. I gradually turn up the volume, swaying to the rhythm and subconsciously I know that it's time for exhumation. We'll bring the coffins out into the light and they'll burn to ashes. All that will be left is the metal of death that will ring through the cemetery, a memento of the old days. I like it that way and so I have no choice but to recommend the album to you. You will burn in hell! Dark, pure, poisonous death metal that will make your skull crack from the pressure! The catacombs have been opened! The beast has awakened!


Tracklist:
01. Belső Kapuk A Világűrbe 
02. Halandó Mindenség 
03. Lennvilág 
04. Múlás 
05. Antiverzum 
06. Holocén Alkony 
07. A Paraziták Vándorlása 
08. Rejtőzködő Fajok A Kvantumok Birodalmában 
09. Zsigerlét 
10. Az Idő Áramlatai



Share this games :

TWITTER