DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 6. října 2015

Home » » Recenze/review - SCYTHIAN – Hubris in Excelsis (2015)

Recenze/review - SCYTHIAN – Hubris in Excelsis (2015)


SCYTHIAN – Hubris in Excelsis
CD 2015, Hells Headbangers Records

Netušil jsem, že to bude takhle bolet. Byl jsem nejdřív za hrdinu a vydržel jsem natahování na skřipec, věšení na háky a dokonce jsem se smál i nekonečnému bičování. Pálení rozžhaveným železem mě ale zlomilo. Ocejchovali mě a chtěli po mně, abych věřil jejich Bohu. Nedovedli pochopit, že už dávno nevěřím v nikoho. Musel jsem odříkávat jejich mantru, osamocený a nehodný. Násilí plodí násilí a my jsme byli už dávno zhýčkání dobrým bydlem. Nebojovali jsme a nekladli odpor. Zotročili nás, zničili a vrátili celý náš svět o spoustu let zpět. Proč? Ptám se už dávno zbytečně. Těším a vkládám naději už jen v jediné. Ve smrt. Útěchou mi bývá moje chladná cela, která dá alespoň na chvíli odpočinout mým otevřeným ranám. Dostávám se do stavu, kdy už ani nevím, zda jsem mezi živými. Když padne noc, zpívám si písně, které si ještě pamatuju z mého života. Písně všech skoro mrtvých. Songy od SCYTHIAN.

První setkání s kapelou bylo pro mě poměrně šokující. Nečekal jsem to. Vložil jsem CD do přehrávače a pak zažil tsunami. Jakoby něco někde ruplo a někdo odpíchl vysokou pec. Z hi-fi věže začala vytékat žhavá ocel, na koberci se tvořila struska a stěny pokrývaly šamotové cihly. Žhnulo to, pálilo a já byl jako v horečce. Mé rány, otisknuté na věky věků jak na mém těle, tak i v paměti, bolely a znovu se objevila krev. SCYTHIAN hrají s podobným nadšením jako DESTROYER 666, ANGELCORPSE a s dovolením bych zmínil i určité postupy známé u MALEVOLENT CREATION. Death metal, old school a ještě protkaný špinavým black metalem. Celkově pak neskutečně energická a temná deska. Znovu jsem zavěšen na trámu, houpu se jako kus masa a mí trýznitelé si na mě zkoušejí postupy okoukané snad někde ve středověku. Svět se točí v kruhu a lidstvo se nikdy nepoučí. Všichni nakonec zemřeme, ale muzika zůstává navěky zachována a uložena ve společné paměti. Oprašuji prašivinou pokrytý obal CD a blahořečím tuhle britskou akvizici až do samotného pekla.


Texty od pana Nietzscheho, všeobjímající nihilismus a smutek. To je výsledek dlouholetého působení našeho druhu na naší krásné planetě. Když už jednou za čas začne svítat světlo, udupáme ho svojí tupostí a hamižností. SCYTHIAN o tom všem hrají a zpívají. Jsou zapisovatelé, svědci veškerého zla. Nedávají rozhřešení, ani nenabízejí naději, ale svým nadšením musí zákonitě šokovat každého pravověrného příznivce smrtícího kovu. Jejich hudba je špinavá, syrová, ošklivá, rychlá, vzpínající se a neskutečně nakažlivá. Je jako mor, rozmáhající se mezi lidmi nebo nějaká dosud neznámá choroba, na kterou ještě nebylo vymyšleno očkování. Všude kolem smrdí síra a spálená kůže. Pánové nepotřebují žádné berličky, ani dokonalou produkci. Vystačí si s minimem výrazových prostředků. Využívají je bezezbytku a všechno sedí na svém místě. Neochvějně a pevně. Album rozhodně není vhodné pro fanoušky, odkojené komerčními časopisy. Tady se hraje underground v jeho nejtemnější podobě. A to způsobem, že vám po společných chvílích musí zůstat spousta jizev na památku.



Volejte hallelujá! Z nejtemnějšího podzemí vylezla na povrch pořádně zkažená kapela. Neskutečná energie, nakažlivá schopnost složit morbidní riff a rozsekat vás na malé kousíčky. To jde SCYTHIAN nejlépe. Při poslechu si přijdu, jako bych právě opustil středověké vězení. Mučili mě, vypálili mi cejch a navěky budu mít na zádech nápis SCYTHIAN. Pro mě osobně se jedná o jedno z největších špinavých překvapení letošního roku. Nespoutané melodie, black deahová tma a zběsilost. Přesně tohle vše na nové desce „Hubris in Excelsis“ potkáte. Nebojím se Boha, ani Satana, mám strach jen ze svého vlastního stínu. Kolem desky krouží krkavci. Čekají, až dohraje a potom si vás dají k večeři. Před touhle muzikou není úniku. Jedná se o dokonalou odpověď na všechny noční můry. Album, které nelze spoutat! Absolutní inferno a zkáza! Peklo opět promluvilo. Hlasitě a mocně. Šílená a vynikající deska!

Asphyx says:

Sing hallelujah! From the deepest underground came up a really sluggish band. An amazing energy, a contagious ability of making morbid riffs and making you hacked to pieces. That´s what SCYTHIAN do best. I feel like someone who just came out of the medieval prison when I listen to this album. They tyrannized me and burned a sign SCYTHIAN on my back which is going to be there forever. For me, this is the biggest and the darkest surprise of this year. Chainless melodies, Black Death dark and fury. That´s what you can find on this album “Hubris in Excelsis”. I´m not afraid of God or Satan, I´m afraid of my own shadow. Ravens circle above this album. They are waiting when the album stop playing and then they will eat you alive. You can´t run from this music. This is a perfect answer for all of your nightmares. Album which is chainless. An absolute inferno and perdition! The hell has spoken again. Loudly and powerfully. A crazy and amazing album! 


Seznam skladeb:

01. Beyond The Dust
02. Hubris In Excelsis
03. Apocalyptic Visions
04. As Tyrants Feast
05. Penultimate Truth Ultimate Deceit
06. The Laws...
07. Three Stigmata
08. War Graves (Dulce Et Decorum Est...)
09. Dystopia


Čas: 46:41

 

Sestava:


S. Vrath: Bass/Vocals
A. Von M: Guitars
B. Iron: (Live) Guitars


Share this games :

TWITTER