DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 8. ledna 2016

Home » » Recenze/review - JUST BEFORE DAWN – The Dead and Those About to Die (2015)

Recenze/review - JUST BEFORE DAWN – The Dead and Those About to Die (2015)


JUST BEFORE DAWN – The Dead and Those About to Die
EP 2015, Chaos Records

Válka, smrt, hnus, zima, řev, neskutečný křik raněných. Seděl jsem v hospodě, s pivkem v ruce a potkal ho víceméně náhodou. Měl vyděšený výraz a nějak automaticky mi začal vyprávět, co všechno zažil. Útoky od dětí s kalašnikovy ze zálohy, těhotné matky, odpalující se uprostřed usměvavého dne. Byl zlomený, opuštěný a do naší společnosti se už nehodil. On totiž na rozdíl od nás ostatních zabíjel. Původně se prý přihlásil s hlavou plnou ideálů, prošel si výcvikem a pak ztratil veškeré naděje. Vyprávěl mi pár příběhů, nad kterými zůstával rozum stát. Hlavní postavou byli mnohdy jeho kamarádi a všechny končily smrtí. Jak jinak. Pak si dal asi dvacátého panáka a odešel do tmy. Druhý den jsem ho viděl v televizi. Dostal nějaké vyznamenání. Jeho prázdný pohled ale nezakryla ani šikovně natočená kamera.

Občas se sám sebe ptám, kolikrát ještě uvidím záběry z válečných oblastí. Zdá se, že to nikdy neskončí. JUST BEFORE DAWN jsou kapelou, kterou mám rád už od jejich založení. Líbí se mi studeně položené riffy hlavního kapitána téhle smečky, Anderse Biazziho (BLOOD MORTIZED, ex - AMON AMARTH). Obdivuji pokaždé i výběr ostatních muzikantů, kteří se vždy střídají. Jedná se převážně o death metalovou šlechtu devadesátých let. Válečná témata, popisující ty největší lidská zvěrstva, jsou zpracována velmi podrobně, s vkusem a vyhýbají se obvyklým klišé. Jsem tomu moc rád. Už jsem kdysi někde psal, že se občas rád podívám na černobílé dokumenty o světových válkách. „The Dead and Those About to Die“ k nim může s klidem znít jako soundtrack. Velmi výrazně jsou tentokrát zpracovány vokály (Jonny Pettersson – WOMMBATH, ASHCLOUD, SKINEATER). Nezaostávají ani ostatní hosté, koukněte dolů pod článek na jejich seznam a sami uvidíte, že se jedná jen o samou vybranou „severskou“ společnost. Pro mě osobně se jedná přesně o ten druh nahrávky, u které mám sto chutí vypnout celý okolní svět a jen se ponořit do ledových melodií.


Dávám si nohy výše než srdce, slyším šumění krve v žilách. Pomalu mi všechna ta životodárná tekutina tuhne. Kolem létají bomby, ničící vše živé. Ohromeně a strachy utíkám do nejbližšího úkrytu. Hoří další lidé. Strach a beznaděj. Všichni kdysi ortodoxní ateisté se náhle modlí ke všem možným bohům. Nikdo neodpovídá. Jsme najednou jen kusy těl, jdoucími na porážku. Místo řešení problému a odříznutí agresorů se posílá další humanitární pomoc. Padám obličejem k zemi, zabořený do krví potřísněné hlíny. Kam se ztratilo slunce? Ptám se stále dokola. Kolik osudů zde změní navěky svůj směr, volám do vřavy úplně zbytečně? Čím jsem starší, tím míň přestávám lidstvu jako celku věřit. Místo toho, abychom využívali to, co jsme dokázali, tak je čím dál tím větší počet tupých jedinců, kteří vše ničí. Já vím, možná dnes moc filozufuji, jenže ve mně hudba JUST BEFORE DAWN podobné myšlenky zkrátka vyvolává. Celkově se jedná vlastně „jen“ o klasický severský mrazivý death metal. Pro mě je ale zajímavý a skvělý právě určitou stísněnou náladou a chladnými pocity, které z ní cítím. Já při poslechu jednoduše opravdu JSEM ve válce.




Sumarizace:
Neznám moc desek z poslední doby, na kterých by byla zhudebněna válka tak skvěle, jako na novince „The Dead and Those About to Die“. JUST BEFORE DAWN v čele s Andersem Biazzim dokázala nemožné. Já se opravdu při poslechu cítím, jako bych byl přímo na bojišti. Jsem obyčejným vojákem, jdoucím na jistou smrt. Vynikající, studené a mrazivé riffy, perfektní vokál a neskutečně beznadějná nálada. To jsou hlavní atributy novinky. Válka je hnusná, špinavá, zlá, nezná slitování. Stejně jako nová nahrávka JUST BEFORE DAWN. Kdo z nás bude další obětí? Album je dokumentem o lidské slabosti, o nenávisti, o tom, že je lidstvo jako celek nepoučitelné. Doporučuji poslech v tiché místnosti, s volume pořádně doprava. Nemám dalších slov. Death metalové album, na kterém ožívá válka! Doslova! Skvěle!

Asphyx says:

I don't know many records of recent times where the war was set to music as great as on the new album "The Dead and Those About to Die". JUST BEFORE DAWN, with the leader Anders Biazzim made impossible. I really feel like I was on the battlefield, when listening. I was an ordinary soldier that goes to certain death. Excellent, cold and frosty riffs, perfect vocal and impossibly hopeless mood. These are the main attributes of the news. the war is ugly, dirty, evil, it doesn't know no mercy. Like the new recording JUST BEFORE DAWN. Who among us will be the next victim? The album is a documentary about human weakness, about hate, about  incorrigible humanity. I recommend listening in a quiet room with volume pretty right. I have no words more. Death metal album, where the war is coming alive! Literally! Great!

Seznam skladeb:

01 - Counterbattery
02 - Otnumbered
03 - Graves Without Crosses
04 - Into The Iron Mist
05 - Through A Rain Of Fire

Sestava/band:


Anders Biazzi - Guitars, Bass
Brynjar Helgetun - Drums
Jonny Pettersson - Vocals, Guitars
Rogga Johansson
Håkan Stuvemark
Marko Palmén
Vesa Kenttäkumpu
Benny Moberg



http://www.chaos-records.com/
Share this games :

TWITTER