DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. února 2016

Home » » Recenze/review - MASTER – An Epiphany of Hate (2016)

Recenze/review - MASTER – An Epiphany of Hate (2016)


MASTER – An Epiphany of Hate
CD limited edition, digipack, 2016, F. D. A. Rekotz

Vážení a milí přátelé, fanoušci starého poctivého death metalu, pojďte dnes se mnou odkrýt jednu hodně starou hrobku. Je v ní uložena celá dlouhá historie smrtícího kovu. Otevíráme pomalu dveře, jsou ustavené pod tlakem. Páčíme, co to jenom jde a najednou rezavé panty povolí a na nás se vyhrne neskutečný zápach hniloby. Odtud pocházejí a zde vznikli staří dobří MASTER. Kapela, která stála kdysi u zrodu celého death metalu a jejíž směr řídí vousatý admirál Paul Speckmann rukou pevnou a nekompromisní. Neznám moc skupin, které by byly tak výrazné, tolik syrové, originální. Stačí si pustit první song a hned víte, kdo ho hraje. To je obrovská deviza, jakási tajná formule, která dělá z MASTER hodně zapamatovatelné hudební těleso (také v jejich tvorbě slyšíte odkazy na feeling starých heavy kapel?). Přistupuji pomalu k opuštěné rakvi. Je třináctá v pořadí. V každé z nich je uložené jedno řadové album. Jedna hniloba, jeden plesnivý old school death metalový artefakt. Pojďme se podívat, co ukrývá zatím poslední z nich. Na víku do tmy září nápis „An Epiphany of Hate“.



První, co mě po oprášení od pavučin doslova udeří do očí je překrásný obal od Marka Coopera. Jedná se o dílo, na kterém jsou znázorněni snad samotní démoni. Připomínají mi monstra, útočící na vás v úzkých chodbách podzemí. Otáčím jej v ruce a přiznám se, že se nemůžu nabažit. Mimochodem, na tričku se motiv skvěle vyjímá. Vkládám CD do přehrávače a jsem uhranut podruhé. Přesně tento druh zvuku mi dělal vždy dobře. Pánové opět zvolili osvědčené Shaark studio. Zdá se, že se v něm cítí dobře, protože to, co mi právě zní z hi-fi věže, je dokonalá esence špíny, zla a jasně hmatatelné jiskřivé energie. Všechny nástroje jsou perfektně čitelné, sóla mě doslova bolí (na novince jsou absolutně dokonalá!), krásně slyším basu (MOTORHEAD style!) a o bicích, o těch mluvit netřeba, Mr. Zdeněk Prádlovský si dal opravdu záležet. Jestliže jsem pak jako velký fanoušek skupiny cítil v předchozích deskách „The New Elite“ (2012) – energii, „The Witchhunt“ (2013) -  temnotu, tak letos je novinka kombinací obou nahrávek předešlých. Mnohokrát jsem hovořil o tom, že MASTER zrají jako dobré archivní víno. Tento rok se jim povedlo nahrát album, které je svým způsobem zcela dokonalé. Ne, vážně, drobné výtky o monotónnosti neberu. Stačí pozorně a pečlivě poslouchat.


Třináct vedle sebe vyrovnaných rakví je takovou obžalobou všeho zlého, čeho jsme jako lidé schopni. Death metal byl vždy o špatných věcech a i na novince Paul, jako autor textů, kritizuje současné dění. Člověk si až při pročítání bookletu uvědomí, kolik špíny a hnusu je všude kolem nás. Je moc dobře, že to někdo řekne naplno. Ne se vším sice souhlasím bez výhrad, ale líbí se mi, že je v nich cítit jasný názor a je slyšet, že zpěvák zpívá to, čemu věří. A už mi tady, ve staré opuštěné hrobce, zní song „It´s Clearly Eden“, a já mám obrovskou chuť jít rozdupat nějaké staré zpuchřelé kosti. Tohle je dopředu koncertní hit, přátelé! Ono je vlastně těžké vyzdvihnout nějaký výraznější song. Nové album je totiž (na MASTER) nebývale pestré. MOTORHEAD jsou díky odchodu Lemmyho do věčných lovišť už historií. Netřeba věšet hlavu, když tu máme česko-americkou nesvatou trojici. Alespoň přístup, celkový výraz a určitý rebelský otisk je zde bezesporu stejný.



„An Epiphany of Hate“ je albem, na kterém se předčítá ze starých death metalových spisů. Novinka je otevřenou rakví, Pandořinou skříňkou, která vypustila na svět všechno zlo, špínu, nemoci a hnilobu. Kombinace energie, temnoty a originálního výrazu dělá z CD velmi chutné krvavé sousto. MASTER působí jako válečníci ze starých časů, kteří přišli, aby zničili tento svět. Chorobný vokál, zničující sóla a devastující bicí, dělají z tohoto počinu totální staré smrtící metalové inferno. Zvukově perfektně ošetřená nahrávka působí jako parní válec, hrnoucí před sebou hromady prašivých kostí. Třinácté album v řadě, třináctý exhumovaný hrob. Tady se cituje to nejlepší z prašivé historie, ze starých smrtících knih a celé to zní jako nějaké šílené ozvěny ze záhrobí. MASTER se letos povedlo nahrát desku, která je kombinací temnoty, zla a energie vytažených odněkud z nejskrytějšího podzemí! Absolutní old school death metal! Kult! Vynikající album!




Asphyx says:

„An Epiphany of Hate“ is an album reading from old death metal files. The news is an opened grave, Pandora´s box, that let out the evil, dirt, illnesses and rot. The combination of energy, dark and original face makes from this CD a very tasty bloody bite. MASTER are like warriors from old times, who came to destroy this world. Morbit vocal, destroying solos and drums, all these stuffs make from this record total old deadly metal inferno. The recording with perfect sound looks like steamroller pushing mounds of mangy bones. The thirteenth album in the row, the thirteenth exhumed grave. Here is adduced the mangy history, old deadly books and it sounds like mad echos from the beyond. MASTER recorded this year the record, that is combination of darkness, evil and energy from the most hidden underground. Absolut old school death metal! Cult! Excellent album! 


Seznam skladeb:

1. Subdue The Politician
2. Fiction Soon Becomes Reality
3. Face Your Fear
4. Just Be Yourself
5. Just Take My Right Arm
6. An Epiphany Of Hate
7. It´s Clearly Eden
8. The People Of The Damned
9. Senses All Will Be Controlled
10. Red Alert

Čas: 44:23

 

Sestava/band:


Paul Speckmann – basa, zpěv
Zdeněk Pradlovský – bicí
Alex Nejezchleba - kytara

Share this games :

TWITTER