DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 17. února 2016

Home » » Recenze/review - PLUTONIUM – Born Again Misanthrope (2016)

Recenze/review - PLUTONIUM – Born Again Misanthrope (2016)


PLUTONIUM – Born Again Misanthrope
CD 2016, vlastní vydání

Dlouho jsem přemýšlel, jak je to vlastně s lidským svědomím. Spousta lidí se na něj odvolává s tím, že každého dostihne a vrátí mu vše zlé, co kdy komu provedl. Nejsem si tím zase tolik jistý. Někdy mi přijde, že spousta násilníků, vrahů, různých úchylných existencí zůstane nepotrestáno nejen naším soudem, ale nedostihnou je ani jejich činy. Jakoby podobní jedinci pocházeli z jiné planety. Mají zcela jiná pravidla, mohou si dělat, co chtějí a nemají pokoru a respekt vůbec před ničím. Jsou chladní, odtažití, smyslů i citů zbavení. Přesně taková mi přijde i hudba švédského maniaka J. Carlssona, který letos přichází opět se svým projektem PLUTONIUM a přináší nám sbírku odlidštěných blackově industriálních skladeb. Pokud bych měl z poslední doby vyzdvihnout nějakou nahrávku, která mě totálně rozsekala, tak by to byl právě dnes recenzovaný kousek hnisu a hniloby. Už jen ten obal, krásně a chladně vyvedený. Kombinace černé a bílé, lebky a holá hlava hlavního protagonisty krásně doplňují studené melodie. Mám dojem, že veškeré lidské city byly umláceny někde v koutě. Z novinky na mě padají až depresivní stavy.

Tři dlouhohrající alba na kontě, datum založení v roce 2003. Hudba plná smutku, černočerných motivů a zvláštní atmosféry smutku. Takhle nějak by hrály stroje, které by se pokoušely vyjádřit lidskou zlobu. Připadám si při poslechu jako uzavřený v nějaké staré opuštěné hale, kde postávají zdánlivě ke spánku uložené mašiny. Občas problikne nějaký display, sem tam se pohne kovové rameno. Ve vzduchu je cítit očekávání. Kdo bude první a oživí smrt? Všemocná síť i mysl se spojily v jedno, není daleko doba, kdy umělá inteligence překoná tu lidskou. Není divu. Člověk jako tvor je díky svým slabostem a tuposti dávno slepá vývojová větev. Slyšíte ten smutek nad odchodem posledních pár jedinců? Všechno teplokrevné bylo zničeno. Restartováno, očištěno, vymazáno. Mrznoucí melodie, hlas promlouvající odněkud z vyvýšeného místa. Poklekněte a čekejte! Byli jste otroci vlastních slabostí. Dnes přišel den zúčtování. Amen!



Naprogramované bicí dodávají všemu tomu zmaru na ještě větší uvěřitelnosti. Nejzajímavější a nejčitelnější jsou ale kytary. Ostré a zároveň chladné, jako čepel nabroušeného nože. „Born Again Misanthrope“ na mě působí hrozně návykovým dojmem. Jsem doslova postižený celkovou atmosférou. Znehybněný a PLUTONIUM si se mnou doslova dělá, co chce. Je to až zvláštní pocit, pořád se mi nechce uvěřit, mnohokrát tápu a jsem zmatený, ale pak se zase musím k desce vrátit. Určitě znáte ty stavy, kdy máte dojem, že vám díky starostem usedl na zátylek černý havran. Klove vás do hlavy a vy máte co dělat, abyste se neudusili vlastním stínem. Zde je to hodně podobné, jen znásobené dalšími vjemy. Album je neskutečně černé, hraje si se všemi odstíny tmavých barev. Je mi zase zima. Svírá mi hrdlo a dávím se vlastním svědomím. Neposlouchejte tuhle desku ve chvílích, kdy máte špatnou náladu, varuji vás!



„Born Again Misanthrope“ je album, které je plné lidského utrpení, bídy a nihilismu. Hudba mi zde připomíná opuštěnou továrnu, plnou zabijáckých strojů. Melodie jsou studené, bude vám po nich tuhnout krev v žilách. Kombinace black metalu, lehké industriální atmosféry a všude přítomného smutku dělá z nahrávky velmi návykové album. Depresivní, těžké riffy vám dopadnou na hrudník jako okovaná bota a doslova vás rozdrtí. Jsem hudbou doslova pohlcený a PLUTONIUM si se mnou dělají, co chtějí. Na novince najdete spoustu zajímavých nápadů, je pestrá, jako všechny odstíny černé barvy. Nedoporučuji poslouchat nahrávku ve chvílích, kdy máte deprese, mohly by se vám ještě zhoršit! Album je jako na malé kousky rozsekaná tma, rozdrcená a přetvořená ve váš vlastní stín. Skvělá temná práce! Rozhodně doporučuji všem, kdo rádi žijí ve stínu!

Asphyx says:

"Born Again Misanthrope" is an album that is full of human suffering, poverty and nihilism. The music reminds me an abandoned factory, full of killing machines. The melodies are cold, your blood will stiffen in your veins. The combination of black metal, light industrial atmosphere and ever-present sadness makes this recordings very addictive album. Depressed, heavy riffs  fall down on your chest like hobnailed shoe and crush you. I absorb the music and PLUTONIUM  can do what they want. On the new album you will find lots of interesting ideas, it is varied as all shades of black. I don't recommend listening to the recording at the moments when you are depressed, it could be even worse! The album is as small piece of chopped darkness, broken and reincarnated in your own shadow. Great dark job! Definitely I recommend  to everyone who likes to live in the shadow!


Seznam skladeb:

1. Born Again Misanthrope
2. Cortex Vortex
3. The Inverted Panopticon Experience
4. Casque Strength
5. The Masque Of The Green Demon
6. Renuntiationem
7. Electric Barbwire Crown Of Thorns
8. Alice In Plutoniumland (Two Minute Hate Part III)
9. Confessions Of A Suicidal Cryptologist


Čas: 53:02

 

Sestava/band:


J. Carlsson (MR J.) – všechny nástroje, zpěv


Share this games :

TWITTER