DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 13. července 2016

Home » » Rozhovor - BLOOD RED THRONE - Možná že jednoho dne budou věci tak pokročilé a mimo kontrolu, že je nezastavíme před tím, aby nad námi převzali moc.

Rozhovor - BLOOD RED THRONE - Možná že jednoho dne budou věci tak pokročilé a mimo kontrolu, že je nezastavíme před tím, aby nad námi převzali moc.


Rozhovor s death metalou skupinou BLOOD RED THRONE z Norska. Odpovídal Daniel Olaisen. 

přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - BLOOD RED THRONE - Union of Flesh and Machine (2016)


Ave BLOOD RED THRONE! 15. července 2016 vám vyjde nové album s názvem „Union of Flesh and Machine“. Poslouchám ho už nějaký čas a považuji ho za vynikající. Za temné, ostré a nekompromisní. Jak jsi s výsledkem spokojený ty?

Rozhodně. Na tomto album je všechno, co by člověk očekával od BRT s kapkou old schoolu. Písně jsou skvělé a produkce byla perfektní. Fanoušci BRT by rozhodně měli být spokojeni.

Obal pro novinku vám kreslil Jobert Mello. Abych pravdu řekl, tak už dlouho jsem se nesetkal s coverem, který takhle přesně vystihl to, co se odehrává na CD. Nicméně, když jsme spolu dělali rozhovor naposledy, tak jsi zmínil, že byste rádi pokračovali ve spolupráci s Rafaelem Tavaresem. Proč tedy ta změna? Přijde mi, že Jobert Mello znázornil na novince čistou apokalypsu. Jak jste vlastně motiv pro novinku vybírali?

Naprosto jsem miloval práci Tavarese. Ale když jsme přišli s nápadem na Union of Flesh and Machine, Jobert přišel s naprosto perfektním skečem a z jeho stránek jsme věděli, že je to profesionál. Máš naprostou pravdu, obal naprosto vystihuje Martinův nápad – to je náš producent, který napsal všechny texty na tomhle album. Je to muž proti technologii. Můžeme to vůbec kontrolovat? Přemůže nás to? Album se zabývá lidskou stupiditou a ignorancí.


Minule jsi mi říkal, že píšeš songy stejným způsobem 15 let. To znamená, že děláš demonahrávky doma, že máš rád určitou strukturu ve skladbách. Na novince je to hodně znát. Kytarová práce je opravdu hodně pestrá, těch vrstev je tam spousta a je dokonce krásně slyšet i baskytara. Tvořil jsi novou desku také stejně? A co Ivan Gujic, také přispěl vlastními nápady?

No, před patnácti lety jsem vždycky vzal riffy do zkušebny a tam je zkoušel s bubeníkem. Ale posledních 6-7 let jsem si všechny kytary na všech albech nahrál sám doma ve studiu. Nové album není výjimkou. Vždycky jde o dobré riffy a o to, dát je dobře dohromady. Ivan spolupracoval na 3 písních. Mělo by být docela snadné rozlišit jeho písně, protože píše úplně jiné texty než já. Ale funguje to skvěle a díky tomu je album rozhodně zajímavější!

Danieli, tvůj kytarový rukopis je nezaměnitelný. BLOOD RED THRONE je díky tomu jasně rozpoznatelnou kapelou mezi ostatními. Zajímalo by mě, jak často a dlouho cvičíš? Kdy jsi vlastně vůbec začal hrát na kytaru a kdo byli tvé největší vzory? Náš web čte hodně muzikantů a ty by určitě zajímalo, na jaký typ kytary hraješ a co používáš za aparát.

No, děkuju. To je v podstatě to, v co jsem doufal. Mít svůj styl a zvuk. Možná pro někoho hudba BRT není originální a inovativní, ale když se člověk zamyslí – je tu opravdu tolik kapel, které zní stejně jako my? Každopádně, vzal jsem do ruky kytaru v roce 1992 a zkoušel jako blázen několik let. Největší vliv na mě tenkrát měl (a vlastně dodnes má) Joe Satriani. Věř tomu nebo ne, ale můžeš jeho vliv slyšet v mém hraní v několika projektech/kapelách. V death metalu se stal mojí inspiraci Chuck Schuldiner. Je to prostě mistr a vytvořil si svůj vlastní death metalový styl. Mám svojí kytaru, která je vyrobená na zakázku od Halo Guitars. Sedmi strunná s DiMarzio X2N pickupem. Používám Line 6 Pod Farm ve studiu, ale to se liší. Občas používám zesilovače tam, kde zrovna jsou a občas si přinesu svoje Line 6 Uber Metal distortion pedály. Kromě toho mám klasickou šumovou bránu, tuner, bezdrátový systém a delay pedály.


Od předchozího stejnojmenného alba z roku 2013 je vaším vokalistou Yngve „Bolt“ Christiansen. Jestliže byl minule skvělý, tak letos se doslova překonává. Je dalším jasným poznávacím znamením kapely. Když zpívá v death metalové poloze, tak nějak si říkám, že chápu, odkud to z něj „leze“, ale na albu zní i black metalové „skřehotání“. To je také Bolt? Přiznám se, že letos mu vokály doslova zobu z ruky! Musí to být hrozně náročné. Bere třeba někde hodiny zpěvu? Pečuje nějak o hlas?

Bolt je opravdu skvělý. Umí mixovat mezi hlubokým vrčením a vysokým jekotem. Samozřejmě dělá všechny vokály na albu. Nemyslím si, že někdy bral kurzy, ale pěstuje hlas alkoholem, haha.

Psal Bolt opět texty na novou desku jako minule? Co jimi chtěl na novince vyjádřit? Osobně považuji texty v death metalu za trošku opomíjenou záležitost a je to taky jeden z důvodů, proč pořád kupuji originální CD, protože si myslím, že bez nich nemá posluchač ucelený názor.

Abych tu dlouhou historii zkrátil, Bolt na rok odešel z kapely. Takže jsme album nahrávali s Martinem, naším producentem, ten dělal vokály a dokonce s námi hrál na pár koncertech. Napsal všechny alba a je zodpovědný za koncept tohoto alba. Je vlastně o tom, jak se všechno robotizuje. Dokonce i člověk sám. Možná že jednoho dne budou věci tak pokročilé a mimo kontrolu, že je nezastavíme před tím, aby nad námi převzali moc.


Podle Metal Archives, kterým zase tolik nevěřím, jsem zaznamenal, že se do BLOOD RED THRONE vrátil bubeník Freddy Bolso. Znamená to, že je v současnosti stálým členem kapely? A vystupuje s vámi i naživo? Myslím, že novou desku opravdu obohatil. Jeho práce je jedním slovem perfektní. Důrazná, dynamická a dodává desce na ještě větší „krutosti“.

Fredy byl náš původní bubeník a vrátil se k nám v roce 2013, když s námi hrál pár živých koncertů. Když se Emil rozhodl, že odejde z kapely, tak bylo dost snadné Freddyho opět přivítat jako stálého člena. Je rozhodně jiným bubeníkem než Emil a to perfektně sedí k BRT!

V roce 2014 jsi mi říkal, že „Věřte nebo ne, ale vydavatelství se o nás zajímala mnohem víc před lety, než dnes. Samozřejmě, že na tom má svůj podíl průmysl, ale pořád jsem šokován, že žádné vydavatelství v Norsku nepozvedne větší death metalovou kapelu.“ Platí to pořád? Minule jste vydali album u amerických Sevared Records, letos jste přešli k britským Candlelight Records a Spinefarm Records. Proč ta změna?

Dneska je tady strašně moc kapel. CDčka se neprodávají. Labely nevydělávají. Jasně, BRT už tu je přes 20 let, ale labely to nezajímá, pokud z kapely nemají peníze. Jasně, existují underground labely, které to dělají jako vášeň. Každopádně byl čas, abychom se do toho zase obuli. Sevared Records je velmi malý a undergroundový label, ale byli k nám féroví. Ale když se nám ozvali Candelight Records, tak to bylo jasné. Jsou profesionálním labelem s obrovskými zkušenostmi a skvělou sítí. Spinefarm Records je sub-label k Universal Records a koupili Candelight Records před pár měsíci.


Poslední dobou se setkávám stále víc s názorem, že už nemá stejně cenu vydávat CD, že si každý všechno stáhne z internetu. CD se prodá jen pár. Jak to vidíš ty? Neuvažovali jste třeba o prodeji v digitálním formátu přes Bandcamp, apod.? Osobně jsem stará škola, ale spousta kapel to tak řeší.

Prodej CDček je slabší za posledních pár let. Naštěstí existuje pár metalových bláznů, kteří si užívají desky a nechávají si je na koncertech podepsat. Ale naprosto rozumím té jednoduchosti, času a problému peněz v případě digitální muziky. Sbírám CDčka od roku 1993 a tak už nemůžu přestat, haha. Jasně, máme bandcamp, ale nemůžeme tam mít veškerá naše vydání. Bloodredthrone.bandcamp.com

Kamarád, který vás jako kapelu doslova uctívá, se mě ptal, kde se dají koupit vaše trička. Prý hledal různě po internetu a nenašel nic. Mám se vás zeptat, tak to dělám:)). Kde se dá nejlépe sehnat originální merchandise od BLOOD RED THRONE? Vím, že nejlepší je zajít na koncert, ale co fanoušci ze zemí, kde nehrajete?

Svého kamaráda pozdravuj a „rohy vzhůru“! Normálně bereme trička na koncerty, ale můžou se samozřejmě objednat přímo přese mě. Vím, že pár našich triček je na Ebay ale naše nejstylovější tričko si můžeš objednat tady: ww.jsrdirect.com/merch/blood-red-throne/blood-red-throne-old-school-death-metal-tshirt

Když jsem pátral po internetu po nějakých ukázkách z nového alba, tak bylo video s novinkovou skladbou „Revocation of Humankind“ několikrát zakázáno. Vysvětlil vám někdo proč? V době, kdy není problém najít na youtube záběry s reálným řezáním hlav mě to docela zaráží, vždyť tam nebylo nic závadného.

Toho jsem si naprosto vědom. Není to kvůli obsahu. Momentálně o tom mluvit nemůžu, ale video je dostupné zde: https://vimeo.com/170337496

o

Koukal jsem na váš facebookový profil a vypadá to, že hrajete spíše na festivalech. Znamená to, že je máte raději než klubové koncerty? Já to mám nastavené jinak, mně víc vyhovuje, když jsem někde v menším klubu, kousek přímo od kapely. Přijde mi to osobnější, nehledě na to, že na vystoupení přijdou jen opravdoví fanoušci. To je ale můj pohled, jako posluchače. Jak to vidíš ty?

Ano, obojí prosím, haha! My rádi hrajeme všude a rádi potkáváme naše fanoušky a dobře se bavíme!

A rovnou se zeptám…nechystáte na podporu nové desky turné? A pokud ano, objevíte se i v České republice? Nelákalo by vás třeba turné s nějakou „velkou“ kapelou?

Měli jsme v plánu turné po Asii v červenci, ale to se muselo posunout. Ale i tak budeme album podporovat koncerty. Buď headlinerem, nebo šňůrou. Pojďte do nás! Uděláme všechno!


Death metal není určitě stylem, kde by se točily nějaké velké peníze. Je to často o odříkání, o nevratných investicích, o koncertech, kam přijde jen pár fanoušků. Danieli, BLOOD RED THRONE oslaví za dva roky 20 let existence. To je určitě čas na bilancování. Neměl si někdy třeba chuť kapelu rozpustit? Co je tou hnací silou, která tebe a kapelu žene stále dopředu?

Nejsem v tomhle businessu pro peníze. Mám celoživotní vášeň a tou je death metal. Vést kapelu má své pro i proti. Už jsem vydal spoustu alb, projel s kapelou velikou část světa a mě jsem vždycky skvělé zážitky s fanoušky. Peníze jsou jen bonus.


Podle fotek na sociálních sítích vypadáte jako „hodně veselá“ kapela. Znamená to, že si dohromady dobře rozumíte, užíváte si koncerty? Chodíte spolu třeba běžně na pivo? Říkám si, že udržet pohromadě pět rozdílných osobností je asi někdy hodně těžké.

Mimo kapelu se moc nescházíme. Všichni žijeme v odlišných městech a já mám sám spoustu práce, haha. Dobře nám to funguje na šňůrách a máme dost času na party a na to, abychom si lezli na nervy.

Děkuji za rozhovor a přeji novému albu co nejlepší ohlasy i prodejnost. Ať se tobě i BLOOD RED THRONE daří dobře a budu se těšit někde na koncertě! 


Ditto! Díky za podporu BRT. Hráli jsme na Brutal Assault dvakrát. Příště se na nás přijď podívat. Zdar!


https://www.facebook.com/BloodRedThroneOfficial/?fref=ts
https://www.youtube.com/user/brtofficial
https://www.reverbnation.com/bloodredthrone
https://soundcloud.com/bloodredthrone
https://twitter.com/BloodRedThrone1
http://www.candlelightrecords.co.uk/
http://www.spinefarmrecords.com/


Share this games :

TWITTER