DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 18. července 2017

Home » » Rozhovor - ENTRAILS - Pravý švédský death metal!

Rozhovor - ENTRAILS - Pravý švédský death metal!


Rozhovor se švédskou death metalovu legendou ENTRAILS.

Přeložila Markéta, děkujeme!

Odpovídal Jimmy.



Ave ENTRAILS! Poslouchám vaši letošní novinku „World Inferno“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze?

Díky chlape. Reakce na naše album jsou vesměs dobré. Abych byl upřímný, tak jsou o něco lepší než reakce na předchozí album. Četl jsem několik recenzí a našel jsem jen pár opravdu negativních. Většině se album líbí a to je to hlavní. Takže jestli píše recenze někdo, kdo ve skutečnosti poslouchá Justina Biebera, tak je asi něco špatně. Nemůžeš prostě uspokojit všechny.


Album má klasický švédský zvuk. Kope pěkně, to ti povím! Přesto se neubráním srovnání s vašimi prvními demonahrávkami, kde byl zvuk přeci jen špinavější. Změnil se nějak způsob, jakým skládáte? Doba i technické možnosti jsou přeci jen jiné, než v devadesátých letech.

Dema z roku 2009 byla namixována mnou a v té době jsem vůbec netušil, jak se to dělá, a nemohl jsem si dovolit lepší mix. Bylo mi v podstatě jedno, jaký je zvuk. Byl jsem rád, že jsem konečně dokázal dát dohromady moje písně, které byly vytvořeny v 90. letech a ještě se nevydaly.

Jakým způsobem u ENTRAILS vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Hudbu jsem dělal já a ostatní (zpěvák) napsali texy. Když mám náladu, tak si sednu do studia a vytvářím spoustu riffů a pak po čase, když mám nějaký nápad, tak udělám demo s jednoduchými bubny v počítači. Jen abych dostal do hlavy to, jak ten song bude vypadat a jaký bude mít feeling, rytmus a podobně. A když je demo hotové, tak ho ukážu ostatním, aby mi dali nějakou zpětnou vazbu, a pak zkoušíme a nahráváme.


Vždycky jste měli úžasné obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem obalu novinky „World Inferno“?

Já přišel s tím nápadem a Daniel Devilish můj nápad namaloval. Dělal zatím všechny naše alba kromě toho prvního (Tales from the Morgue). Ale udělal nám nový obal na druhé vydání prvního alba a to bylo inspirováno obalem prvního alba.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Na novém album psal texty náš nový zpěvák. A já ho nechal, aby si zvolil, jaká témata bude na albu řešit. On se toho ujal výborně a vytvořil surrealistické texty.

Z původní sestavy si zůstal jen ty Jimmy. Když se podívám na Encyclopedia Metallum, tak ten zástup muzikantů, kteří prošli ENTRAILS je úctyhodný. Čím si to vysvětluješ?

Původní sestava byla v 90. letech a bylo nám kolem 17-20. Postupně to ostatní přestalo bavit a přestěhovali se na jiná místa. Sestava z roku 2010 se dala dohromady přes kamaráda. Ten byl první, kdo odešel z kapely kvůli osobním důvodům a přišel nový člen. No a v roce 2016 se zase něco změnilo a já potřeboval víc aktivních členů, abychom mohli jezdit na turné apod. A 2 kluci odešli, protože měli jiné projekty.


Jako ENTRAILS jste stáli u zrodu fenoménu zvaného Švédský death metal! Poprosil bych tě, abys pro nás trošku zavzpomínal. U nás se v devadesátých letech teprve rodila demokracie a vy jste tvořili něco nového. Jak probíhala devadesátá léta ve Švédsku? Vzpomeneš si ještě, jak jste zakládali kapelu? Mě a moje čtenáře by zajímalo, jaké to tehdy v počátcích bylo.

Já si to moc nepamatuju, jen vím, že já a můj nejlepší kamarád jsme hráli na bubny a dali jsme dohromady kapelu. Poznali jsme kamaráda, který chtěl hrát na basu a ten znal kluka, co hrál skvěle na kytaru. Ten se přidal do kapely až déle. A v té době jsme měli tak 7-10 písní na zkoušení a na nahrání dema. Ale nikdy jsme ho pořádně nenahráli. Měli jsme povolení na nahrávání ve studiu, ale neměli jsme žádnou pomoc a ten zvuk nebyl nic moc. Nakonec nám z toho zbyl jen syrový mix pro vlastní potřebu. Dnes jsou tyhle kazety v dost špatném stavu a zní snad ještě hůř. Snažil jsem se něco uchovat a vpustit je do digitálního světa, ale ty kazety potřebují hodně péče a práce než budou vydány. (pokud vůbec někdy budou)

Asi každý fanoušek ENTRAILS musí mít ve sbírce vaše dvě první demo nahrávky z roku 2009. Neuvažovali jste o jejich znovu vydání?

Metal Blade vydali tyhle dema před několika lety, jak na vinylu, tak na CD.


V letech 1998 až 2008 jste přerušili svoji činnost. Proč vlastně? Co bylo tím důvodem?

Hudba nás prostě unavila, protože tady nebyl nikdo, kdo by se mnou hrál. Tak jsem všechno prodal a radši jsem jezdil rallye. To je sice drahý koníček, ale je to super.

Historie ENTRAILS sahá až do devadesátých let, ale tenkrát jste nic nevydali. Proč? Neměli jste label?

Jak už jsem zmínil, snažili jsme se dělat dema, ale ten zvuk nám to zkazil. Nechtěli jsme úplně pracovat s labelem. Tenkrát to nebylo úplně o labelu, ale spíš o pomoci z té komunity a práci s mladými lidmi, kteří byli vášniví a chtěli pracovat v hudbě. Ale my jsme žili mimo tuhle komunitu a na takovou pomoc jsme prostě nedosáhli. Museli jsme si všechno platit sami, když jsme chtěli dělat lepší hudbu. A peněz jsme moc neměli.


Hrajete typický, klasický švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu ENTRAILS ozvláštnit?

Já jsem hrál i jinou hudbu, ale ne moc. Ale to bylo předtím, než jsem se dostal k death metalu. Dělali jsme thrash metal a další covery. Ale nikdy jsem nebyl v jiné kapele jako člen. Nemyslím si, že by to lidé v hudebním průmyslu měli dělat. Pro mě je vždycky prostě jedna kapela, která je důležitá. Když je člověk členem ve víc kapelách, tak to akorát dělá problémy.

Co chystají ENTRAILS v nejbližších měsících? Podpoříte novinku nějakým delším turné a zavítáte také k nám do České republiky?

Máme v plánu jezdit hodně po koncertech, ale náš booker to zatím moc nesplňuje, ale pracuje se na tom. V dnešní době promotéři moc nechtějí dávat peníze na zahraniční kapely. Ale doufáme, že se brzy podíváme do ČR.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Ne, já mám raději starší desky z 90. a 80. let.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Jediná kapela, která mě napadá, jsou BRUTALLY DECEASED. A ti vědí, jak hrát. Vsadím se, že jich poslouchám víc, ale pamatuji si jen tuhle kapelu, haha.

Děkuji za rozhovor, přeji spoustu prodané hudby, plné koncerty šílených fanoušků a budu se těšit zase někde na setkání s vámi!


Díky moc.


Share this games :

TWITTER