DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 13. března 2018

Home » » Rozhovor - ANOXIDE - V současné době jsme ponořeni do tvorby materiálu k našemu debutového albu.

Rozhovor - ANOXIDE - V současné době jsme ponořeni do tvorby materiálu k našemu debutového albu.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Velké Británie - ANOXIDE.

Otázky připravila a rozhovor přeložila Duzl, děkujeme!

Nazdar Anoxide! 

Zdravíme “Deadly Storm” a děkujeme, že jste si udělali čas na rozhovor s námi! 

Na londýnské metalové scéně působíte od roku 2012, až na drobné změny z počátku držíte poměrně stabilní sestavu. Jak se dala vlastně kapela dohromady, předtím jste působili pod názvem „War Machine“, proč ta změna na Anoxide? 

Kapelu založili Markus, Michael a Callum. Michael a Callum jsou bratři a s Markusem se potkali ve škole. Dalším členem byl James, Markus ho našel díky předělávce skladby od Municipal Waste, kterou udělal na YouTube a Alex se přidal na základě doporučení společného kamaráda (Billyho O'Niella z Domitorem). Ke změně názvu došlo, protože jsme si mysleli, že "War Machine" nebyl zrovna nejlepší název. Měli jsme pocit, že to bylo trochu nezralé a nereprezentovalo to hudbu, kterou jsme chtěli tvořit. 


Pokud vím tak jediná zásadní změna proběhla až letos a to na postu zpěváka, kdy Markuse vystřídal Ben, který je zároveň členem Divine Chaos. 

Markus se rozhodl opustit kapelu loni v listopadu, hlavně proto, že už nemá zas až tak moc rád metal. Neprožíval hudbu a chtěl prozkoumat další cesty svého života. Poté jsme udělali konkurz a Ben nás oslovil s tím, že by chtěl vyzkoušet jiný styl hudby a používat různé polohy svého vokálu, než v Divine Chaos. Vyhrál konkurz a my si myslíme, že až ho fanoušci v budoucnu uslyší, pochopí jak přidává do hudby Anoxide jiný element. 

Měli jste od začátku jasno, že chcete hrát death metal, nebo jste se k tomuto žánru propracovali postupně? Které kapely jsou vašimi vzory a proč? 

Legrační, že se ptáš. Když se Alex poprvé připojil, zrovna se lámalo, zda bude kapela thrash metal nebo death metal. EP "Master of All" bylo nahráno a vydáno v tomhle stádiu a proto na tom EP můžeš slyšet mnohem víc thrashových vibrací. Tři z nás chtěli jít cestou death metalu a dva chtěli thrash, samozřejmě jsme si vybrali death metalovou cestu, na které jsme již 5 let a všichni souhlasíme, že to byla ta správná volba. 



Ve vaší diskografii je možné najít tři počiny.. dvě Epčka a jedno demo. Když se budeme bavit o vašem debutovém EP „Master of All“, jak tehdy probíhalo nahrávání? Kdo je autorem hudby, kdo je textař, máte rozdělené role nebo všichni děláte všechno? 

Ačkoliv bylo první EP vydáno jako "Anoxide", ráději to bereme víc jako "War Machine EP”. Alex a James na tomto EP nebyli a neměli s ním nic společného a náš styl se od té doby značně změnil. Současný způsob jak skládáme je, že Alex vytvoří hrubý návrh skladby tím, že dá dohromady všechny rify. Jakmile pak začneme jamovat a přehrávat to, změníme určité pasáže, jejich strukturu atd. Pokud jde o texty, Markus napsal 90% textů, potom je s Alexem napasují do hudby, aby to sedělo. S Benem jsme zatím neměli dostatek času zjistit, jaký je nejlepší způsob práce, ale představujeme si, že to bude něco podobného. 

Poslední demo s názvem „Purge the Idols of Illusion“ vyšlo před dvěma lety v dubnu a o zvuk a produkci se postarali Jack Stephens a Richard Worrall , proč jste si vybrali právě jejich „Envy studio“ ? 

O studiu "Envy" jsme se dozvěděli prostřednictvím Bena Ellise (který nahrál kytary) nyní “Scar Symmetry”. Poslouchali jsme nějaké věci, které nahráli a produkovali, libilo se nám to a pomysleli jsme si, že to jsou ti praví.. 


Autorem obalu posledního EP je poměrně známý umělec Guang Yang, který vytvořil logo také pro kapely jako například Bacteremia, Carnality, Beheaded, Putridity a mnoho dalších. Proč jste si vybrali právě jeho? Dali jste mu volnost při tvorbě obalu nebo jste měli jasnou představu, jak by měl obal vypadat? Mě osobně se obal moc líbí a myslím si, že přesně koresponduje s nahrávkou. Je Guang zároveň i autorem vašeho loga? 

Vybrali jsme si ho, protože jsme viděli práce, které udělal pro jiné kapely, a opravdu se nám líbil jeho styl. Chtěli jsme kvalitní umělecké dílo, protože jsme do hudby vložili tolik času, peněz a úsilí, že by byla velká ostuda šetřit na obale. Dali jsme mu svobodu v tom smyslu, že kdyby měl nějaký nápad, rádi si jej poslechneme, ale měli jsme jasnou představu toho, co chceme. Potřebovali jsme jen úžasného umělce, který by to přivedl k životu a aby to vypadalo šíleně. Níže je obrázek toho, co jsme poslali Guangovi a toho, co se nám vrátilo. 



Jak dlouho jste dávali desku dohromady? A je možné “Purge the Idols of Illusion“ vnímat jako klasické koncepční album, respektive EP? 

Napsat “ Purge the Idols” nám trvalo asi rok. Byli jsme a stále jsme v této hře nováčci, takže nám trvalo nějakou dobu, než jsme napsali dostatek skladeb, se kterými jsme byli spokojeni a chtěli je vydat. Myslím, že jsme celkem napsali asi dvanáct skladeb, než jsme získali pět, které jsme chtěli. Tím lze říct, že nový materiál na kterém pracujeme, je určitě obrovský pokrok. Jsme stále velmi hrdí na “Purge” EP, ale víme, že to můžeme udělat mnohem lépe. Neřekl bych, že “Purge” je koncepční album nebo alespoň jsme se nepokoušeli ho takhle napsat. Existuje určitě nějaké základní téma, které je v podstatě “proti všemu” (Markus měl velmi ponurý pohled na svět), ale nevyprávěl příběh nebo něco podobného. Vybrali jsme titul " Purge the Idols of Ilusion", jelikož máme pocit, že toto téma dokonale vystihuje. 

Ve vašich textech se zaměřujete proti vládě, společnosti, náboženství…název posledního alba mluví sám za sebe. Můžete nějak přiblížit filozofii vašich textů? Proč jste si zvolili tyhle témata, je to něco s čím se sami potýkáte, nebo vás jen „omrzely“ klasické death metalové texty o smrti a záhrobí …..Textově tedy reagujete na současný svět a jeho stav? 

Určitě je tady část toho, co jsi řekla “omrzely” nás klasické death metalové texty. Ne, že bychom proti nim něco měli, ale už je jich tu spousta. Chceme, aby naše hudba ve skutečnosti něco znamenala – aby nesla nějaké poselství o tom, jakým způsobem vnímáme různé věci. Vyrůstat v dnešní době (zejména v Londýně) rozhodně ovlivnilo to, o čem chceme psát. Například píseň "Omniscient" je o tom, jak jste neustále sledováni všude, kam jdete a při všem, co děláte, ať je to na veřejnosti, online nebo dokonce i doma, je snadné, aby vás lidé sledovali. Dalším příkladem je píseň "Hour of Sedition", která se týká londýnských nepokojů v roce 2011. To bylo zaměřeno spíše na lidi, než na společnost. Lidé, kteří chodí kolem, rozbíjejí malé obchody, obchody, kde ničí něčí živobytí a zapalují autobusy. Možná si myslíte, že takovéto jednání je pro člověka “přirozené”, ale kdo to zaplatí? Dojde jen k tomu, že se zvýší ceny jízdného. 



Londýn a celkově UK poslední dobou zasáhlo několik teroristických útoku, mají tyto události vliv na vaši tvorbu, promítne se to nějak ve vašich textech . Brojíte proti vlivu náboženství, jaký je váš postoj k uprchlíkům z arabských zemí? 

To, co se děje v Londýně a ve Velké Británii, bude mít vždy nějaký dopad na způsob, jakým píšeme. Nezáleží na tom, zda se zaměřujeme na teror, politiku, náboženství, nebo cokoliv jiného, co nebylo od začátku našim základním kamenem, ale buď si jistá,, že všechny tyto události se v nějakém okamžiku objeví v našich budoucích textech. Útěk z válečných zemí je něco, co by nikdo neměl zažít, a lidé, kteří jsou v této situaci, jsou v extrémně děsivých podmínkách. Nicméně, mít politiku otevřených dveří, která dovolí každému vstoupit do vaší země, je obrovským bezpečnostním rizikem a ve skutečnosti dojde k problémům. Nový rok v Německu (2015/16) je jasným příkladem těchto problémů. 

Jak vnímáte britskou metalovou scénu z pozice death metalové kapely? Je jasné, že britská scéna je hodně ovlivněna kapelami typu Black Sabbath, Iron Maiden, Napalm Death a na druhé straně i punkem. Vnímáte to nějak? 

Pokud jde o undergroundovou metalovou scénu v Londýně, zdá se, že je teď docela vzrušující doba. Vždycky je tu nějaká úžasná kapela, kterou objevíš díky mnoha koncertům, které se tu každý týden konají a to nejen o víkendu. 


Předpokládám, že jste zároveň i posluchači hudby, jako kapela máte bandcamp, jste tedy zastánci různých streamovacích služeb nebo preferujete fyzické nosiče? Sbíráte CDčka, Vinyly kazety a podobně? Co je vaše nejcennější album ve vašich sbírkách? (tím nemyslím finanční hodnotu). 

Ben je ve skutečnosti jediný, kdo sbírá vinyly (jeho kolekce je naprosto šílená), ale mimo to všichni rádi posloucháme nové umělce a myslíme si, že nejlepší způsob, jak to dělat, je prostřednictvím digitálních platforem. Ta možnost toho, najít obrovskou škálu kapel, které dělají své vlastní věci, je neuvěřitelná. 

Vzpomenete si na váš první koncert, kdy a jak se odehrál? 

První náš koncert ještě jako “War Machine” se uskutečnil v baru Facebar v Readingu. Byli jsme totálně vyklepaní, ale byla to neuvěřitelná zábava! Naše rodiny tam byly, aby nás podporovaly (a aby nás odvezly, protože jsme byli v té době ještě školáci) docela jsme se nasmáli s pár fanoušky. Během našeho začátku jsme hráli ve Facebaru hodně. Když byl ještě Markus v kapele, byl to on, kdo nám zařizoval akce. Prostě napsal promotérovi, o kterém tu věděl, a dostal nás na program.. 



Jaké jsou plány Anoxide do budoucna, mimo UK tour, které vás čeká v prosinci po boku Sodomized Cadaver a Damim? Bude v nějakém kratším horizontu následovat i klasická plná verze alba? V jakém stádiu tvorby se momentálně nacházíte a kdy vyrazíte i za hranice UK? 

V současné době jsme ponořeni do tvorby materiálu k našemu debutového albu. Odchod Markuse nás posunul hodně zpátky. Neměli jsme plnohodnotného zpěváka a nebyli jsme si jistí budoucností, takže jsme nebyli příliš motivováni k tomu, abychom se dostali do procesu skládání. Nyní s Benem na palubě jsme to prolomili. Jsme v procesu nahrávání singlu, který bude vydán během několika příštích měsíců, ale doufáme, že nahrajeme album, které jsme napsali koncem loňského roku. Pokud jde o hraní v zahraničí, které je určitě našim cílem, tak jakmile bude album venku a my budeme mít nový materiál, tak to bude něco, na čem budeme usilovně makat. 

Který londýnsky klub je podle vás v rámci undergroundové scény nejlepší? 

Naším oblíbeným místem, kde jsme hráli, je “The Underworld”. Cítíme se skvěle, když hrajeme na pódiu, na kterém hrálo mnoho našich vzorů. Také je to dobrá scéna, co se velikosti týče... rádi se hodně pohybujeme. Ohledně akcí, které se konají během týdne, je těžké se nedívat do historie “The Unicorn”. Je to super místo na setkání s novými kapelami, které sem přijíždí, vstup zdarma, obecně je to vždy super a co je nejdůležitější - levná pinta piva!! 



Díky za váš čas a odpovědi! Přeji vám spoustu úspěchu na metalové scéně doma i za hranicemi a doufám, že vás uvidím brzo někde na pódiu, poslední slova jsou vaše pánové… 

Díky mockrát! Až budeme mít venku nový materiál, určitě o našem jméně uslyšíte. Můžete být o všem informováni díky sledování našeho Shenaniganu, Facebooku, Youtube, Instagramu a v podstatě všudemožně. Cheers! 


Share this games :

TWITTER