DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 30. května 2018

Home » » Rozhovor - MORBITORY - Obecně si myslím, že děs, horor a rouhání jsou dobrá témata.

Rozhovor - MORBITORY - Obecně si myslím, že děs, horor a rouhání jsou dobrá témata.


Rozhovor s death metalovou kapelou z Německa - MORBITORY.

Odpovídal Myers.

Přeložila a otázky pokládala Duzl, děkujeme!

Nazdar Myersi! 

Morbitory vznikli v Hamburku v roce 2013. Pojďme si říct o kapele něco víc. Jak jste se dali dohromady? Kdo vymyslel název kapely, kdo je autorem loga a proč jste se rozhodli hrát právě death metal? 

Náš „křikloun“ Angelgrinder a já jsme navštěvovali stejné koncerty a hudební bary, kde jsme se potkali. Odehráli jsme společně koncert s našimi kapelami Dawn of Obliteration a Rotten Corpse. Oba jsme se necítili naplněni a byli jsme nadšení myšlenkou, že bychom mohli začít tvořit něco společně. Napadlo nás zeptat se i Michaela. Už jsme se dobře znali, protože spolu oba hrajeme v Dawn of Obliteration a i on měl stejný pocit. Henning, náš bubeník byl doporučen našim kamarádem a ukázalo se, že to byla skvělá volba. Takže nám to dohromady skvěle klaplo. 

Nápad na název kapely jsem dostal, když jsem popíjel pivo s kámošem (jak jinak hahaha) a autorem loga je Lutz, dobrý kamarád, který má obrovský talent pro tyhle věci. Nebylo pochyb o tom, že budeme hrát death metal! Co taky jiného? To můžu říct za sebe a z mého pohledu. 


Co tě vedlo k tomu stát se muzikantem a začít hrát v kapele? Byly to nějaké konkrétní kapely, které tě na začátku inspirovaly nebo ovlivnily? Jaké byly tvé hudební cíle, když si zakládal Morbitory nebo Dawn of Obliteration? 

Death metal jsem začal poslouchat začátkem devadesátých let. Prošel jsem různými metalovými klasikami, ale rychle jsem se dostal k death metalu. Koupil jsem si basovou kytaru a od té doby jsem už pořád chtěl hrát v kapele. V té době jsem byl hodně ovlivněn velkými death metalovými kapelami jako Morbid Angel, Death, Pungent Stench, Entombed/Nicke Andersson, Carnage/Dismenber, Deicide, Autopsy, Bolt Thrower, Possessed, Grave a Unleashed, ..abych jmenoval alespoň několik z nich. Byly to zlaté časy, vyšla spousta skvělých nahrávek. Pořád jsem byl ještě dost mladý a nevěděl a nerozuměl jsem ještě všemu, ale byla to doba, kdy začala moje vášeň pro death metal. 

V té době také začaly první pokusy hrát v kapelách. Vzhledem k nedostatku dalších hudebníků v mém rodném městě a nějakým zdravotním problémům tyto projekty neměly dlouhou životnost. Trvalo to až do roku 2010, než věci začali jít mnohem lépe, a tak jsem se tehdy začal znova aktivně věnovat hudbě. Obě kapely jsou zaměřeny na udržení staré školy, méně technického death metalu. Dawn of Obliteration je více soustředěný na pomalý groove styl, zatímco Morbitory mají i rychlejší části. Všichni členové obou kapel již mají delší dobu zkušenosti s muzikou a také hraním v jiných kapelách. Je to o duchu, o kapele. Každý je součástí a přináší určitý vliv, to je to, co nás tvoří. 

Kromě Morbitory máte s Michaelem ještě jednu kapelu „ Dawn of Obliteration“. Takže by mě zajímalo, zda Morbitory vznikli prvotně pouze jako vedlejší projekt nebo bylo od začátku jasné, že se Morbitory stanou hlavní kapelou? 

Jak jsem již zmínil, Dawn of Obliteration existovali dříve, jen jsme měli pocit, že chceme dělat něco víc a dospělo to k tomu, jak to je teď. Obě kapely jsou pro mě stejně důležité. Morbitory je aktivnější než Dawn of Obliteration, ale existují pro to určité důvody. 


S Morbitory hrajete poměrně velké akce, jako například nedávno vyprodaný koncert s Obituary v Berlíně nebo s Napalm Death v Hamburku. Jak to vnímáte? Mnoho kapel a muzikantů tvrdě dře celé roky a nikdy se nedostali tak daleko. Jaké to je stát na pódiu vedle vašich vzorů? 

Wow, přesně tak… s velkým respektem a nadšením. Není to obvyklé a opravdu si toho vážíme. Proběhly nějaké mimořádné koncerty, ale stále jsme undergroundová death metalová kapela, která si ráda zahraje kdekoliv. 

Vaše první EP „Into the Morbitory“ z roku 2016 je excelentní nahrávka! Album má velmi dobré hodnocení. Co bylo inspirací? Kde jste album nahrávali? Kdo je odpovědný za zvuk, mastering a produkci? Můžeš nás provést albem a prozradit nám něco víc o celém konceptu? Mě osobně se hodně líbí starý špinavý zvuk nahrávky! A jak jste vy sami spokojeni? 

Děkuji moc! Inspirací bylo prostě to, že se nám všem dobře spolupracovalo a všichni jsme měli stejné vize. Chtěli jsme skladby napsat rychle, abychom je mohli co nejdříve hrát živě. Některé riffy jsou však velmi staré nápady. Jelikož jsme se soustředili na to hrát živě, tak jsme chtěli nejdříve nahrát jen obyčejné demo, ale ukázalo se, že toho máme poněkud víc. 

Protože máme jen jednu kytaru, rozhodli jsme se zdůraznit hrubost basy a zvuk použít spíše jako rytmickou kytaru. Chtěli jsme vytvořit čistší zvuk, aniž bychom se vzdali starých kořenů. Album jsme nahrávali ve třech studiích v Hamburku. S naší debutovou nahrávkou jsem velmi spokojen, samozřejmě zpětně se vždycky najde pár věcí, které by mohly být lepší, ale tak to prostě bývá a myslím, že ostatní členové kapely by souhlasili. 

Pro ty, kteří nečetli vaše texty, mohl by jsi nastínit témata, kterými se zabýváte? Kdo je autorem textů a co vás inspiruje při psaní? Hraje nějakou roli i literatura? 

Já ti o textech mnoho říct nemůžu. Pro mě jsou důležité hlavně názvy skladeb. Pokud mi to zní dobře, je to v pořádku. Obecně si myslím, že děs, horor a rouhání jsou dobrá témata. Nepotřebuju politiku v death metalových textech, ale řekněme si jasně, že určitě taky ne žádný rasismus, fašismus nebo nacionalismus! 


Po pěti letech existence Morbitory stále ještě nemáte plnohodnotnou nahrávku, co je důvodem k tomu vydávat jen EP? Nedostatek materiálu, peněz, času…nebo něčeho jiného? Kdy se dočkáme nového alba? 

Ano, myslím, že je to trochu od všeho dohromady. Od „Into the Morbitory“ jsme složili pár nových skladeb, které jsou již součástí naších živých vystoupení. Pracujeme na novém materiálu. Dobré věci ale potřebují nějaký čas, takže se nechte překvapit. 

Předpokládám, že jste také sami posluchači hudby. Vaše kapela má bandcamp, jste tedy příznivci různých streamovacích služeb, nebo preferujete fyzické médium? Sbíráš CD, vinyly, kazety atd.? Jaké je tvoje nejcennější album ve sbírce a jsi pyšný, že jej máš? 

Jistě, používáme moderní média jak pro kapelu, tak i soukromě. Počet zajímavých kapel neustále roste a je to dobrý způsob, jak šířit hudbu a ukázat se fanouškům. Někteří z nich se pak zúčastní vašich koncertů, podpoří vás a možná dokonce koupí i nějaký merch nebo nahrávku. Já osobně stále upřednostňuji vinyl, tak jsem začal objevovat metal. Mohu ti říct nějaké zvláštnosti o každé staré nahrávce, kterou vlastním. Každá nahrávka je spojena s nějakým příběhem. Pořád si pamatuji kde a za kolik jsem co koupil a co všechno jsem musel udělat, abych na to získal peníze a jakou hodnotu mají teď… Moje sbírka není příliš velká, ale obsahuje několik skvělých nahrávek. Serou mě ceny a falešné argumenty nahrávacích společností v dnešní době. A právě proto jsme underground!


Jak vnímáš v průběhu let vývoj německé metalové scény? Jste v kontaktu s ostatními německými kapelami? Je nějaká „nová krev“ na německé death metalové scéně, kterou by jsi nám rád doporučil? 

No, velký hudební průmysl už se před nějakou dobou dotkl i metalové hudby. Když se podíváš na hudební žebříčky, můžeš vidět, že určitou část už dokonce začíná zabírat a ovlivňovat extrémní muzika. V dnešní době se pořádají akce a festivaly pro všechny různé hudební žánry. Některé metalové festivaly už jsou tak velké, že se zdají být spíše veřejným shromážděním než hudebním festivalem. Ale zároveň skončily i těžké časy pro death a thrash metal. Už několik let se rojí nové mladé kapely, které objevují tuto hudbu a podílejí se na ní. To je důvod, proč každý death metalový žánr přetrvá. Stejně jako vinyl. Po pádu přichází vždy návrat pro určitou skupinu lidí, kteří se stále zajímají, a tak to vždycky zůstane. Co se týče death metalu, na jednu stranu undergroundová scéna stále roste s více a více kapelama, na druhou stranu mnoho starých death metalových kapel našlo cestu zpět ke kořenům a udělaly velkolepý návrat na scénu. To vytváří příjemnou směsici, která udržuje death metal živý. 

Samozřejmě se potkáváme s jinými kapelami na koncertech a s některými z nich zůstáváme v kontaktu. Hamburk má skvělou metalovou scénu s velkými kapelami jako jsou Devastator, Sufferage, Irate Architect, Gorezone, Ophis, Gustav Eisen, Endseeker, Serpents Gift, Incarceration, Thrashing Pumpguns, Exit Smashed a Detraktor, …abych zmínil alespoň některé z nich.


Jste z Hamburku a já jsem velká fanynka fotbalového klubu St.Pauli, takže mi to nedá se nezeptat kterému týmu fandíš? Vidíš nějaké spojení mezi fotbalovou a hudební kulturou? 

Nejsem velkým fotbalovým fanouškem, ale mám přehled. St. Pauli je opravdu jedinečný tým, někteří z mých přátel chodí na všechny zápasy. Mezi hudbou a fotbalem je určité spojení, můžeš to pocítit na stadionu a v hospodách, ale není to o metalové hudbě, je to prostě o hře. No, existují nějaké výjimky jako Tankard, ale ti hrají pivní thrash metal, hahaha… mám je rád. 

Můžeš mi prozradit co čekat od Morbitory v budoucnu? Nějaké plány a vize? Kdy přijedete zahrát k nám do Čech? 

Těším se na spoustu koncertů a festivalů a doufám, že bude i možnost si zahrát nějaké koncerty za hranicemi. Bylo by pro nás potěšením zahrát si v České republice. A taky pracujeme na novém albu.


Trošku „záludná“ otázka na závěr - sdílíme hranice, takže kolik kapel z České republiky znáš? 

Dobrá,… takže Krabathor – „Orthodox“ je v mém top listu, je to skvělé album! …potom samozřejmě Hypnos…Gutalax, Fleshless a Malignant Tumor...s těmito dvěma jsme hráli společně na Swamp Festu v Berlíně. Malignant Tumor jsou skvělí kámoši…dál Master‘s Hammer…no a určitě klasika Master, hahaha. 

Děkuji Myersi za čas a tvoje odpovědi! Vážím si toho a přeji hodně úspěchu na metalové scéně doma i v zahraničí! Doufám, že vás brzo uvidím někde na pódiu a poslední slova jsou tvoje…“Prost“! 

Díky Duzl za rozhovor, podporu Morbitory a německého undergroundu. 

Death Metal & beer!!!

Share this games :

TWITTER