DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 15. října 2018

Home » » Recenze/review - DARCHAIC - Materia (2018)

Recenze/review - DARCHAIC - Materia (2018)


DARCHAIC - Materia 
CD 2018, Slovak Metal Army

for english please scroll down

Občas to vypadá, že se svět kolem totálně zbláznil. Ze všech stran na nás útočí reklama, bilboardy plné tupých ksichtů slibujících nám ráj na zemi. Sociální sítě smrdí nenávistí a televizi se už člověk bojí vůbec pustit. Nakonec nám zbude jen muzika, která nám alespoň na chvíli určí směr.

Slovenská death/thrash groove parta DARCHAIC je ve svých textech ostrá jako čerstvě nabroušená břitva (i když občas některá sousloví trošku skřípou). Postupně vás obrobí k obrazu svému. Vyfrézuje vám ve vaší hlavě svůj otisk. Mají pro to všechny předpoklady. Velmi dobrý zvuk, spoustu nápadů a revoltu. Takové je letošní album "Materia".


"Materia" je samozřejmě hodně inspirována skupinami jako PANTERA, SEPULTURA, ale i třeba IN FLAMES, případně CARCASS. Jedná se zkrátka o velmi slušnou, lehce nadprůměrnou extrémní hudbu, která sice nepatří k nejoriginálnějším, ale rozhodně nepostrádá potřebný náboj. S nápady, ani provedením nemám žádný větší problém. Jen si říkám, zda to v dnešní době stačí. To ale rozhodnou posluchači. Každopádně, jsem moc rád, že podobné nahrávky vznikají, jsou vydávány a stávají se živnou úrodnou půdou pro metalové podzemí. Nejsem v pozici kritika, který by chtěl skupinám jakkoliv radit, ale u DARCHAIC mi v některých momentech chybí větší šmrnc, kousek neotřelosti, originality. Já vím, v dnešní době je hrozně těžké přijít s něčím novým, ale přesto se občas přistihnu, že se mé myšlenky při poslechu toulají jinde. Solidní death/thrash groove metal se spoustou zajímavých momentů! 


Asphyx says:

Sometimes, it seems like the whole world around goes totally crazy. Advertising and billboards, which are full of dull faces promising the paradise on the earth, attack us from all sides. Social networks smell by the hate. Even we are afraid to switch on the television. Finally, only the music will remain; the music, which will determine our direction for a while. 

Slovak death/thrash groove band DARCHAIC is sharp as a freshly edged razor in their lyrics (although, some of the phrases might be confusing). Gradually, they will invert you on their own image. They will engrave their mark into your head. Yes, they possess all prerequisites for it. Very good sound, lots of ideas and revolt. This is exactly the album “Materia”.


Of course, "Materia" is inspired by the bands like PANTERA, SEPULTURA, but also IN FLAMES or CARCASS. It is just excellent, a little bit above the average extreme album, which doesn’t belong to the most original but also it doesn't absent a huge power, for sure. I don’t have any problem with the ideas or production. I am only asking myself, is it enough at this time? However, the listeners must decide in this case. Anyway, I am glad that similar records still release and prepare the breeding ground for the metal underground. I am not in the position of the critic, who wants to advise groups, but in the case of DARCHAIC I miss some added value and originality in some moments. I know, nowadays it is difficult to bring something new. But despite everything, during the listening of “Materia” my thoughts sometimes roam somewhere else. Solid death/thrash groove metal with lots of exciting moments!


tracklist:
1.Glorifikovany – Azrael 05:10
2.Rez do masa 03:40
3.Moj zivot je kruta vrazda – Jesenna 2 04:34
4.Necropolis 03:58 video
5.Prstom pisem pismena 04:17
6.Rudy Hnus 04:31
7.Postava 04:23
8.Materia 04:36

https://darchaic-sma.bandcamp.com/album/materia
https://www.slovakmetalarmy.sk/
http://bandzone.cz/darchaic
https://www.facebook.com/darchaicmetal/
Share this games :

TWITTER