DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 19. listopadu 2018

Home » » Rozhovor - FERAL - Milujeme death metal a to sa nikdy nezmení!

Rozhovor - FERAL - Milujeme death metal a to sa nikdy nezmení!


Rozhovor se švédskou death metalovou kapelou FERAL.

Odpovídal zpěvák David Nilsson.

Přeložila Petra, děkujeme!

Recenze/review - FERAL - Flesh For Funerals Eternal (2018)

Ave FERAL! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií FERAL. 

Ahoj Jakub! Asi máš pravdu. Myslím, že sme raz po vystúpení v Prahe robili jeden rozhovor, ale nie som si istý, či bol vôbec niekedy uverejnený. Všetko to začalo asi pred 15 rokmi, keď sme boli len ja (David) a Viktor. Vtedy sme žili v malom meste vo vnútrozemí severného Švédska a patrili sme medzi tých málo jedincov, ktorí milovali metal, ale tam sme v podstate nemali prostriedky na vytvorenie "skutočnej" kapely. Tak sme začali hrať s naprogramovanými bicími a nahrávali sme veľmi nahrubo, zle, proste demo verzie. Naše chatrné hranie sme maskovali humorom a nič sme nebrali vážne. Povedal by som, že ľady sa pohli až keď sme sa presťahovali do mesta Skellefteå, našli sme kompletnú zostavu a mohli sme začať skúšať. Skúšky prebiehali v starej stodole asi hodinu cesty autom do vnútrozemia, kde sme v zimnom období museli stále udržiavať oheň, aby tam bolo teplejšie. 

V tomto bode sme začali hrať na lokálnych akciách a nahrávali sme oveľa profesionálnejšie demá, povedal by som, že vtedy sme získali prvú podporu, podieľali sme sa na LP kompilácii "Resurrected in Festering Slime" a zahrali na malom festivale v Štokholme, ktorý bol organizovaný na podporu vydania tejto kompilačky a neskôr sme si zahrali aj na festivale "House of Metal" v severnom Švédsku v roku 2008. Potom sme v roku 2009 po prvý raz dostali ponuku na európske turné po boku MASTER, čo bolo prvý raz, kedy sme si zahrali u Vás, v Českej republike. Keď sme sa vrátili z tohto turné nahrali sme demo "Welcome to the Graveyard", čo nám dalo ďalší impulz a všetky tieto skladby skončili nakoniec aj na našom debutovom albume. Mnohé z týchto skladieb sú stále veľmi žiadané pri našich živých vystúpeniach. Toto demo pritiahlo pozornosť Johna McEnteeho z INCANTATION, ktorý nám ponúkol vydať náš prvý album v roku 2011 prostredníctvom svojho labelu "Ibex Moon Records". Nasledovalo ďalšie európske turné spolu s našimi kamarátmi DEMONICAL a ARROGANZ. Čas medzi rokmi 2011 a 2015 plynul pomerne pomaly, keďže sme nastali nejaké personálne zmeny v zostave. Nakoniec sme našli nového bubeníka Rogera Markströma, ktorý hrával v tých časoch v kapele ARMAGEDDA a rozhodli sme sa pokračovať s Markusom ako sólovým gitaristom. Náš druhý album a nasledujúce EP vydal label Cyclone Empire v rokoch 2015 a 2016 a veci začali znova naberať tempo. Teraz sme sa upísali Transcending Obscurity Records a veľmi nás to teší! Sebastian Lejon sa pripojil do radov kapely ako druhý gitarista a nový album "Flesh for Funerals Eternal" by mal byť dobrým dôkazom toho, kde sa kapela momentálne nachádza.

Právě poslouchám vaši novinku „Flesh for Funerals Eternal“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DISMEMBER, NIHILIST, ENTRAILS a INTERMENT. Deska má skvělý švédský sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Diky! Bicie sme nahrali spolu s našim bývalým gitaristom Petter Nilssonom, ktorý vlastní a prevádzkuje štúdio "Sonner Produktion" v Göteborgu. Aktuálna nahrávka bola pripravená tu na severe. Basa, gitara a spevy boli nahraté v našom vlastnom štúdiu a potom sme ich poslali Petterovi do Göteborgu na zmixovanie a mastering. Jedine jemu patria všetky zásluhy za zvuk. Sme mimoriadne šťastní, Petter urobil skvelú prácu! Chceli sme zmiešať najlepšie zvukové party z našich predchádzajúcich albumov a spraviť ich trochu špinavšie a surovejšie, čo myslím, že sme nakoniec aj dosiahli. Čo sa týka mixu, mali sme posledné slovo. Myslím, že keby sa naše vydavateľstvo domnievalo, že nahrávka znie hrozne, asi by nám to povedali, ale v tomto máme plnú kontrolu, proste robíme všetko, čo považujeme za správne. Chceme pokračovať v spolupráci s Petterom tak dlho, kým bude ochotný, pretože s ním máme skvelú dynamickú spoluprácu a výsledok je vždy lepší a lepší, dokonca aj keď si myslíte, že sa nič vylepšiť už nedá. 


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Flesh for Funerals Eternal“? Jak vlastně tvoří/skládají FERAL? 

Nový materiál začíname vždy písať jednotlivo, alebo v niektorých prípadoch vo dvojiciach. Ak uviaznem v nejakej skladbe, na ktorej pracujem a neviem čo ďalej, požiadam Viktora alebo Markuse, aby mi pomohli dokončiť ju alebo takisto naopak, oni v podobnom prípade požiadajú o pomoc mňa. Ale je to prevažne individuálny proces. Potom nahráme surové demo, ktoré zdieľame so zvyškom kapely, aby si skladby mohli nacvičiť doma ešte predtým, ako na nich začneme pracovať spoločne v skúšobni. Takže skladba je v podstate hotová skôr, ako ju počujú všetci členovia, ale keď začneme hrať spoločne, urobíme ešte veľa zmien. Väčšinu skladieb na novom albume sme hrali v skúšobni viac ako rok, než sme začali pociťovať, že sú úplne hotové. Povedal by som, že to ladenie a dotváranie skladieb v našej skúšobni je pravdepodobne najdôležitejšou súčasťou procesu, pretože tam dochádza k posledným malým úpravám a skladbám sa tak dodáva pomyselná pridaná hodnota, ktorá vyvoláva zo skladby pocit, že je niečím extra. Na novom albume je veľa takýchto miest, ktoré sú väčšinou v pozadí, takže ich po prvom vypočutí nemusí spozorovať. Všetci členovia kapely nejako prispievajú do procesu tvorenia, máme šťastie, že väčšina z nás je schopná vytvoriť niečo nové. 

„Flesh for Funerals Eternal“ má temný morbidní obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Obal pripravil Costin Chioreanu z Twilight13Media, vskutku talentovaný chlapík! Spolupracuje s nami od vydania nášho druhého albumu a naozaj sa mu darí robiť grafiku, ktorú sme pre obaly hľadali. V podstate mu dávame voľné ruky, aby urobil všetko tak ako sa mu to pozdáva, napokon on najlepšie vie ako to urobiť dobre. Najlepšie umenie sa rodí bez obmedzenia a nedávalo by zmysel diktovať mu, ako má robiť svoju prácu, keď je to osoba s obrovským talentom. To ako kedy sme niekoho nechali aby nám diktoval, akú hudbu máme tvoriť a hrať. Prebieha to tak, že pošleme Costinovi skladbu, ktorú by sme chceli použiť pre koncept albumu, spolu s textom, v tomto prípade je obal pre "Flesh for Funerals Eternal" previazaný so skladbou "Stygian Void". To potom používa ako základ pre svoje maľby bez ďalších našich usmernení. Myslím, že sa vždy darí preniknúť absolútne presne do konceptu, poskrúcaná hmota mäsa, tvárí, rúk a náhrobných kameňov perfektne stelesňuje titul albumu "Flesh for Funerals Eternal". Práve som dostal naše kópie LPčiek a v skutočnom to vyzerá ešte lepšie! Na vnútornej strane obalu sa nachádzajú aj ďalšie ilustrácie, ktoré nevidíte, kým túto nahrávku nemáte vo vlastných rukách. 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

90% textov som napísal ja s výnimkou skladby "Buried", ktorú v tom čase napísal Viktor. Väčšina textov je zvyčajne z mojej fantázie, takmer ako môj osobný "príbeh o duchoch" dalo by sa povedať. Skladby ako " Vaults of Undead Horror " a "Black Coven Secrets" sú dobrými príkladmi. Ale sú tu aj niektoré skladby, ktoré sú založené na histórii alebo mytológii, napríklad "Accursed" alebo "Stygian Void", ako aj klasická Lovecraftovská téma v "Horrendous Sight". Ak som inšpirovaný prácou nejakého iného autora, zvyčajne je moje poďakovanie zahrnuté v booklete, tentoraz sa mi zdá, že to boli spomínaný H.P. Lovecraft a tiež Maurice Druon, za jeho knižnú sériu "The Accursed Kings". Málokedy sa ma pýtajú na obsah textov, takže je pre mňa zábavné hovoriť o nich! Neustále hľadám divné príbehy alebo romány, ktorými by sa dalo inšpirovať, a mám veľmi rád historické témy, takže v budúcnosti by v textoch mohli dostať ešte viac priestoru. Akokoľvek sa mi Lovecraft páči, snažím sa znížiť počet textov inšpirovaných ním, pretože mám pocit, že tu vždy bolo, je a bude mnoho kapiel inšpirovaných Lovercraftovým dielom. 


Novinka vyšla na CD u Transcending Obscurity Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké? Jak jste vlastně spokojeni s Transcending Obscurity Records? 

Zatiaľ boli pre nás Transcending Obscurity Records skvelou voľbou! Myslím, že skutočný test prichádza teraz s vydaním albumu, ale vkladám do nich veľa dôvery, robia dobrú robotu, čo sa týka vydávania albumov. V skutočnosti nás kontaktovalo zopár vydavateľstiev s ponukou na vydanie tohto albumu, niektoré sme okamžite vylúčili, ale boli aj také, ktoré sme vážne zvažovali. Rozhodli sme sa pre Transcending Obscurity Records, pretože nám ich veľmi odporúčali iné kapely a pretože so spoluprácou s malým labelom prichádza aj veľa slobody. Niektoré z ďalších zmlúv, ktoré sme dostali od väčších vydavateľstiev zahrňovali pravidlá o tom, koľko rokov máme dovolené mať medzi dvoma albumami a pravidlá týkajúce sa zvuku. Znamená to, že by sme museli vydať album, s ktorým nie sme úplne spokojní len preto, aby sme splnili termín, aj keby sme cítili, že potrebujeme ďalší rok na napísanie oveľa silnejšieho materiálu. A k Transcending Obscurity Records by som chcel ešte dodať, že toto vydavateľstvo stále rastie, zlepšuje sa, čo sa nedá povedať o mnohých undergroundových labeloch v súčasnosti. Väčšina z nich veľmi tvrdo bojuje o miesto pod slnkom. 


Hrajete typický, klasický starý švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo vás někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu FERAL ozvláštnit? 

Povedal by som, že s každým vydaním albumu sme stále menej "typickí", ale samozrejme sme stále a neomylne švédskou death metalovou kapelou. Myslím, že sme v tomto bode naozaj našli náš vlastný vzorec a našli sme spôsob, ako začleniť všetky naše vplyvy a stále zachovávať „Feralovský“ hudobný koncept. Okrem death metalu na našu hudbu značne vplýva aj thrash, ale takisto môžem spomenúť aj doom metal, či dokonca heavy a rocková muzika. Ale keď to všetko prejde našimi rukami, vyjde z toho skladba typická pre Feral. Nezmenili by sme štýl len za účelom vyčnievať z radu, ale určite sa snažíme tvoriť našu vlastnú značku švédskeho smrteľného kovu, a to čo najzaujímavejšie ako sa len dá s využitím mnohých rôznych myšlienok. My, kurva milujeme death metal, a to sa nikdy nezmení! 

Když si projíždím vaši tvorbu, ušli jste opravdu dlouhou cestu. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně FERAL zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh? 

Snažíme sa skúšať aspoň raz týždenne. Nie je to úplne pravidelné, ale všeobecne by som povedal, že aspoň trikrát za mesiac skúšame. Všetci máme rodiny a pracovné povinnosti na plný úväzok, takže nie je vždy ľahké sa stretnúť v skúšobni, ale ak ste trochu flexibilní, zvyčajne to funguje celkom dobre. Ako som už povedal, omnoho viac cvičíme pred vstupom do štúdia a keď pracujeme na nových skladbách, ale takisto aj pred koncertmi sa stretávame častejšie, aby sme si niekoľkokrát prešli celý setlist, s cieľom byť v takej dobrej forme ako je to len možné. Chalani v kapele sú aj moji najlepší priatelia, takže je skvelé mať dôvod stretávať sa pravidelne! 


Na vaší kapele je opravdu vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu. 

Veľká vďaka! Môj osobný cieľ týkajúci sa kapely je, aby sa naďalej zlepšovala, dúfajme, že náš najlepší album je ešte stále v ďalekej budúcnosti. Ale jediné, v čo dúfam práve teraz je, aby nám "Flesh for Funerals Eternal" otvoril nejaké nové možnosti a príležitosti. Či už sa jedná o nejaké väčšie koncerty alebo festivaly v zahraničí, alebo len získanie väčšieho uznania, to by bolo naozaj super. A predovšetkým dúfam, že máme pred sebou ešte dlhú kariéru. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

REVEL IN FLESH nedávno vydali skvelú kompiláciu svojich split albumov a singlov, je skvelé mať to všetko pohromade na jednom disku. Je to akoby nový dlhohrajúci album, keď nevlastníš všetky tie vydania osobitne. Takisto som počul veľmi dobré ohlasy na comebackový album švédskej bandy RUNEMAGICK, “Evoked from Abysmal Sleep” a dúfam, že už čoskoro obdržím aj svoju kópiu tejto dosky. Ale skladby, ktoré už boli vypustené sa mi veľmi páčia. Bola by tiež škoda, keby som nespomenul našich kolegov z vydavateľstva, kapelu CRAWL. Ich nový album “Rituals” je fantastický! Nefalšovaný d-beat crust death, ktorý Vás poriadne nakope, je krátky, ale veľmi brutálny. 


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Najmä MASTER, sledujem ich už od doby, kedy sme boli na spoločnom turné niekedy v roku 2009. Viem, že sú originál z Ameriky, ale myslím, že v súčasnosti sa považujú za českú kapelu. A tiež BRUTALLY DECEASED, ktorí raz otvárali náš koncert v Prahe, naozaj sa mi páčil ich set a hudba celkovo! 

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Ja by som švédsky death metal opísal ako punkovějšiu a viac rockovejšiu formu death metalového žánru. Myslím si, že je celkovo slobodnejší v porovnaní s ostatnými deathovými odnožami, pretože tu môžete prísť s viacerými možnosťami od drviacich blastbeatov až po groovy pasáže. Je surový, svojím spôsobom neskrotený a existujú v ňom menej prísne pravidlá. Tento žáner sa k nám dostal celkom prirodzene, v podstate sme sa v začiatkoch ani nechceli vydať týmto smerom. Viac sme sa zaujímali o old school black metal aký hrali BATHORY a VENOM, ale pomaly sme vyrástli do kapely hrajúcej švédsky death metal bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili. 


Co chystají FERAL v nejbližších měsících? 

Momentálne čo najviac pracujeme na propagácií nového albumu. Rozhovory, recenzie a všetky ostatné veci okolo. Na začiatku decembra budeme hostiť veľkú party v našom rodnom meste, kde odohráme celý nový album od začiatku až do konca, ale takisto pridáme do setu aj zopár koverov len tak pre zábavu. To isté sme urobili aj pri poslednom vydaní novej dosky a bolo to skvelé! No a potom naozaj netušíme, čo nám prinesie rok 2019, ale už sme sa dohadovali s niekoľkými promotérmi, tak dúfame, že sa podarí zabookovať zopár skvelých koncertov, ktoré neskôr oznámime. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Tiež veľmi pekne ďakujem, dúfam, že sa čoskoro vrátime do Českej Republiky.

Share this games :

TWITTER