DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 16. února 2019

Home » » Rozhovor - DESECRATION - Jsem absolutní oldschool a vždycky budu!

Rozhovor - DESECRATION - Jsem absolutní oldschool a vždycky budu!


Rozhovor s legendární death metalovou kapelou DESECRATION z Velké Británie.

Odpovídal Ollie Jones, děkujeme!

Otázky vytvořila i přeložila Duzl, děkujeme!

Nazdar Ollie! 

Myslím si, že v UK neexistuje metalový fanoušek, který by neznal DESECRATION, pohybuješ se na metalové scéně poměrně dlouho, můžeš mi tedy prozradit jak vnímáš ty sám svou pozici v historii britské hudební scény? 

Začali jsme v polovině devadesátých let, kdy death metal měl své nejlepší období a my jsme nikdy nezměnili náš styl, myslím, že jediná věc, která se od té doby změnila je, že se kapela zlepšila v hraní. Skládáme dobré chytlavé riffy a rozhodně nikdy nespěcháme s vydáním alba, možná že noví fanoušci o nás nebudou chtít slyšet až do vydání dalšího hudebního útoku, haha. Jsme součástí metalové scény po dobu asi 25 let, ačkoli vydáváme alba až po několika letech, kdy jsme hotovi. Nikdy jsme nebyli nuceni skládat, to znamená, že můžeme pokračovat v našem životním stylu a přinášet hudbu, kterou sami rádi posloucháme a ne sračky psané kapelami, které vydávají alba každoročně. Jsme součástí scény už dlouho a asi si dokážeš představit, kolik koncertů jsme odehráli a kolikrát sdíleli pódium s téměř každým po celém světě. 


Pověz nám něco o vašich aktuálních plánech s DESECRATION, poslední dlouhohrající desku „Cemetery Sickness“ jste vydali v roce 2014, za mě naprostá pecka, často se k tomuto albu vracím a myslím, že ohlasy na tuto desku byli obecně velmi dobré, kdy plánujete vstoupit opět do studia a vydat novou desku? 

Skládáme melodie, jsme stále ještě v počáteční fázi a musíme udělat ještě spoustu věcí k tomu, abychom něco vydali - možná letos nebo určitě příští rok. Koncerty bereme tak, jak přijdou. Nemáme v současné době moc času, abychom se vydali na turné, takže se na pódia nedostaneme tak často, ale pořád si to užíváme. 

Pojďme trochu do historie. Původně jsi stál u zrodu death metalové scény začátkem devadesátých let v Británii s DESECRATION, kde se to v tobě zlomilo, že jsi se rozhodl přidat v roce 2002 k EXTREME NOISE TERROR? Přeci jen, hudební žánry těchto dvou kapel jsou poněkud odlišné. 

Stalo se to díky tomu, že jsme společně hráli nějaké koncerty. Samozřejmě se mi líbily věci, které hráli a byl jsem fanouškem kapely, takže jsem byl potěšen, když jsem se stal součástí. V podstatě v té době ENT měli jen jednoho kytaristu a já jsem řekl, že by kapele prospěl ještě jeden a že se toho ujmu a bylo to. Obsadil jsem post kytaristy nejdřív jen pro pár koncertů a až pak kapela měla dva kytaristy. Andi se připojil, protože odešel basák a pak se připojil Mike, když odešel bubeník. Dávalo nám to smysl, protože bychom mohli společně zkoušet a skládání bude jednodušší, protože jsme všichni místní. 


Členové DESECRATION hrají rovněž i v ENT, je pro vás náročné se někdy „přepnout“ a tvořit a skládat death metal namísto crust punku? Nestává se vám, že na zkouškách, vás napadají spíše riffy pro druhou kapelu? 

Ne, nestává se to moc často. Není to tak těžké. Ačkoliv občas přijdeme s něčím a rozhodneme se, že je to vhodnější pro druhou kapelu. Způsob, jakým skládáme je velmi odlišný. Zdá se, že materiál pro DESECRATION zabere mnohem více času. Zatímco u ENT to občas přijde jen lusknutím prstů a nápad se promění ve skladbu. 

Není tomu tak dávno, co jsem vás viděla hrát v Londýně s THANATOS a DECREPID, jak jste si vy užili tenhle koncert? 

Užili jsme si to, bylo to skvělé. Už to byl nějaký čas, co jsme naposledy hráli v Londýně. Přišlo hodně fanoušků, kteří si to také užili. 

Co bylo důvodem, že DESECRATION museli zrušit vystoupení loni na Obscene Extreme festu? Hráli jste tam v roce 2009 a 2013 a vždycky to byla šílená jízda, bylo mi to líto, když jste loni zrušili svou účast. 

Stejně tak, jako mě. Bylo to z osobních důvodů. Já jsem se i přesto zúčastnil a když jsem tam byl v noci a viděl to množství lidí, ten dav, který byl podle mého názoru zatím největší, řekl jsem jen "fuuuuckk", ale nedalo se tomu nijak pomoci. Doufám, že si tam budeme moci znovu zahrát. Hráli jsme na tomto festivalu vícekrát, než na kterémkoliv jiném. 


Přesto vás Čeští fanoušci budou mít možnost vidět letos v květnu na festivalu “ Nice to Eat You”, můžeme se těšit, že uslyšíme nějaké nové skladby? 

Myslím, že budeme hrát nějaké skladby, které ještě nikdy předtím v Čechách na setlistu nebyly. Hrajeme hodně věcí z posledního alba. Nechceme zklamat, to je jasné. 

Jsi aktivní ve třech kapelách (DESECRATION, EXTREME NOISE TERROR, SODOMIZED CADAVER), které koncertují poměrně často, máš ještě vůbec čas sledovat co se děje nového na scéně? Co byl poslední koncert, který jsi navštívil, aniž by jsi tam sám vystupoval? 

Errr, ...ne fakt nemám. Už si ani nevzpomenu na koncert, kam bych dorazil a nehrál tam, už to bude nějaký ten čas. Ne proto, že bych nechtěl, ale z časových důvodů. Ale jsem s tím v pohodě, vidím hodně kapel, když chci. 

Death Metal už není „hrozbou“ jako tomu bylo v devadesátých letech, sám s tím máš bohaté zkušenosti, jak vnímáš novodobý hudební průmysl a je něco co tě na něm rozčiluje a rád bys to změnil? 

Opravdu tomu nevěnuji pozornost. Mainstreamovým věcem se vždycky dostane obrovské množství publicity v porovnání s ostatním, takže to nechávám být.. Tyhle věci neposlouchám. Kdyby nebyl death metal, poslouchal bych pravděpodobně pop z osmdesátek. Vážně se nezajímám o jiné žánry, jen rock a metal. 


Způsob poslechu hudby se značně změnil, většina lidí si hudbu stáhne, poslechne, smaže či jsou pod vládou aplikací jako Deezer či Spotify, nahrávkám se nevěnuje tolik času, jako v době, kdy nebyla taková dostupnost, souhlasil bys? Jak to máš ty sám? 

Já jsem absolutní oldschool a vždycky budu. Upřednostňuji produkt, který můžu držet, dívat se na texty, obal atd. Taky fyzicky pouštět nahrávku nebo CD je to, co preferuju mnohem víc, než klikání myší. 

Jsi člověk ze staré školy, co si myslíš o moderních verzích metalu? 

Sračky. 

Můžeš stručně popsat hlavní rozdíly v metalové scéně devadesátých letech a současnosti? 

Muzikanti se samozřejmě zlepšili, ale...kdokoliv může sedět ve své ložnici a hrát sám, učit se hrát na kytaru tím, že se dívá na tutoriály na youtube (měl bych to dělat častěj :)). Oh ...a používání počítačových programů, které jsou k dispozici znamená, že nikdo ve skutečnosti nemusí být moc dobrý, na to aby mohl nahrávat muziku. 

DESECRATION je pro mě kapelou, která navzdory velkému zahraničnímu úspěchu stále zůstává v undergroundu, co je hlavním důvodem, že nejezdíte pravidelná každoroční velká turné po světě, jako to dělají ostatní kapely? Podle čeho vybíráte, kde budete hrát? 

Jak už jsem zmínil, všechno je to o času, který máme. V životě jsou věci jako rodinné vazby, práce atd., které se nám staví do cesty. A to, že stárneme nám rozhodně taky nepomáhá! Dva kluci jsou ženatí. Před pár lety jsem byl taky ženatý a mám z toho mladého syna. Takže nemáme moc času na to, abychom se k tomu dostali. Není tedy rozhodující, kdy a jaký koncert, ale zdali zrovna můžeme, když je nám to nabídnuto. Také samozřejmě záleží na tom, co se nám nabízí. 


Myslíš si, že blížící se Brexit ovlivní významným způsobem metalovou scénu ve Spojeném království? 

Nechci o tom přemýšlet. Velmi pravděpodobně kapely nebudou přijíždět a nebo vyjíždět do Evropy tak často. Opravdu bude záležet na vízové situaci. A pokud k tomu dojde, promítne se to na ceně atd. ... 

A jedna netradiční otázka na závěr – jaké nejstarší metalové tričko by jsme našli u tebe ve skříni a je za ním nějaká zajímavá historka? 

Haha, ...pravděpodobně DESECRATION! 

Díky Ollie za tvůj čas věnovaný tomuto rozhovoru! Ať se daří tobě i všem tvým kapelám a poslední slova pro všechny vaše staré i nové fanoušky po celém světě jsou tvoje.... 

Starým fanouškům děkuji a zůstaňte brutální, brzy se všichni uvidíme. Noví fanoušci, vy se na nás koukněte, nejsme jen death metalová kapela, jsme metalová kapela a je to zábava, když hrajem. \ m /



-----------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER