DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 29. dubna 2019

Home » » Rozhovor - HATESPHERE - Chceme se neustále vyvíjet jak všeobecně, tak i hudebně.

Rozhovor - HATESPHERE - Chceme se neustále vyvíjet jak všeobecně, tak i hudebně.


Rozhovor s thrash metalovou skupinou z Dánska - HATESPHERE.

Odpovídal Peter "Pepe" Lyse Hansen, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - HATESPHERE - Reduced to Flesh (2018):

Ave HATESPHERE! Jak se daří? Zdravím do Dánska a rovnou posílám i velké díky za vaši poslední desku „Reduced to Flesh“. Přiznám se, že tolik napěchované energie na jednom místě jsem již dlouho neslyšel. Album se vám opravdu povedlo. Jaké na něj máte ohlasy? Co fanoušci, recenze? A jak jste s ním vnitřně spokojeni vy? 

Díky! Recenze byly opravdu dobré a fanoušci jak se zdá to jen prohloubili ... tak jako my sami. Zpětná vazba na živá vystoupení, skladby a videa byly super. Myslíme si, že jsme toto album číslo 10. udělali opravdu výjimečné. Podařilo se nám vytvořit na něm celkem temnou atmosféru jako celku a co se týče psaní, cítili jsme se opravdu dobře. Atmosféra ve zkušebně a studiu byla perfektně uvolněná a produktivní, takže jsme všichni spokojeni s tím, jak to dopadlo. 


Jakým způsobem skládají HATESPHERE nový materiál a jak vznikala deska „Reduced to Flesh“? Jste klasickou kapelou, co se sejde ve studiu nebo vše řešíte po internetu? Já pořád žiju ve starých časech, kdy se muzikanti ve studiu pořádně opili a pak šli na to? Nebo je to dnes jiné? 

Vzhledem k tomu, že žijeme docela daleko od sebe, vždy se připravujeme před každou zkouškou. Necestujeme 300 km jen proto, abychom zjistili, jestli z toho náhodou vyjde něco dobrého, vždy se sejdeme, když víme, že máme na čem pracovat. Skládám prakticky veškerou hudbu, ale věci dáváme vždy dohromady společně. To znamená, že nahrávám věci doma, posílám je ostatním, aby mohli slyšet, co jsem pro ně vytvořil a oni mi dávají nějakou zpětnou vazbu, teprve pak se sejdeme ve zkušebně, kde na tom pracujeme a společně skladby dokončíme. Občas se stane, že ve zkušebně také jamujeme a vytvoříme něco, co jsem doma nepřipravil, takže obě varianty jsou možné. Tentokrát jsem psal většinu věcí v mém suterénu a pak jsme to s klukama dali dohromady, když jsme se potkali. 

K albu máte několik opravdu pěkných klipů. Kdo je režíroval a o čem pojednávají? Konkrétně ty ke skladbám „Ruled by Domination“ a „Corpse of Mankind“ jsou opravdu skvělé. 

Měli jsme italského chlápka jménem Federico Mondelli, který vytvořil video ”Ruled by Domination”. Video a texty jsou docela jednoduchý příběh boje proti útlaku. Jednoduché, ale velmi expresionisticky animované video vystihlo atmosféru skladby velmi dobře, když už se na to ptáš… a ty se ptáš :) 


„Reduced to Flesh“ je podařenou nahrávkou, i co se týká zvuku. Kde jste desku nahrávali a kdo stojí za masteringem a produkcí? 

Nahráli jsme to v Antfarm Studiu tady v Aarhusu v Dánsku s Tuem Madsenem, který jej produkoval. Produkoval posledních 6-7 alb HATESPHERE a on byl dokonce ten, kdo se postaral o naši druhou demo nahrávku v roce 1997, takže už je opravdu dlouho součástí zvuku kapely. Je to vždy velmi uvolněné a produktivní s ním nahrávat. Dokonale si vzájemně rozumíme. On ví, co chceme a naopak - stále rádi experimentujeme, ačkoliv se navzájem dobře známe. To znamená, že se nikdy nenudíme a dává to nahrávkám svěží dotek / zvuk. 


Vždycky beru nová alba jako celek. Pročítám si texty, listuji si bookletem. U vás se mi libí, že je za vším vidět obrovský kus práce a zkušeností. Měl bych jen jednu výtku. A to k obalu. Koukal jsem na rakev na žlutém podkladě dlouhou dobu, ale znervózňuje mě. Cover si pamatuji, ale pořád mám pocit, že na něm něco nesedí. Proč jste volili takto „jednoduchý“ motiv? 

Stejně jako ty, i my máme rádi všechno dohromady. Máme rádi jednoduchý styl ručně malovaného alba. Je to syrové, krásné, mocné jako peklo. Nepotřebuje to žádné nesmysly okolo, aby to mělo účinek. Většina obalů je plná spousty různých věcí, spousty detailů, jako by se někdo obával, že lidé nebudou rozumět tomu, o čem to všechno je. Tento obal je jednoduchý, protože jsme přesvědčeni, že lidé vidí, o čem kapela i album je. Podle mého názoru má velmi silný výraz, a proto velmi dobře znázorňuje hudbu a texty nového alba. 


Nedílnou součástí nové desky jsou i texty. Ty vaše jsou o nenávisti, násilí, o lidské hlouposti. Kdo je jejich autorem a jak vznikaly? Inspirují vás třeba zprávy v televizi, současné dění? Kde čerpáte inspiraci? 

Náš zpěvák Esse, napsal všechny texty. Rád píše o okolním světě, o skutečných životních zkušenostech. Takže, když se objeví něco, co ho štve, napíše o tom. V posledních dnech ho většinou štve politika a zneužívání moci! 

Vypadá to, že koncertujete hodně a rádi. Osobně si myslím, že takto se dostane vaše muzika k fanouškům nejlépe. Jaké je to s extrémním metalem v Dánsku? Stejně jako Česká republika jste malá země a kupříkladu u nás lidé poslouchají většinou úplně něco jiného. Podobný metal je totální underground. Jak je tomu u vás? 

Metal není v Dánsku rozšířený a ani to není totální underground. Máme tu spoustu kapel a spoustu talentů, potřebujeme jen více kapel, které by prorazily a to nejen v Dánsku, ale i ve zbytku světa. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je hrát naživo - a myslím, že to je jeden z důvodů, proč jsme vždy hráli tuny koncertů… plus fakt, že rádi nakopáváme prdele z pódia. 


Projížděl jsem si před rozhovorem celou vaši diskografii a teprve až dnes mi došlo, že HATESPHERE nemají za celou svoji kariéru žádnou vyloženě slabší desku. Jak je to možné? Když si vezmu, že se u vás vystřídalo tolik muzikantů, je to až s podivem. Stále se vám daří držet směr, máte svůj výraz, zvuk. Přitom, jestli to dobře chápu, tak z původní sestavy nezbyl nikdo? 

Vlastně jsem jediný původní člen v kapele, ale když vezmeš v potaz fakt, že jsme nahráli naše první album už v roce 2000, není to tak divné. Skutečnost, že jsem hlavní skladatel a také jediný původní člen, tak docela dobře vysvětluje, proč jsme si v průběhu let udrželi náš zvuk a výraz, ačkoliv se samozřejmě vyvíjíme. Baví nás to, co děláme a nechceme nahrávat nic, z čeho bychom neměli pocit, že není v souladu se standarty HATESPHERE. Chceme se vyvíjet, chceme ukazovat lidem, že jsme lepší než kdy jindy. Takže s tímto vědomím není těžké, abychom se snažili dělat věci čím dál tím lépe. Celkově chceme jen dělat skvělou hudbu a to je dostatečná motivace. 


Každá kapela by měla mít nějaký cíl, mety, kterých chce dosáhnout. Jak jsou na tom HATESPHERE? Hodně koncertujete, jezdíte šňůry s velkými kapelami, vydáváte desky. Máte ještě nějaké sny? 

Jasná věc. Stále jsou tu místa, kde jsme ještě nehráli. Stále existují kapely, s nimiž jsme se nesetkali… a stále je tu spousta lidí, pro které jsme ještě nezahráli. Chceme se neustále vyvíjet jak všeobecně, tak i hudebně. Pokud bychom cítili, že nemáme žádný cíl a kam směřovat, nemyslím si, že bychom tohle dělali :) 


Co chystají HATESPHERE v nejbližších měsících? Uvidíme vás zase v Čechách? Doufám, že to bude brzy a zapaříme spolu! 

Na podzim 2019 máme v plánu Evropské turné, tak mějte oči otevřené, uši nastražené. Pak máme také nějaké koncerty začátkem léta. Ve zbývající části roku 2019 pak vydáme i nějaké skladby. Jsou věci na stranu ”B”, nějaké předělávky a taky nějaké překvapení. 

Děkuji moc za rozhovor, přeji vám co nejvíce prodaných nosičů, spoustu oddaných fanoušků a ať se vám daří i v osobním životě. 

Díky za tvůj čas, podporu a taky trpělivost! Na viděnou...

Recenze/review - HATESPHERE - Reduced to Flesh (2018):



-------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

Instagram
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlyasphyx/
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.PROMOTION/

twitter:
https://twitter.com/jakubasphyx
Share this games :

TWITTER