DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 11. července 2019

Home » » Rozhovor - VOMITORY - Neplánujeme psát ani nahrávat žádnou novou hudbu.

Rozhovor - VOMITORY - Neplánujeme psát ani nahrávat žádnou novou hudbu.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou VOMITORY ze Švédska.

Odpovídal  bubeník Tobias Gustafsson, děkujeme!

Přeložila a otázky připravila Petra, děkujeme!

Velmi děkujeme Martině Cooper a Lence za realizaci tohoto rozhovoru!

Ahoj Tobias! Takže to vypadá tak, že VOMITORY jsou spět! Proč jste se vlastně rozhodli vrátit na scénu?

O návratu jsme začali mluvit po naší provizorní show v roce 2017. Měli jsme speciální vystoupení na festival Summer Breeze na počest Michaela Trengerta, manažera vydavatelství Metal Blade, který zemřel v roce 2013. Michael byl mimo to zapojen i do organizace festivalu Summer Breeze. Byl to také on, kdo podepsal smlouvu mezi Metal Blade a VOMITORY. Takže v těch letech jsme s ním spolupracovali opravdu úzce. 

Takže v roce 2017, kdy Summer Breeze festival oslavoval své 20. výročí, se rozhodli organizátoři udělat speciální pódium na počest Michaela a oslovili nás, jestli bychom neudělali vystoupení na jeho památku. Samozřejmě jsme souhlasili. Musím říci, že jsme nikdy neplánovali se znovu dát dohromady. Ale pak přišla tahle nabídka a bylo to něco co jsme cítili, že bychom měli udělat, protože Michael pro VOMITORY udělal opravdu mnoho. 

Takže jsme odehráli ten koncert a zjistili jsme, že si to fakt užíváme. A tak jsme se začali bavit o tom, že bychom měli něco naplánovat na rok 2019 k 30. výročí založení kapely. Minulý rok na podzim nebo možná i dříve jsme diskutovali o nějakém dočasném návratu. Nakonec jsme se dohodli, že to uděláme, protože když jsme hráli na Summer Breeze, znělo to velmi dobře, moc nás to bavilo a tak jsme se rozhodli tento “výroční návrat” uskutečnit. Ale neplánujeme psát ani nahrávat žádnou novou hudbu, letos si zahrajeme živá vystoupení, abychom se pobavili.


Po tvých posledních slovech, řekl bys jestli je něco nového u VOMITORY, máš pro nás nějaké novinky? 

No vlastně ano. Novinkou je, že s koncerty budeme pokračovat taky příští rok, haha. Původní rozhodnutí hrát spolu bylo pouze pro tento rok, ale zájem ze strany promotérů o naše vystoupení byl tak veliký, že bychom to kapacitně letos vše nezvládli. Také jsme chtěli hrát i na místech, kde jsme před tím nebyli. Zároveň si naše shledání užíváme více, než jsme čekali, takže nevidíme žádný důvod, proč příští rok nepokračovat. Ale příští rok nebudeme hrát tolik koncertů jako letos. Takže to jsou poslední novinky z VOMITORY tábora. 

Asi jsi už na to odpověděl v první otázce, ale řekni to teda definitivně, neplánuje VOMITORY skládat novou muziku, nový album? 

Ne, nic nového neplánujeme. Žádná nová hudba, či album v plánech není. Jak jsem řekl, dali jsme se dohromady jen dočasně k 30. výročí. Ale nikdy neříkej nikdy. Když jsme se v roce 2013 rozpadli, říkali jsme, že tento rozchod je definitivní, že se nikdy nedáme zpět dohromady. Ale očividně se tak stalo, takže já tedy neříkám nikdy, ale opravdu nemáme žádné plány psát novou hudbu. 

Takže teď jezdíte tour k 30 výročí a v příštím roce teda jde jen o pokračování? 

Ano, protože zájem o VOMITORY je opravdu výrazně větší, než jsme čekali. Od fanoušků, nebo promotérů festivalů a koncertů. Opravdu cítíme obrovskou pokoru. A dostali jsme šanci hrát na místech, kde jsme před tím nikdy nebyli. Například v září jedeme poprvé do Jižní Ameriky, což je prostě skvělé. 

V květnu jsem se účastnila festivalu Netherlands Deathfest, kde jste taky hráli a musím říct, že to bylo vůbec jedno z nejlepších vystoupení! Užili jste si celý festival nebo jste zůstali jenom v den, kdy jste hráli?

Přijeli jsme tam den předem, v sobotu večer. Viděli jsme pár kapel v neděli, potkali mnoho přátel, byla to super party. Je to skutečně skvělý festival a Tilburg je moc pěkné místo:)).

Takže jste viděli několik vystoupení. Které bylo nejlepší?

Mnoho vystoupení jsem neviděl, ale nejvíc se mi líbily PROSTITUTE DISFIGUREMENT a UNLEASHED. 


Když se VOMITORY v roce 2013 rozpadli, založili jste novou kapelu CUT UP. Pokračujete také v těchto dnech s CUT UP nebo je tento rok na prvním místě VOMITORY?

Budeme samozřejmě pokračovat i s CUT UP. Nyní jsme dokonce začali psát hudbu pro naše třetí album. Nevím přesně kdy budeme nahrávat, nebo kdy to budeme vydávat, ale určitě to bude v průběhu příštího roku. 

To je skvělé slyšet, těšíme se!

Jak to vlastně máte, žijete ve Švédsku v jednom městě? Je pro Vás lehké se střetnout, zkoušet, psát novou muziku? Jak vlastně skládáte nový materiál, spolu nebo odděleně? 

Ne, nežijeme v stejném městě, ale tři z nás žijí v té samé oblasti a čtvrtý dojíždí 45 hodin. Teda hodin, minut jsem chtěl říct.:))

No kdyby dojížděl 45 hodin, tak žije někde pod Římem… smích. 

Takže je pro nás docela jednoduché sejít se na zkoušku. Teď tedy nepíšeme nic nového, ale řekl bych, že před tím jsme skládali každý zvlášť. Pak jsme to ve zkušebně přehrávali ostatním. Pokud bylo ještě potřeba něco upravit, pracovali jsme na tom spolu. Pak byly k písním napsány texty, většinou je psal Erik. 


Vím, že to muže být vyčerpávající, ale mohl bys zkusit říct pár slov ke každý desce? Možná nějaký příběh na pozadí. Která z nich byla pro vás nejdůležitější, pokud ovšem je možné vůbec vybrat jednu?

Tohle je nudná otázka:)). 

Naše nejvíc důležité album je nepochybně naše první. Myslím, že první album je asi nejdůležitější pro každou kapelu. Nevím, ale miluji všech 8 VOMITORY alb z různých důvodů. 

Vydání prvního alba, RAPED IN THEIR OWN BLOOD, bylo pro nás velkou úlevou. Nejen proto, že jsme konečně měli venku debutové album, ale polovina materiálu byl starší materiál. Byly to skladby, které jsme před tím měli na demech v nějaké formě. Bylo fajn je konečně nahrát, vydat je a zbavit se jich, haha. Víš, co tím myslím. Prostě mít možnost začít dělat na nových věcech, protože jsme je hráli fakt dlouho. Také si myslím, že je mezi prvním a druhým albem docela slyšet vývoj, co se týče zvuku i stylu. 

Na druhé album, REDEMPTION, jsme neměli dost materiálu, když jsme šli nahrávat do studia. Takže jsme byli pod velkým tlakem. Ještě když jsme byli ve studiu, jsme zvažovali možnost, že vydáme jen mini LP. Ale pak jsme ještě ve studiu složili dalších pár skladeb a zařadili jsme jeden cover od GOD MACABRE, takže s menšími těžkostmi, ale vše jsme dokončili.

Třetí album, REVELATION NAUSEA je velmi důležité album. Je to první album, které jsme vydali pod Metal Blade Records. Právě jsme s nimi podepsali smlouvu v roce 1999. Také je to první album, na kterém hrajeme ve čtyřech. Před tím nás bylo pět. Na tomto albu byl poprvé Erik jako vokalista. Zároveň toto album prezentuje styl VOMITORY, díky kterému jsem se proslavili. Na tomto albu jsme si v podstatě upevnili náš styl. 

BLOOD RAPTURE bylo také velmi úspěšné album. S ním jsme jeli pár tour v roce 2000. Vlastně s tímto albem jsme jeli měsíční evropské turné společně s AMON AMARTH. Vlastně to nebylo úplně úspěšně turné, řešili jsme problémy se špatným prodejem lístků, měli problémy s penězi. Jinak to turné bylo skvělé, fanoušci nás přijímali dobře, také jsme navázali mnoho přátelství. Bylo to poprvé co se VOMITORY potkali s AMON AMARTH. Od té doby jsme pořád přáteli. Byla to skvělá zkušenost. 

Podívejme se na album číslo 5. myslím si, že PRIMAL MASSACRE je malinko přehlížené album. Na Revelation Nausea a Blood Rapture jsme měli skvělou odezvu. Recenze nebyly tak dobré jako u předchozích alb, ale stejně, když to teď poslouchám, tak si myslím, že to album je skvělé. Je na něm mnoho výborných skladeb. Také to bylo poslední, na kterém hrál kytarista Ulf Dalegren, rok po vydání opustil kapelu. 

V roce 2006 ho nahradil na kytaru Peter Östlund a napsali jsme naše šesté album TERORIZE BRUTALIZE SOMODOMIZE, což si myslím, že náš asi nejvíc brutální počin. Nejen co se týče produkce, ale i obal alba je pěkně nechutné. A i proto toto album miluju. Je to Petrovo první album s VOMITORY. 

Naše sedmé album CARNAGE EUPHORIA vydané v roce 2009 značilo 20 výročí kapely. Ten rok jsme jeli evropské turné s MALEVOLENT CREATION, co byla taky skvělá zkušenost. Taky máme díky tomu turné mnoho přátel z kapely. Byli to skvělé časy. Z různých důvodů je toto album asi moje nejoblíbenější. Líbí se mi zvuk, diverzita skladeb… 

Poslední, které jsme nahráli OPUS MORTIS VIII. Co o něm říci? Je to také velmi dobré album, ale nějak nevím, co o něm říci speciálního. Je asi nejvíce “čistě” znějící z naší tvorby. Tehdy se nám to líbilo, ale když to poslouchám teď, myslím si, že možná zní až moc čistě. Mělo být malinko hrubší a brutálnější. Ale stejně je to dobré album. 


Mohl bys popsat váš vztah s bratrem? Jste spolu v kapele víc než 25 let. Jako podobný případ mně napadají už jen bratři Tardyovy z OBITUARY, haha. Je někdy těžké strávit spolu tolik času nebo spolu vycházíte dobře?

S bráchou vycházíme dobře. Nejsme spolu posledních 25 let jen v stejné kapele, ale taky v stejném životě. Což je v mém případě 45 let.:)) Nikdy jme neměli problém. Když jsme vyrůstali, obzvláště v rané pubertě, měl Urban samozřejmě své přátele, já jsem měl své, ale jak jsme stárli a začali hrát spolu, začali jsme mít i stejný okruh přátel. Stejný metalový gang:)). Vždy to pro nás bylo velmi jednoduché spolu vycházet. Samozřejmě, že čas od času jsme se štvali a to je s bráchou snadnější se naštvat než na cizí lidi:)). Ale čím jsme byli starší, tím lépe a snadněji spolu vycházíme. Vlastně jsme velmi dobří kamarádi nejen bráchové. 

Dneska je moc populární návrat staré death metalové školy. Každý rok tu máme na tuny nových kapel hrajících v old shool stylu. Znáš některé takové kapely jako Gravebomb, Gatecreeper, Tomb Mold, Crawl atd.?? Sleduješ tyhle mladé spolky nebo radši posloucháš staré dobré věci? 

Vždy jednou za čas poslouchám nové věci, snažím se udržet krok s děním na scéně. Ale ve finále preferuji poslouchat staré dobré věci:)). Ty kapely, co jsi zmínila samozřejmě znám, CRAWL ze Švédska jsou fakt dobří. Myslím, že je skvělé, že mladé kapely přicházejí na scénu. Nemůžeme tu mít pořád staré bastardy jako VOMITORY:)). Je dobré mít na scéně mladou krev, která jí bude udržovat živou. 

A máš nějaký oblíbence mezi mladýma kapelami? 

Abych byl upřímný, zatím jsem toho nenaposlouchal tolik, abych si něco oblíbil. 

Chodíš pořád na koncerty, podporuješ scénu?

Ano, snažím se chodit tak často jak to jde v místě mého bydliště. Je tu metalový klub, jmenuje se jednoduše Metal Club:)). Funguje již 20 let a pořádá koncerty menších lokálních kapel, ale hostí i velké kapely. Třeba jako Satyricon, také se podíleli na koncertu Motorhead, když tu hráli. Přinášejí mnoho skvělých akcií. A já se snažím to podporovat, jak to jen jde. 


Jaké bylo poslední album, co sis koupil? 

Pravděpodobně to bude poslední deska AT THE GATES „To Drink from the Night Itself”.

A co teď posloucháš, můžeš nám něco doporučit? 

Teď poslouchám nové album MEMORIAM (Requiem for mankind). Myslím si, že udělali obrovský pokrok od jejich prvního alba. To nové je fakt dobré. Taky nové album od FIRESPAWN je skvělé. Také poslouchám poslední desku SOEN, je to švédská kapela, moc o nich nevím, jen že tam hraje bývalý bubeník z Opeth. Myslím, že ten jejich album je opravdu skvělý. Také stále poslouchám IRON MAIDEN a MOTORHEAD.

Máš nějaké přátele z naší metalové scény nebo nějaké oblíbené kapely? 

Ne mnoho, ale znám několik lidí. Již 2 roky hraju taky v kapele NIFELHEIM a teď s námi nově hraje nový kytarista Blackhosh. Takže znám jeho. Jinak znám pár dalších lidí, ale jsou to spíše známí, než kamarádi. Párkrát jsem potkal Dana z Tortharry, to je fajn kluk. Také Radima ze Spasm. Spasm už jsem párkrát viděl, ale na poprvé máš pocit, že je to blázen:)). Ale minulý měsíc jsem ho potkal osobně. Radim se mi představil a je to fakt skvělý kluk. 

A taky vaří skvělé pivo… 

Tuhle fámu už jsem slyšel:)). Těším se až ho potkám na OEF, haha.

Mohl bys nám možná rozpovídat nějakou zábavnou historku z turné, možná z koncertu na Slovensku nebo z Čech?

O této otázce jsem přemýšlel, ale na nic speciálního ze Slovenska nebo z Čech si nevzpomínám. 

A z jiné země? 

Na turné se pořád něco děje. Ty vtipné zážitky už byly mnohokrát vyprávěny. Jako jednou když jsme ztratili na francouzské dálnici kolo od tourbusu v roce 2002, když jsme byli na turné s AMON AMARTH. 

To zní víc nebezpečně, než zábavně… 

:)) O ano to bylo nebezpečné. Seděli jsme vzadu v tour busu, když jeden z kluků začal křičet: „Přicházíme o kolo“. V tu chvíli jsme jeli 90 nebo 100 km/h. Běželi jsme za řidičem, že ztrácíme kolo. On to vůbec necítil. Autobus se začal naklánět na levou stranu. No vlastně jsme ztratili 2 kola. Obě kola odskočila a odkutálela se protisměrem do lesa. Naštěstí tam žádné auto zrovna nejelo. Měli jsme velké štěstí, že se nikdo nezranil, protože by to mohla být opravdu katastrofa, kdyby pneumatika zasáhla další auto. Takže jsme museli zastavit a čekat na náhradní autobus. 


Na závěr rozhovoru mi dovol zeptat se jednu filozofickou otázku. Co pro tebe vlastně death metal znamená? Skus si představit, že by neexistoval. Jaký hudební žánr by si preferoval hrát v takovém případě?

Nevím. Já neposlouchám jen death metal. Mám rád různé druhy metalu, různé druhy hudby. Kdyby death metal neexistoval, tak bych ho asi nepostrádal, kdybych o něm nevěděl, že jo:)). 

Ale očividně pro mě death metal znamená mnoho. Hraju ho už mnoho let a také pro měl byl možností se dostat hrát i do jiných měst a pak i jiných zemí. Kdybychom hráli něco jiného ve Švédsku v té době, patrně bychom neprorazili. Takže death metalu vděčím za mnohé. Stále ho miluji. Miluji ho hrát a taky se i dívat na jiné deathové kapely když vystupují. 

Kdybych nehrál death metal myslím, že bych hrál tradiční heavy metal nebo heavy hard rock. Možná thrash. 

Žádná klasická hudba v orchestru?:))

No to nikdy nevíš… asi by to na chvíli byla sranda, ale pak bych se nudil. Čekání na jeden můj úder ať už bych tam hrál na cokoliv:)). 

No každopádně bych prostě hrál nějaký rock. 

Tobiasi, díky moc za rozhovor. Přeju ti jen to nejlepší. Moc nás těší, že VOMITORY jsou spět, i když jenom dočasně. Doufám, že chytnu vaše vystoupení na Gothoomu. Poslední slova jsou tvoje.

Jak si už řekla, 19. července hrajeme na Gothoomu festivalu a den před tím hraji s GOD MACABRE na Symbolic festě. Což bude první show GOD MACABRE po více jak roce a půl. Takže to bude zajímavé. Už se na to těším!



----------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 

Share this games :

TWITTER