DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 14. srpna 2019

Home » » Rozhovor - TOMB MOLD - Nové album je rýchlejší a pomalší zároveň, a určite technickejší ako ten predchádzajúci.

Rozhovor - TOMB MOLD - Nové album je rýchlejší a pomalší zároveň, a určite technickejší ako ten predchádzajúci.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Kanady - TOMB MOLD

Odpovídal Derrick  Vella, děkujeme! 

Přeložila a otázky připravila Petra, děkujeme!

Recenze/review - TOMB MOLD - Planetary Clairvoyance (2019):

Nazdar, TOMB MOLD! Ako sa máte, chalani? Keďže som s vami zatiaľ nenašla žiadny rozhovor na našich CZ/SK weboch, najskôr Vás musím poprosiť predstaviť kapelu, vaše začiatky, počiatočná idea pre založenie kapely…

TOMB MOLD je kanadská death metalová kapela z Ontária. Začali sme ako dvojica, iba bubeník a ja. Čisto štúdiovka. Vďaka pozitívnemu prijatiu našej muziky sme pribrali ešte dvoch členov a stala sa z nás plnohodnotná koncertná kapela.


Má názov kapely nejaký špecifický význam? Podeľte sa s nami, ako vznikol názov TOMB MOLD? Vyberali ste z viacerých možností až ste si nakoniec vybrali práve tento? 

Názov vzišiel z hry “Bloodborne”! 

Videohry! Patrí táto forma zábavy k vašim najobľúbenejším hobby? Prezraďte nám, aké videohry máte radi, sci-fi, vesmírne alebo nejaké s príbehom z reálneho života?

Videohry môžu mať extrémne pohlcujúcu kvalitu, ktorú môžu postrádať ostatné formy médií. Môžu vás pozdvihnúť, potrestať a môžu byť desivé.

Mali nejaký vplyv aj na vaše texty? Na mňa pôsobia dosť nejednoznačne, sú plné metafor, človek si ich môže vyložiť rôznymi spôsobmi. Ťažko sa v nich nájde nejaká stopa k hlavnej myšlienke. Mohli by ste aspoň okrajovo vysvetliť ich pozadie a kto je autorom?

Texty sme si rovným dielom rozdelili ja a Max (bubeník a vokalista). Tematicky sa pohybujú od kozmického gore až po koniec vesmíru, ničenia planét, či pitvanie Insectoidu atď atď. Videohry majú na texty istý vplyv, ale už nie do takej miery ako predtým. Ďalšími vplyvmi sú určite diela autorov ako Dan Simmons, Laird Barron, HP Lovecraft, keby som mal spomenúť aspoň niektorých. 


V priebehu niekoľkých rokov, možno výraznejšie po vydaní dosky “Manor of Infinite Forms”, ste sa stali jednou z vysoko uznávaných death metalových skupín na scéne. V čom vidíte taký veľký úspech a popularitu vašej hudby?

Nás to tiež prekvapilo. Zdá sa, že ľudia si našli akési spojenie s našou hudbou.

Vaša nová doska je vonku! Čo sa skrýva za názvom „Planetary Clairvoyance“? Je tento album koncepčný?

Nepovedal by som, že je to album koncepčný, zahŕňa skôr rôzne príbehy o veciach, ktoré sa končia, vrátane titulnej skladby, ktorá rozprávao samotnom zničení planéty.

Máte nejakú z neho nejakú obľúbenú skladbu? Ja mám najradšej „Infinite Ressurection“:)). 

„Heat Death“

Na prvý pohľad ma ihneď oslovil názov skladby „Phosphorene Ultimate“ keďže moja práca dosť úzko súvisí s materiálovou chémiou. Zaujímate sa o podobné vedecké tematiky? Skladba znie veľmi futuristicky, či povedzme vesmírne a tvorí na albume akoby nejakú medzihru. Má nejaký svoj špecifický význam?

Túto skladbu pomenoval Max, takže sa k tomu neviem veľmi vyjadriť, ale tú pieseň milujem. Niektorí by si mohli myslieť, že je odvážnym ťahom vložiť podobnú medzihru po 2 skladbách, ale MITHRAS to robia stále a je to vždy úžasné.

Sorry za príliš detailné otázky, ale vaše albumy mám naozaj rada a často premýšľam o všetkom, čo sa ich týka. Ale musím povedať, že ste neskutočne produktívny. Tretí album, jedno EP, tri demá a to všetkov priebehu 4 rokov! Neuveriteľné! Ste stále napechovaný myšlienkami pre ďalšiu muziku?

Stále máme nejaké nápady, ale keď sa skončí toto rok trvajúce turné, urobíme si menšiu prestávku od písania. Je naozaj vyčerpávajúce dať dokopy toľko materálu v takom krátkom čase.


Avšak teraz, keď ste slávnejší predpokladám, že robíte aj viac rozhovorov, máte viac koncertov. Máte pocit, že rýchlosť tvorby, vydávania nového materiálu by sa mohla spomaliť kvôli týmto „kapelovým povinnostiam“?

Môže to veci spomaliť, začíname to celé viac pociťovať ako „prácu“, ale preto sme túto kapelu nezaložili. Je to určitý únik z reality, aj keď len dočasný.

Vaša nová doska je naozaj skvelá, podobne ako aj predchádzajúca. Vaša muzika ako celok mi v podstate nepripomína žiadnu iné kapelu. Aj napriek tomu, že hráte povedzme tomu old school death metal, ste istým spôsobom špecifickí a originálni. Zniete proste ako TOMB MOLD! Ako ste sa dopracovali k svojmu zvuku?

Podobný názor som už počul predtým, nie som si istý, prečo je to tak, myslím, že za to môžu len riffy, ktoré píšem! Inšpiráciu beriem zo všetkých foriem hudby a to je pravdepodobne tým hlavným dôvodom. Proste sa nepokúšam napísať skladbu od Morbid Angel, chápeš? Len sa snažím písať hudbu.

Dokázal by si porovnať novú dosku s predchádzajúcou? V čom vidíš najväčší progres a vývoj?

Tento album je rýchlejší a pomalší zároveň, a určite technickejší ako ten predchádzajúci. A sú na ňom aj lepšie sóla.


Ako vyzerá u vás v kapele proces skladania muziky? Máte hlavného skladateľa, alebo sú do písania nového materiálu zapojení všetci? 

Skladby píšem ja doma a keď už sú takmer hotové, zahrám ich chalanom v kapele. Max podľa toho usúdi, čo bude najlepšie hrať na bicích, potom trošku popracujeme s Paysonom a Stevom na ich častiach, kde čo budú hrať, a napokon si s Paysonom rozdelíme miesta, kde jeden z nás bude hrať lead gitaru. Je to vcelku jednoduché a priamočiare, nikdy nepíšeme pieseň od nuly ako väčšina kapiel.

Predpokladám, že ste súčasťou DIY scény v Ontáriu, keďže takmer všetky vaše nahrávky vyšli aj vo forme kaziet. Myslím, že to pre death metalové kapely nie je až tak typické. Sú všetky kazety už vypredané?

Všetky naše demo pásky sú už vypredané, ale myslím, že niekoľko kusov našich dlhohrajúcich dosiek je ešte stále dostupných prostredníctvom 20 Buck Spin.

Pokračovala by som v DIY otázkach. Máte stále na scéne nejaké tlačené ziny? Myslíš, že v tejto dobe internetu to vôbec ešte má zmysel vydávať ich v tlačenej forme?

Ziny v Kanade samozrejme stále existujú. Mnoho všetkých možných druhov! Myslím si, že ich fyzickú kvalitu je stále možné oceniť, a preto je dôležité, aby sa im aj naďalej darilo.


Na albume sa často objavujú aj ambientné alebo proste elektronické prvky, ktoré súfakt skvelé. Kto je za ne zodpovedný? Dúfam, že zostanú súčasťou vašej hudby aj do budúcna...

Za tým všetkým stojí Max! Ak sa vám tieto pasáže páčia, mali by ste si vypočuť jeho sólový projekt DEATH KNEEL.

Ako sa Max vysporiadal s vokálmi spoza bicích? Vyžadovalo si to nejaký špeciálny tréning alebo bol proste zvyknutý hrať a spievať súčasne už počas hrania predtým?

Žiadny skutočný tréning. Len si to poriadne naskúšal a zvykol si na to!

Veľmi pozitívnou správou pre európskych fanúšikov bolo oznámenie vášho nadchádzajúceho Európskeho turné. Veľmi sa tešíme na váš koncert v Prahe. Boli ste už niekedy v Európe, nemyslím len s kapelou, ale možno niekedy na výlete? Tešíte sa na nejaké konkrétne miesto, kde budete hrať?

Raz som cestoval to Talianska a Španielska, nikdy som však neťahal koncertnú šnúru v Európe. Veľmi sa teším na návštevu Prahy!

Tak fajn, diky moc, že ste si našli čas odpovedať na moje otázky a blahoželám k novej doske. Dúfam, že to nebolo príliš nudné a vyčerpávajúce. Vidíme sa v Septembri v Prahe! Nejaké slová na záver?

Diky moc, že toto vôbec robíte! Vidíme sa na koncerte v septembri.

about TOMB MOLD on DEADLY STORM ZINE/ o TOMB MOLD na DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - TOMB MOLD - Planetary Clairvoyance (2019):

Recenze/review - TOMB MOLD - Manor of Infinite Forms (2018):

Recenze/review - TOMB MOLD - Primordial Malignity (2017):

-----------------------------------------------------------------

sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 
Share this games :

TWITTER