DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 22. září 2019

Home » » Report, photos, video - PROTECTOR, SECTESY, GÖTTERDÄMMERUNG, LAHAR, MÖRKHIMMEL - club Modrá Vopice, Prague - 28. 9. 2019

Report, photos, video - PROTECTOR, SECTESY, GÖTTERDÄMMERUNG, LAHAR, MÖRKHIMMEL - club Modrá Vopice, Prague - 28. 9. 2019


Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Mám to ve svém metalovém světě nastavené tak, že si pamatuji každé první setkání s oblíbenými kapelami. Některé nosiče mi dodal kamarád, který byl neustále uprostřed dění, některé moje holka, jiné jsem si odnesl z nekonečných společných pařeb u hi-fi věží, případně ze studnice zvané hospoda (něco jako facebook, ale pije se tam pivo a kecá se v reálu - píšu i pro mladé, tak aby věděli:)). Němečtí PROTECTOR mi poprvé vložili šéma do hlavy svým albem "Golem" (1988) při návštěvě ocelárny. Třída puberťáků příliš ten den neposlouchala výklad pana průvodce. Stejně nebyl v tom dunění slyšet. Měl jsem na uších hebké povlaky od sluchátek Sony a v nich právě zmiňovanou desku. Pamatuji si, jak jsem stál u odpichu vysoké pece, kolem lítala struska a Martin Missy na mě řval texty skladby Delirium Tremens.





Dostal jsem poznámku od paní třídní, protože jsem šel kouřit, místo abych poslouchal příběhy Lidových milic a nadšeně raději diskutoval s kámošem, jakou jsem si pro sebe objevil novou kapelu. Přiznám se bez mučení, že mě PROTECTOR baví dodnes. Když jsem nedávno přemýšlel, proč tomu tak vlastně je, tak jsem přišel ve své rovnici o několika neznámých, že když za proměnné dosadím rez, opravdovost, konzervativní přístup a tlak, tak mi vyjde přesně metal, který je vlastní celé mé podstatě. Bez pozlátek, upřímný, nekompromisní. Vlastně vůbec ne dokonalý, ale živočišný a ryzí. Někdo by taky mohl říct, že jsem starej a mám rád kapely svého mládí. Jen to není Michal David, ale německý (dnes vlastně švédský) thrash.

V sobotu mě tedy lákal koncert o to víc. Chtěl jsem si trošku zavzpomínat, taky pokecat s kamarády, kopnout do vrtule, zase se zničit a hudrovat potom několik dní doma, jak jsem rozlámanej. Ale nepředbíhejme. PROTECTOR jsem viděl vždy jen na velkých festivalech a na rovinu, už dlouho nejsou podobná vystoupení mým šálkem dobré whiskey. Člověk nic pořádně na dálku nevidí, najít místo s dobrým zvukem se často také nepodaří a taky mě poslední dobou štvou masy lidí okolo. Tak jsem sedl odpoledne na autobus, koupil si i lístek na noční vlak zpět a vydal se do hlavního města, abych ochutnal svoji oblíbenou kapelu ve skvělé Modré Vopici.


Znáte to, sluchátka na uších, jedu sám a rochním si ve své ulitě. Metro a Kozlovna Na ráně, pro mě jsou metalové výlety hlavně relax. Popíjím si, odpočívám a s každým dalším žejdlíkem se těším víc a víc. Přijde Dáša a pak i kluci, co spolu chodíme (na metal a odkaz na Bylo nás pět:)) Michal s Vilmou a Míra a kecáme, až se nám od huby práší - díky, hrozně rád jsem vás zase viděl. Pořád mě to baví, nevím jak to máte nastavené vy, ale já jsem rád, že můžu na chvilku zapomenout na práci, na povinnosti, vyčistit si hlavu, potkat podobně naladěné známé a kamarády. Vyhodit si z kopýtka, trošku začertit, mít alespoň chvilkový pocit absolutní svobody. Nenosím už džísku, nemám nábojnicový pás, já mám metal hlavně v srdci. Ale to zrovna vám, mým čtenářům, nemusím vůbec říkat. Pomalu se chýlil čas a museli jsme vyrazit do klubu.

Co se dá vlastně ještě napsat k dřevěné kůlně zvané Modrá Vopice? Už mnohokrát jsem mluvil o geniu loci, o skvělé atmosféře, o oáze, kterých už v dnešní době moc není. Zažil jsem tu za poslední roky ty nejlepší koncerty a to teď myslím i po zvukové stránce, co se týká organizace, pohody, setkání s kapelami, neskutečné pařby. Myslím, že nemusím nic dodávat. Jako bych se vrátil po dlouhé době domů. Dostanu pivo, jdu korzovat, jasně přátelé, to je pro mě nedílnou součástí koncertů - pokecat, pořádně počechrat bránici. Chcete vidět, jak vypadá spokojený pan Asphyx? Do těla i dušinky se mi začala vkrádat blahosklonnost a pohoda. Vlastně by ani nikdo nemusel hrát, no, to zase trošku přeháním. Jdu pod pódium.

MÖRKHIMMEL - pražští death/punkeři za to vzali jako první a já se opět utvrdil v tom, že nejsme stejná krevní skupina. Nevím čím to je, pánové vlastně hrají přesně to, co mám rád, ale nějak mi to nesedí pořád jako celek. Fanoušků ale mají spoustu, dobrých reportů také a tak si myslím, že jsem si to pivko, na které jsem raději šel, zasloužil. Nechme dále raději mluvit fotky. 











SECTESY - nedávno jsem v jedné severské detektivce četl o probodnutí zmrzlým nožem. Nakrájejte mě klidně na malé kousky, ale já mám zadřenou tvorbu téhle zombie party doslova pod kůži. Má to drive, sílu, tlak a hlavně - melodie. Mrtvolná tématika je potom jen skvělým bonusem navíc. Líbí se mi i určitý nadhled, jak to vlastně napsat nejlépe - jo už vím, masakr v márnici. Samozřejmě s tím ledovým nožem v srdci. Melodický death metal, který mě opět chytl za pačesy. Velmi dobře!














If you look for a classic representatives of the style called old school swedish death metal, you wouldn't find a better live band. Concert was incredibly energetic, maniacal and cold as a corpse. I liked it slow cool melodies and dynamic passages. And vocal? Absolut killer! Old school swedish death metal that was crush me! Excellent frosty gig, where were split lid from the coffin!


GÖTTERDÄMMERUNG - někdo kouká po večerech na nekonečné seriály, jiný se utápí v práci. Já momentálně sleduji německý několikadílný opus Ponorka. A pokaždé, když skončí, tak si musím jít pustit desku téhle moravské kapely. Nevím, jestli si pamatujete pradávný thrash, jak jej hrávali SODOM, KREATOR, ale přidejte si skvělé texty a pak už nezbývá než dodat - kurva to je prašivý jak voják pohozenej u cesty. Já mám prostě rád smečky, kterým můžu jejich tvorbu věřit a GÖTTERDÄMMERUNG byli bez debat skvělí. Staří bardi, kteří moc dobře vědí, jak nás rozsekat. Jakoby mi někdo zasekl do zad bajonet! Absolutně devastující thrash! 

















We are dancing on the graves of our thrash metal's ancestors, we think about immortality and rattle bones to the rhythm of the only one true thrash metal. If you thought you'll escape this Hydra, you are hellishly wrong. It grabs you, drug and bite with teeth sharp like tip of knives. When I listen, I'm sometimes scary to come into the light of God. A thousand times cursed, sacrificed, cashiered. So I'm feeling with GÖTTERDÄMMERUNG.  This concert was a obligation for all old school thrash metal maniacs. Funeral, war, hell!


LAHAR - občas jsem se cítil odstrčený, někdy také nepochopený, ale mě tahle jihočeská parta hudebně nevoní. Chápu ten status, haló okolo, to nadšení mladých fanoušků, ale mě to přijde takový zbytečně moc uřvaný a nic to se mnou nedělá. Nebudu si tady plácat dál játra, ale mě zkrátka připadá, že bylo opět vystoupení postavené pouze na tlaku. Prostě to okolo vřelo a já zůstal i nadále netečný. Sorry, ale pivo bylo zase lákavější.  








PROTECTOR - mám na chalupě v Jizerkách starou truhlu se zaprášenými vinyly. Každá návštěva je pro mě obřad, přijímání, takové malé biřmování. Ve svém věku se už nestydím být dojatý, obracím desku nekonečněkrát v ruce, vylezu nahoru a všichni se mě ptají, kde jsem byl. Byl jsme na návštěvě v podzemí, ve vzpomínkách, odpovídám. A přesně takový pro mě byl i koncert PROTECTOR v Praze. Prašivý, rezavý jako konzerva bez víka, co slouží jako popelník. Železo bylo zakaleno, struska létala znovu kolem. Byl jsem ve svém živlu, jen já a kapela, jen jsem občas zahlédl obličej s úplně stejným nadšeným výrazem jako ten můj. Kopalo to, řezalo a pálilo, bylo to thrashově bolestivé, s občasnými výlety až do shnilých death metalových vod. Byl to kult, byl to taky kus mýho života. Hudba pod nánosem prachu a skvělý zážitek. Nedokážu hodnotit s nadhledem, nato mám tuhle kapelu až příliš usazenou někde hluboko uvnitř sebe sama. Pařil jsem jak kdybych měl každou chvíli vypustit duši. Odcházel jsem totálně nadšený! 























Individual tracks are sophisticated, have a great feeling and kick like a runaway horse. This is a cult for all thrash maniacs! PROTECTOR předvedli koncert, which will sweep you away like a tsunami. Maniacs from hell recited from old thrash books and did it well and with grace! And the voice, this was a chainsaw, men! Absolute old school thrash inferno! The recording that cuts like a rusty knife! Great!  Madness, rebellion, direct attack on your most hidden instincts. This was PROTECTOR. Throw everything behind you and let a pack of angry dogs bite you! Turn the crosses upside down! Cut the pentagram on people´s back! Excellent gig, full of ashes, death and great thrash metal! Hell!


Zvuk byl jako vždy parádní, návštěvnost vysoká (Modrá Vopice byla plná) a organizace v pořádku. Jak už to tak bývá, dorazili opět fanoušci z celé republiky. Kde by bez nás v Praze byli, ha! A víte co bylo úplně nejlepší? Po koncertě za námi přišel sám Martin Missy, pokecal, říkal nám, jak jsou čeští, polští a maďarští fanoušci super, protože paří, hýbou se. Byl hrozně vděčný za odezvu a celí PROTECTOR si to neskutečně užili s námi. Zkrátka metal jak vystřižený ze starých učebnic, pro nás velký zážitek a pro mě srdcová záležitost, na kterou jen tak nezapomenu. 

with bands and fans




















Potom mi někdo vyndal z hlavy znovu šém a já si musel dát pivo. Ještě trošku pokecám, ale pak musím, už bych nedošel, tak mi Dáša objedná taxíka, jede mi vlak. Noční jezdec jede tmou, domů za svoji milou, za rodinou - v kupé se třemi krásnými Ukrajinkami, které se mnou roztomile laškují. Dělám si poznámky do telefonu pro report, je toho hodně, jsem pořád rozjitřený. Budu muset všechno zítra utřídit. Přestupuji v Berouně, do kostí se mi vkrádá mráz a taky střízlivím. Na patře mám divnou chuť, v Plzni vyskočím z vlaku jako ze skořápky. Nějak nemůžu, jsem hrozně utahanej. Starej metalovej pes, co si to zase opravdu užil. Od mého prvního setkání s PROTECTOR uběhlo dlouhých 31 let a jiskry létají stále kolem. Jedna z kapel, ke které se stále modlím. Myslím, že to stálo rozhodně za to. Tohle byl metal jak zákon káže! Ať vás provází síla, děkuji, že jste dočetli až sem. Proteeeeecccttttoooorrrr!

o PROTECTOR na DEADLY STORM ZINE/ about PROTECTOR on DEADLY STORM ZINE:








Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

----------------------------------------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook

twitter: 
Share this games :

TWITTER