DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 17. října 2019

Home » » Recenze/review - GATECREEPER - Deserted (2019)

Recenze/review - GATECREEPER - Deserted (2019)


GATECREEPER - Deserted 
CD 2019, Relapse Records

for english summary please scroll down

Chodím každý večer k rezavým dveřím a volám nečisté síly. Většinou nepřichází žádná odpověď a nekonečnými chodbami se rozléhá jen ozvěna mých slov. Kosti mi mrznou, mozek je podchlazen, čekání je nekonečné. Vyvolávání duchů zemřelých není žádná legrace, ale občas slyším tichý pláč. Postupně zesiluje, drásá, žhne a pálí v uších jako rozžhavené železo. Umírám? Volají mě opravdu k sobě? Je to jen sen, přelud nebo krutá realita? Dnes je ten velký den, dostal jsem povolení ke vstupu. První krok je rozhodnutím, které nelze vrátit. Už na mě čekají, zavírám za sebou dveře a navždy se oddám stínům.

Když umí kapela vložit do death metalu i melodie a ty si mě dokáží podmanit, tak mě má většinou na lopatě. Američtí GATECREEPER se zhlédli v severské smrtící práci. A dělají to velmi dobře. S přehledem, řemeslnou zručností i odhodláním. Výsledkem je letošní album s názvem "Deserted". Jedná se o surovou, syrovou odpověď na hlasy ze záhrobí. 


Pokud bychom chtěli v tvorbě této kapely vystopovat nějaké vlivy, museli bychom na výlet do Evropy. GATECREEPER jsou hodně ovlivněni GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, DARK TRANQUILLITY, AMON AMARTH, ale i třeba takovými ASPHYX, BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS. Jedná se o starou death metalovou školu z devadesátých let, samozřejmě zahranou s modernějším zvukem, se spoustou vlastních nápadů a rozvíjením pradávných motivů. Musím uznat, že album má zvláštní, temně přitažlivou atmosféru, které se nedokážu nabažit. Jako bych opravdu volal do záhrobí a čekal na odpověď. Sepněte ruce v kruhu, obětujte silám z onoho světa. Američané hrají způsobem, že se vás při poslechu dotkne ruka samotné Smrt. Skladby znějí mocně, mají v sobě takovou tu těžce definovatelnou náladu, která si mě dokáže podmanit. Je jasné, že se nejedná o nic nového v podzemí, ale to mi nijak nevadí. Hlavní je pro mě předaná síla, černá studená energie. Až půjdu dnes večer k rezavým vratům, tak si vezmu tuhle nahrávku s sebou. Myslím, že krásně doplní celkový zážitek o další rozměr. Chladný old school death metal, u kterého praskají kosti! Velmi dobře!



sumarizace:

Pánové ctí staré death metalové pořádky bezezbytku. Jsou ledově melodičtí, ostře nekompromisní a zároveň ničiví. Novinka už při prvním poslechu připomíná tanec na hrobech našich předků. Máte chuť na severský death metal? Máte rádi smrt uhranutím? Tak neváhejte a tuhle desku si pořiďte.

"Deserted" je albem, které odsýpá jako valící se lavina. Zároveň v sobě obsahuje mrazivé motivy vytažené odněkud ze švédských hřbitovů. GATECREEPER nejsou ničím noví, ani překvapiví, ale jejich tvorba je přesvědčivá a uvěřitelná. Zvukově dobře ošetřená nahrávka nechává vzpomenout na staré dobré devadesáté roky, kdy světu vládly kapely jako GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, DARK TRANQUILLITY, AMON AMARTH, ASPHYX, BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS. Američané navíc přidávají svoji vlastní tvář. Líbí se mi chlad a staroba, které z desky cítím, líbí se mi provedení. Občas se skupina sice neubrání až příliš dlouhému přemýšlení a některým skladbám by slušel větší tlak, ale to berte jen jako povzdychnutí starého zmlsaného death metalisty. Album si užívám, rád jej pouštím do svého pokoje i mysli. GATECREEPER vydali deset songů, ostrých jako břitva. Velmi dobrá deska, která zmrazí vaši duši!


Asphyx says:

Those gentlemen honour the old death metal orders without rest. They are icy melodic, sharply rigid and devastating. The new album feels like dance on graves of our ancestors. Do you want to listen to some Nordic death metal? Do you like death by bewitch? They do not hesitate and buy this album.

"Deserted" is an album which goes like an avalanche. At the same time is has some cold motives drawn from Swedish cemeteries. GATECREEPER are not extraordinary or new, they do not surprise but their music is so real and convincing. The album has good sound and it reminds you the good old 90s when there were the bands like GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, DARK TRANQUILLITY, AMON AMARTH, ASPHYX, BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS. Those Americans also added their own form. I like the coldness, oldness which you can feel from the album. There are some too long thoughts and some songs would sound better with more pressure. But that is just a comment from an old death metal fan. I enjoy this album and I like to put this music in my soul. GATECREEPER released ten songs which are sharp as a knife. Very good album which will freeze your soul!


TRACKLIST
01. Deserted
02. Puncture Wounds
03. From the Ashes
04. Ruthless
05. Everlasting
06. Barbaric Pleasures
07. Sweltering Madness
08. Boiled Over
09. In Chains
10. Absence of Light

Share this games :

TWITTER