DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 18. října 2019

Home » » Report, photos, video - ENTOMBED A.D., BAEST, ABORTED - club Futurum, Prague - 21. 10. 2019

Report, photos, video - ENTOMBED A.D., BAEST, ABORTED - club Futurum, Prague - 21. 10. 2019


Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound


Občas si připadám jako Agent chodec. Přecházím plynule a častokrát mezi dvěma světy. V jednom jsem solidní pán od rodiny, vstávající každý den do práce, pečující o své drahé, ve svém věku klidný a vyrovnaný. Se sklopenou hlavou tvořím hodnoty, za které pak můžeme žít. Platím daně, nepletu se do politiky, snažím se zachovat zdravý selský rozum. Jsem prototypem fotříka, občas nervózního, ale většinou beru život s nadhledem. 

Jenže je divná doba nebo spíš, divná doba byla vždycky. A nebo jsem divnej já. Kdo ví? 

Mám ještě svůj druhej svět, ve kterém to hlučí, řve a pálí. Jsem v něm postarším metalistou, se šedinami ve vlasech. Fanouškem, který nelituje spousty peněz vydaných za koncerty, desky i trika. Lehce odtržen od reality neváhám přejet půlku republiky, abych si nechal hlavu několikrát probodnout ostrými riffy a nevyspalý se druhý den zmítal mezi oběma světy. Mohl bych se na všechno už vybodnout a měl bych na to i nárok. Představa knihy a puštěné staré nahrávky je mnohdy velmi lákavá. Jenže nemůžu jinak. Je to jako se sexem. Člověk dostane chuť a pokud by k ničemu nedošlo, tak by byl nervní a frustrovaný. 


Punkáč na autobusáku v Plzni má nášivku Exploited a vysomruje si u mě za to padesát korun. Prozradí mi jako odměnu úžasnou myšlenku - "Hele, ty vole, chápeš to? V dnešní době byla onanie povýšená na umění, ty vole, vono se už šuká jen přes net". Pak pokračuje a mluví o tom, že mu připadám po dlouhý době jak vopravdu...vopravdová metla. Jede mi autobus, tak se rozloučím a usmívám se až do Prahy. Něco na tom bude, termíny google a nebo facebook metalista v mém slovníku již také zlidověly. Ehm, někdy bych chtěl taky všechno vědět a znát, určovat, co je dobré a co špatné - ale tak nějak, znáte mě, seru na to a jedu si dál ty svoje hrobečky a umrlce, co se líbí mě a jinak to ani neumím. Nevnucuji, ale spíš doporučuji. Protože moc dobře vím, že nemám patent na rozum. 

Píšu si svoji vlastní kroniku metalu. Není dokonalá a opravdu za to neberu ani korunu. Nedávno o mě někdo psal, že musím mít hodně peněz, když vydávám tolik článků. Jako vtip dobrý. Kdybych si nevydělával bokem brigádně psaním o elektronických hračkách, byl bych asi víc v tom reálném světě. Tam mi za to platí a platí dobře. Hraju si s hi-tech zařízeními, abych pak mohl trávit večery s děsivou hromadou CD, které mi přišly na recenze. Je to spíš o srdci a nadšení, než o nějakým kšeftu. Taky o čase, který bych mohl věnovat rodině, práci, odpočinku, sobě. 


Dost ale bylo mudrování, jedu na metal, tak to chce pivko. Volím opět Kozlovnu kousek od Anděla. Občas mě napadá, že se fakt do dnešní doby už vůbec nehodím. Stačí se rozhlédnout a pozorovat všechny ty zombie - roboty s telefony v rukách okolo. Sdílej, vyfoť, udej svoji polohu, napiš sebevětší ptákovinu a naivně si mysli, že počet lajků ti zvýší sebevědomí. Návod je jednoduchý - ukaž kozy a budeš slavná, teda než se okoukáš. To je celý tak neskutečně prázdný a vlastně i smutný, uff! Přinesou mi pivko a konečně opustím reálnej svět. Teď už bude jen metal.

Vyrazil jsem do Prahy kvůli ENTOMBED A.D., kteří mě před rokem s VADER v Plzni rozsekali (níže report pod článkem) a BAEST, se kterými mám jak rozhovor, tak spoustu zážitků (také čtěte dole). ABORTED jsou naopak kapelou, kterou bych s chutí vynechal. To je spíš metal pro hipstery - bradáče, kterým nevadí, že je to umělý jak kozy slavných pornohereček. Přemýšlím si přemýšlím a za chvilku přijde Michal a Míra. Dáme buřty na pivu, kecáme a je nám opravdu fajn. 

Mám přesně ten druh nálady, kdy se ve mě spojil alkohol s úsměvem. Jsem Agentem chodcem, jdoucím na metal. Zase, už asi po tisící, cítím v zádech mrazení a takovou tu sílu, kterou NEmetalistovi nevysvětlíte. Jsme ve Futuru, v klubu, ve kterém se mi líbí. Někdo na něj nadává, ale já jsem spokojen. Ze tmy na mě občas různé tváře vyhrknou pozdrav a já lituji, že už tolik nevidím. Poznám totiž jen někoho. Berte to jako omluvu, děkuji samozřejmě všem za milá slova a podporu. Díky vám je pořád super odvádět mravenčí práci, podporovat, psát a psát a poslouchat. Vážím si toho. Ale teď už zazněl první song a já musím na pozici, protože jinak nic nevyfotím a jak známo, report bez fotek je jako ženská bez prdele.

BAEST - švédský, temný a chladný death metal od mladé kapely, která do toho jde ještě dravě, surově a s nadšením. V mnohém překonali svým vystoupením několik posledních koncertů mnohem slavnějších kolegů. Bylo v tom kus rebelie, neurvalosti, Dánové přesně pochopili, o čem tenhle styl je a hlavně - jejich skladby jsou velmi dobře napsané a rozdrtili mě jako mlátička na obilí. Víte jak poznám, že se mi hudba líbí? Musí ve mě probudit nějaké emoce, musí mě rozsekat. BAEST byli jak smečka vlků, která právě vyrazila na lov. Přiznávám, byl jsem uloven, vyvržen a rozmetán po klubu. Vynikající death metal s velkým příslibem do budoucna. Smrt!






















Frantic riffs, chaotic passages and doom calm. Some of the songs resembled rusty knife, stabbing your belly, others are like ice blade of axe, that has a date with your head. BAEST set to music the mood hovering over the old scaffold again. Fans were definitely be satisfied and I was excited. Hello, my zombie! It´s time very morbid, calm, cold, with atmosphere of operating theatre. Maniacal vocal, killer riffs and often changing pace! It´s BAEST in top condition! Moldy killer concert!

ABORTED - vidím je asi po osmé v životě. A pořád nechápu ten kolotoč okolo. Já vím, klipy, já vím, sypačky, já vím, surovost. Jenže pro mě je to prázdný jak z desek, tak naživo. Hodně se řve, pod pódiem se taky vyměnili vlasatci s bradáčema. Jak bych vám to jen přirovnal - napadá mě - postavte si vedle sebe auto s nabušeným spalovacím motorem a TESLU. Chápete mě, prostě v tom není nic "opravdovýho"? Oni jsou ABORTED samozřejmě dobří muzikanti, ale nesmrdí smrtí. Jako když odejdete z filmu - hororu a usmíváte se. Pro mě celý špatně a hlavně, myšlenky mi lítaly úplně jinde, šli jsme radši pokecat ven. Prostě jsem se nudil a hotovo. Artificial death metal of recent times, which has no own mug. Boredom.











ENTOMBED A.D. - od začátku do konce bylo vidět a slyšet, že tihle pánové mají za svůj život ledacos odehráno. Poslední deska je vynikající, předchozí mě příliš nebaví. L - G. Petrov je pořád stejný zvíře, on death metal nehraje, on jej žije. Začala se mi vařit krev v žilách. Celý to bylo jak návštěva pekla. Jeden ostrý riff za druhým, všechno jsem těm švédským chasníkům věřil, měli mě na lopatě. Rozhlédnu se kolem sebe a když světlo protne fanoušky, tak jsou na tom všichni stejně jako já (akorát bradáči kroutí vzadu nevěřícně hlavou). Jsem Agentem chodcem, pařícím ve svým kovovým světě. Nové skladby byly podpořeny i klasikou. Absolutní esence švédského death metalu. Najednou se kolem válejí kosti a lebky a já prosévám v rukou svůj vlastní prach. Totální severské tsunami!






























The classic, played with insight and experience. Swedish quality and the sign: "Made in the grave!" Kult! If you look for a classic representatives of the style called old school swedish death metal, you wouldn't find a better live band. Concert was incredibly energetic, maniacal and cold as a corpse. I liked it slow cool melodies and dynamic passages. And vocal? Absolut killer! Old school swedish death metal that was crush me! Excellent frosty gig, where were split lid from the coffin!

S organizací jsem neměl žádný problém, znovu vyzdvihnu snad jen brzký konec, bez toho bych viděl tak polovinu koncertů. Zvuk byl zpočátku na BAEST takový nevýrazný, ale po několika skladbách se vše srovnalo a bylo v pořádku. Sál byl zaplněn, nevím jestli bylo vyprodáno, ale vedro bylo neskutečný. Potkal jsem i nějaké ty kamarádky, tak bylo veselo a bonusem pro mě bylo pár slov s 66 let starým metalistou, který pod pódiem poskakoval jako mladý jura. Myslím, že si na něj pokaždé vzpomenu, až budu skuhrat, že mě všechno bolí, že jsem nevyspalý a podobně.  




Musím běžet. Budu to mít tak akorát na vlak. Vezmu to kolem Vltavy, přes Václavák a na hlavní nádraží. Ano, moc nevnímám kolemjdoucí, jsem pořád mimo. Nechce se mi vracet do reality. Přehrávám si všechno pořád dokola v hlavě. Přemýšlím, jak budu o dnešním výletu psát. Potřeboval bych několik hodin spánku navíc, usnu v poloze metalisty jedoucího z koncertu. Probudí mě v Berouně jedna paní, co volá svojí psycholožce - bože to jsou kecy, nemůžu kvůli ní spát. Následuje studené MHD v Plzni a když ve dvě uléhám do postele, představa 2,5 hodiny spánku není příliš lákavá. Mám v nohách spoustu kilometrů, jsem rozlámanej, zničenej. 


Má ranní transformace do světa plného práce, schůzek, nadávajích nervních kolegů, neprobíhá sice nijak hladce, ale usmívám se. Mám to tak pokaždé, když dorazím z dobrého koncertu. Možná je mé přirovnání k opravdovým Agentům chodcům příliš troufalé, ale v mnohém podobné. Metal je pro mě totiž pořád svoboda. A tu ničím nezaplatíte. Tělo se sice cítí jako po exhumaci, ale moje mysl je čistá a spokojená. Děkuji za pozornost a přeji vám, abyste si i v dnešním šíleném světě zachovali zdravý rozum. Metal s vámi, přátelé!


Tento report je věnován památce Petera Hobbse. Zpráva o jeho smrti mě opravdu zasáhla. Poslouchal jsem celou cestu zpět vlakem veškerá alba, která mám uložená v telefonu. Díky za skvělé desky, díky za hudbu, která mě obzvlášť v mých metalových začátcích velmi ovlivnila! Bylo mi velkou ctí!


All of us at DEADLY STORM ZINE wish to offer our condolences to Hobbs' family, friends and bandmates.

o kapelách na DEADLY STORM ZINE / about bands on DEADLY STORM ZINE:

BAEST


ENTOMBED A.D.


Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

----------------------------------------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 
Share this games :

TWITTER