DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 23. října 2019

Home » » Rozhovor - RUNEMAGICK - Atmosféra, emoce a hudební cesta za každodenním hlukem tohoto umírajícího světa.

Rozhovor - RUNEMAGICK - Atmosféra, emoce a hudební cesta za každodenním hlukem tohoto umírajícího světa.


Rozhovor s legendární death/doom metalovou skupinou RUNEMAGICK ze Švédska.

Odpovídal Nicklas, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - RUNEMAGICK - Into Desolate Realms (2019):


Ave RUNEMAGICK! Přeji hezký den do Švédska. Doufám, že se vám daří dobře. Přiznám se, že vaší předchozí kapelu DESIDERIUS jsem ve svém mládí opravdu hodně obdivoval. Dema na kazetách z devadesátých let jsou dodnes na čestném místě v mé sbírce. Asi to už bylo kdysi někde probírané, ale paměť mi už moc neslouží, proč vlastně změnili DESIDERIUS jméno a přetransformovali se na RUNEMAGICK? Jestli se nepletu, tak jednu dobu jste se jmenovali RUNEMAGIC? Připomeň to prosím našim čtenářům. 

Nicklas: Pod jménem DESIDERIUS nebylo oficiálně nic vydáno, ale udělali jsme několik zkušebních nahrávek a možná jeden čtyř-stopový záznam, který byl zkopírován na kazetu a poslán několika osobám během éry obchodování s kazetami. Brzy jsme změnili jméno na Runemagic bez “K” a vydali jsme první oficiální studiové demo v roce 1992. „K“ v Runemagicku bylo přidáno v roce 1997, pokud si dobře pamatuji. 


Spousta kapel má ve své tvorbě lepší i horší období, ale vy jste snad nikdy nestáli u vyloženě průšvihové desky. Pořád, i letos, se jedná o klasický, natlakovaný death doom, zahraný s nadšením a energií. Jakoby jediným rozdílem oproti minulosti bylo, že jste zestárli. Čím si to vysvětluješ? Stále přistupujete k tvorbě se stejným zápalem? Skládáte stejným způsobem? Dalo by se říct, že okolo se změnily technologie a RUNEMAGICK jsou pořád ti „staří dobří psi“? 

Nicklas: Pokud nemám pro svou tvorbu správnou inspiraci a motivaci, pak nejsou nápady na to skládat hudbu. Tyhle věci se dějí ve vlnách. Ale jak tomu bylo v posledních letech, kreativita proudí a myslím si, nebo alespoň doufám, že jsem se také trochu zlepšil v psaní a aranžování hudby. V hlavě si skládám hodně hudby, abych později nahrál jednoduchá dema (pokud si teda na ty nápady vzpomenu, nemůžu s tím moc otálet). Například pokud jsem venku v lese na procházce nebo zrovna řídím auto. Poté obvykle společně pracujeme na aranžování skladeb, když se nachýlí čas k jejich nahrávání. 


Letos jste u německých High Roller Records vydali skvělé album „Into Desolate Realms“. Prozraď nám prosím, jak vznikalo? V jakém studiu jste nahrávali? Zvuk je opravdu chladný a mrazivý. 

Nicklas: V roce 2018 jsme se dostali do kontaktu s High Roller a hodně jsme o nich slyšeli od přátel a lidí, kteří s nimi spolupracují. Bicí jsou nahrány v Sonic Train Studiu s Andym La Rocqueem jako technikem a producentem. Daniel (bubeník) a já jsme tam byli na víkend a zkoušeli, uspořádávali a nahrávali kompletní bicí. Pak jsme pokračovali v nahrávání ostatních nástrojů a vokálů v našich domácích studiích a zkušebnách. Vše je smícháno a zmastrováno našim přítelem Johanem Bäckmanem v jeho Raven Noise Studiu. 


Prohlížím si obal od Paola Girardiho. Jeho obraz na titulce novinky se mi hodně líbí. Vidím před sebou hořící sopku, možná začátek apokalypsy. To je ale jen můj dojem a představa, prozraď nám prosím, jak obal souvisí s hudbou a co má vyjadřovat? 

Nicklas: Nádherný obraz Paola! Vytvořili jsme pro Paola jednoduchý náčrt, který on později přetvořil pohybem jeho magických štětců. Dobrá interpretace. Ve skutečnosti je v pořádku interpretovat to, jak sami chcete, jak co se týče obalu, tak i hudby. V kresbě je několik odkazů na skladby, ale samozřejmě apokalypsa a zkáza jsou ohniskem. 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? V textech se zaobíráte temnotou, smrtí, dílem Lovercrafta. Proč právě tato témata? Chcete jimi něco sdělit, předat nějaké poselství? 

Nicklas: Napsal jsem všechny texty. Nejsou v nich žádné přímé odkazy na Lovecrafta. Ale jinak mají mnoho společného se záhubou, zapomenutými a starými civilizacemi, ztracenou moudrostí, paralelními astrálními dimenzemi a starou kosmologií. Inspirací jsou částečně knihy, ale také moje vlastní metaforické interpretace různých věcí. 


Jste ze Švédska, země metalu zaslíbené. Snad každý den někde čtu o nějaké vaší nové nebo staré kapele, která vydala album. Někdy a někde to ale muselo začít. Kdo byl vaším vzorem při vzniku RUNEMAGICK? A jak vzpomínáš na devadesáté roky? 

Nicklas: Některé švédské kapely, které byly mými „idoly“ na konci 80. a 90. let, jsou samozřejmě BATHORY a CANDLEMASS, ale také undergroundové kapely jako GROTESQUE, NIHILIST/ENTOMBED, GRAVE atd. ... 

Hrajete muziku starou jako samotný death doom metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“? 

Nicklas: Já opravdu nevím, co je zahrnuto v termínu "moderní metal". Ale samozřejmě poslouchám i novější kapely. Jednou z mých oblíbených kapel v posledních letech je BLOOD INCANTATION, jejich poslední album je skvělé! Mají svůj vlastni styl, i přesto, že jsou ovlivněni jinými kapelami jako MORBID ANGEL a možná DEATH. Totální podpora!! 


Jak jsou na tom RUNEMAGICK s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? Co chystají RUNEMAGICK v nejbližších měsících? 

Nicklas: Ne, moc nehrajeme. Hlavně proto, že toho máme hodně s jinými kapelami/projekty, rodinami, atd. A náš bubeník Daniel žije na druhé straně Švédska, což znamená, že nemůžeme často zkoušet. V průběhu roku 2020 však vystoupíme v Evropě na pár festivalech. Právě teď je naše pozornost zaměřena na nové album. Nedávno jsme také vydali split vinyl s americkou kapelou CHTHONIC DEITY u Parasitic Records, podívejte se na to!! V průběhu roku jsme také pracovali na reedicích předchozích alb na vinylech a CD. Některé jsou již vydány, ale mnohé teprve vyjdou. Pak uvidíme, co se stane, nemáme v tuto chvíli žádné plány na nový materiál, ale nikdy nevíš ...

 
Určitě máte jako kapela ještě nějaké sny, cíle, metu, kterých chcete dosáhnout. Prozradíš nám je? Jste death/doomoví veteráni, nahráváte skvělá alba, pořád je z vás slyšet nadšení z hudby. Chybí vám do skládanky vůbec ještě něco? 

Niclas: Nic mě momentálně nenapadá, spíš teď doufám, že nahrajeme alespoň ještě jedno album a přeji si, aby to bylo skutečné epic death doom metalové dobrodružství. 

Na závěr jedna otázka směřující trošku do filozofie. Co pro tebe znamená death/doom metal? Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš co znamená přímo pro tebe, pro tvoji osobu, jak jej vnímáš? 

Nicklas: Atmosféra, emoce a hudební cesta za každodenním hlukem tohoto umírajícího světa. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji RUNEMAGICK jen vše dobré, spoustu prodaných nosičů, plné koncerty a inspiraci do budoucna. Pevně věřím, že se mi splní sen a uvidím vás někdy naživo. Ať se vám daří i v osobních životech. 

Nicklas: Velké díky za zájem o tento rozhovor! 


Recenze/review - RUNEMAGICK - Into Desolate Realms (2019):



Share this games :

TWITTER