DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 10. prosince 2019

Home » » Recenze/review - HEFAISTOVA LYRA - Přeludy (2019)

Recenze/review - HEFAISTOVA LYRA - Přeludy (2019)


HEFAISTOVA LYRA - Přeludy
CD 2019, Slovak Metal Army

V dnešní rychlé době je hrozně těžké zaujmout. Kapely i ostatní umělci mnohdy volí spíše šokující způsob. Ten má ale tu nevýhodu, že nemá delšího trvání. Potom jsou zde ještě muzikanti, kteří si tvoří po svém. Jsou jiní, odlišní, svým způsobem možná i "divní", ale jejich tvorba do vás otiskne alespoň nějaké emoce. Přiznám se, že to co hraje HEFAISTOVA LYRA, není zrovna můj šálek kávy. Většinou píšu a propaguji zcela jiný druh hudby. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než si sednout a poslouchat. 

První, co mě zaujalo, tak byly české texty. S těmi mívám často problém, ale to rozhodně není případ brněnských mágů. Básnické střevo se nezapře, v jednotlivých slokách najdete určitě i kousek sebe. Další zajímavostí je obal. Nemám tohle přirovnání moc rád, ale zde je to pravda. Perfektně dotváří hudbu a je pod nim podepsán Aleš Navrátil. Krásná práce. 



Pojďme ale k hudbě samotné. První, co mě napadá, jsou slova - zvláštní, jinaká. Jedná se vlastně o hard/heavy rock, možná dokonce big beat, ale zahraný zajímavým způsobem. Podobné skladby poslouchaly staré máničky někdy na začátku devadesátých let. Možná vlastně i dřív, ale to jsem ještě řešil úplně jiné věci, než muziku. HEFAISTOVA LYRA má svůj vlastní rukopis, originální nátisk, kterému nelze nepodlehnout. Beru hudbu a umění pokaždé jako celek a i já, který se pohybuje ve zcela jiných, drsnějších vodách, jsem nakonec podmaněn. Otevřel jsem svoji mysl a připadal si, jakoby mi do hlavy někdo zarazil obrovský trychtýř. Jen tak se vznášet, užívat si, plavat proti proudu, těch obrazů, které mě při poslechu napadají, je spousta. HEFAISTOVA LYRA pojmenovala album názvem "Přeludy". Musím říci, že tentokrát i jméno perfektně vystihuje to, co se zde odehrává. Jednou jsem viděl starého malíře v jeho ateliéru, jak tvořil obraz plný podzimu. Nanášel jednotlivé vrstvy, jeho ruku vedla múza i zkušenosti. Z hudby zde mám velmi podobné pocity. Nahrávka se povedla po všech stránkách. Stačí si sednout, poslouchat a snít. Velmi dobře!

 

tracklist:
1. Intro
2. Přeludy
3. Předčasný Pohřeb
4. Zahrada
5. Král Mor
6. Ve Starém Mlýně
7. Vlčí Stisk
8. Kázání o Jonahovi



band:
Aleš Navrátil (kytara, zpěv)
Jan Deutscher (basa, zpěv)
Pavel Kvarda (bicí)


Share this games :

TWITTER