DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 18. února 2020

Home » » Recenze/review - PORTA NIGRA - Schöpfungswut (2020)

Recenze/review - PORTA NIGRA - Schöpfungswut (2020)


PORTA NIGRA - Schöpfungswut
CD 2020, Soulseller Records


for english please scroll down


Určitě si pamatujete těch pár prchavých okamžiků, které následovaly po tom, co vám někdo prořízl hrdlo. Moment překvapení, údiv, všechno potom postupně přechází v čirý děs. Hrát na smrt se nevyplácí, je totiž, jak je všeobecně známo, nenávratná. Přesto nás láká, je obestřena tajemnem, šílenstvím, nepropustnou rouškou tmy. Važ si toho, že ti bylo umožněno nahlédnout za tenkou hranici mezi naším a oním světem. Budiž navěky zapsáno, že se to stalo hlavně díky nové desce německých black metalistů PORTA NIGRA.

Melodickým black metalem, natož pak tím avantgardním, se zde příliš často nezabývám. Většinou mě nebaví, nedokáže mezi mnou a hudbou přeskočit pověstná jiskra. I nové album "Schöpfungswut" mi přišlo zpočátku nevýrazné, příliš dlouhé a monotónní. Jenže PORTA NIGRA jsou jiní, zajímaví, také zpívají německy, což není zase tolik obvyklé. Hrdlo bylo nakonec proříznuto. 



PORTA NIGRA ve své tvorbě kombinují jak švédský, tak norský black metal, samozřejmě jeho melodičtější odnože a na ně roubují různé avantgardně laděné vsuvky. Z desky mám až strojový, odlidštěný pocit. Po nějaké době se pro mě stala vyloženě pohlcující. Opravdu jsem si připadal jako na nějaké obskurní hostině zhýralých zbohatlíků, kteří získali pocit, že si díky penězům mohou dovolit úplně všechno. I smrt. Album je až nebývale chladné, je ledovým ostřím, přiloženým na vaše hrdlo. Během celého obřadu se běduje, šeptá, naříká, aby se nakonec vše vydalo vstříc temnotě. Němci jsou zkrátka tajemní, odlišní od ostatních a i když vím, že spoustě lidem podobná hudba nesmí přes práh, dejte jim šanci. Pokud tedy máte talent na tmu, chlad, jedovatost a pestré palety zvláštních nálad. Některé teorie hovoří o tom, že veškeré zlo pochází z vesmíru. Když poslouchám album "Schöpfungswut", tak si říkám, že na tom něco bude. Nechte si chutnat!




sumarizace:

Nové CD "Schöpfungswut" německých PORTA NIGRA mi připomíná zběsilý tanec na ledovém ostří. Našlapujete bosýma nohama a pálí vás chodidla. Krev pomalu houstne a do žil se vkrádá chlad. Němečtí maniaci nahráli další progresivní studenou black metalovou desku. Líbí se mi určitý pach smutku, kterou ze skladeb cítím. Pokud máte rádi black metal v jeho klidnější podobě, potom je pro vás novinka povinností. Nahrávka se velmi dobře poslouchá a stává se postupně jedem, pronikajícím přímo vaší mysli. Pronásledují mě vlci a já se snažím marně uniknout. Nakonec umírám roztrhaný a zmrzlý v zasněžené krajině. Black metal, zahraný s ledem v srdci! 



Asphyx says:


The new CD "Schöpfungswut" from German PORTA NIGRA reminds me some frantic dance on the ice edge. you are stepping on bare feet and your soles are burning. The blood get thick and the cold is creeping slowly into your veins. German maniacs recorded next progressive cold black album. I like a smell of sadness, that I feel from these songs. If you like black metal in its calm form, then this news is responsibility for you. The recording is very well for listening and it turns to poison, penetrating your mind. Wolves are hunting me and I try to escape in vain. I'm dying torn and frozen in a snowy landscape. Black metal played with ice in the heart! 



TRACKLIST
1. Die Kosmiker (7:44)
2. Das Rad des Ixion (8:04)
3. Die Augen des Basilisken (8:16)
4. Die Entweihung von Freya (5:51)
5. Unser Weg nach Elysium (8:12)
6. Schöpfungswut (8:43)

https://www.facebook.com/PortaNigraBand
https://soulsellerrecords.bandcamp.com/album/sch-pfungswut
http://www.soulsellerrecords.com
https://www.facebook.com/SOULSELLERRECORDS
Share this games :

TWITTER