DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 21. září 2020

Home » » Rozhovor - LIVE BURIAL - Najdôležitejšie pre nás bolo, aby album plynul dobre a znel ako celok.

Rozhovor - LIVE BURIAL - Najdôležitejšie pre nás bolo, aby album plynul dobre a znel ako celok.


Rozhovor s death metalovou kapelou z Velké Británie - LIVE BURIAL.

Odpovídal kytarista Rob, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Recenze/review - LIVE BURIAL - Unending Futility (2020):

Ave LIVE BURIAL! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií LIVE BURIAL. 

Ahoj Jakub! Ďakujeme za sprostredkovanie rozhovoru. Som Rob a k LIVE BURIAL som sa pripojil v roku 2014 ako gitarista. Kapela vznikla v roku 2012 pôvodne ako vedľajší projekt niektorých členov kapely. Cieľom bolo hrať doomovejšiu formu death metalu v štýle Asphyx. Prvé demo bolo nahraté v roku 2013. Krátko po nahraní odišiel z kapely pôvodný člen Jake Bielby (PLAGUE RIDER), aby sa zameral na svoje ďalšie projekty. Keďže som predtým hral s Jamiem v našej predchádzajúcej grindcoreovej skupine (RAT FACED BASTARD), chalani ma požiadali, aby som sa pripojil k LIVE BURIAL. V roku 2014 sme potom nahrali naše prvé rovnomenné EP, ktoré sme pôvodne vydali na CD aj digitálne. Podarilo sa nám predať všetky kópie CD a po dotlačení ďalšej série, ktorá sa taktiež vypredala, nás oslovilo poľské vydavateľstvo Till You Fukkin Bleed, ktoré vydalo EP aj na kazete. Majiteľ vydavateľstva nás spojil s Dunkelheit Produktionen a začali sme písať a nahrávať náš debutový album ‘Forced Back to Life’. V tejto dobe sme dosť aktívne vystupovali na britskej undergroundovej scéne, zahrali sme si s kapelami ako ASPHYX, VOIVOD či ACID WITCH. Podarilo sa nám zahrať si aj na festivale Live Evil v Londýne. Prvýkrát sme boli na turné vo Fínsku s našimi priateľmi SOLOTHUS a bolo nám povedané, že indický label Transcending Obscurity má záujem o spoluprácu s nami. Kontaktovali sme Kunala (majiteľa vydavateľstva) a páčilo sa nám, čo ponúkol, takže sme sa dohodli na vydaní nášho druhého albumu „Unending Futility“ prostredníctvom TOR v roku 2020. Prijatie novej dosky bolo úžasné a teraz pracujeme na písaní nášho tretieho albumu. 


Právě poslouchám vaši novinku „Unending Futility“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s ASPHYX, MORGOTH, DEATH, BOLT THROWER, CANCER, UNLEASHED, INCANTATION. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Ďakujem za milé slová. Na tejto nahrávke sme sa usilovali o temnejší a mohutnejší zvuk v porovnaní s predchádzajúcou doskou a sme veľmi radi ako nakoniec znie. Nahrávali sme v miestnom štúdiu, kde má kapela svoje sídlo (Newcastle na severovýchode Anglicka – domov kapiel SATAN a VENOM), a následne o mix a mastering sa postaral náš dobrý priateľ Dan Mullins. Dan v súčasnosti hrá v britskej old school death metalovej kapele BLASPHEMER a predtým bubnoval pre kapely ako MY DYING BRIDE. Dan rozumie zvuku, ktorý sme hľadali, a s výsledkom by sme nemohli byť spokojnejší. Chceli sme vytvoriť atmosférickú nahrávku, ktorá znie trochu inak ako v súčasnosti väčšina ostatných death metalových kapiel. Čo sa týka finálneho zvuku nahrávky, kapela mala posledné slovo. 

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Unending Futility“? Jak vlastně tvoří/skládají LIVE BURIAL? 

Väčšinu riffov a celkových štruktúr skladieb pre tento album som napísal ja a poslal ich zvyšku kapely, aby pridali a upravili časti podľa vlastného uváženia. Potom sme sa stretli všetci v skúšobni, aby sme skladby nacvičili a spravili prípadné úpravy, ktoré sme cítili, že si skladby vyžadujú. Išlo o trochu odlišný prístup v porovnaní so skladaním muziky na náš debut, kde sme tvorili všetci spoločne v skúšobni, jammovali sme a spoločne sme pracovali na štruktúrach skladieb. Pre tento album som sa pokúsil zmapovať štruktúru skladby skôr, ako som napísal jednotlivé riffy. Jedinou výnimkou je „Rotting on the Rope“, ktorú Matt (Drums) a Lee (Bass) napísali úplne sami pri jednej spoločnej skúške. Tento album prešiel mnohými kontrolami kvality a nakoniec sme z finálnej verzie vypustili celé dve skladby, pretože sme nemali pocit, že zodpovedajú zvuku, ku ktorému sme sa chceli priblížiť. Najdôležitejšie pre nás bolo, aby album plynul dobre a znel ako celok. 


„Unending Futility“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? 

Obal albumu pre nás vytvoril Luke Oram (Oram Art). S Lukeom sa poznáme už dlho a sme obrovskými fanúšikmi jeho tvorby a jednu z jeho prác sme vlastne použili aj pre náš debutový album. Jedným z dôvodov, prečo radi pracujeme s Lukeom je to, že jeho umenie je celkom odlišné od štýlu, ktorý používajú ostatné kapely, a myslíme si, že obal albumu naozaj vybočuje, najmä čo sa týka death metalu. Obal albumu vychádza zo skladby ‘The Crypt of Slumbering Madness’. Pieseň je inšpirovaná videohrou Dark Souls 2 a text pojednáva o kráľovi, ktorý všetko stratil a zostal pomaly hniť vo svojej krypte. Cítili sme, že téma tejto piesne dokonale vystihla atmosféru albumu a požiadali sme Luka, aby vytvoril dielo, ktoré by tomu zodpovedalo. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Všetky texty skladieb píše náš spevák Jamie. Naprieč celým albumom sa prelínajú rôzne témy a inšpirácie. Napríklad skladba „Swing of the Pendulum“ je inšpirovaná hororovým filmom „The Pit and the Pendulum“ (produkcia Hammer film prod.), zatiaľ čo skladba „Condemned to the Boats“ je založená na starodávnej perzskej metóde popravy nazvanej Scaphism (tiež označovaná ako „člny“). Zvyšok textov na albume sú hlavne originálne príbehy s hororovou tematikou.


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“? 

Všeobecne nemám záujem o modernejšie znejúci death metal. Nemám problém s kapelami, ktoré sa rozhodli tieto štýly kombinovať, ale nie je to niečo, čo by som si vyložene užíval. Našťastie existuje veľa úžasných novších death metalových kapiel, ktorým sa darí zachytiť ducha klasických kapiel z rôznych oblastí a období. Aktuálna fínska death metalová scéna je toho dokonalým príkladom. Skupiny ako KRYPTS, CORPSESSED, LANTERN, GOREPHILIA, SOLOTHUS a naši kolegovia z vydavateľstva SEPULCHRAL CURSE dokazujú, aká silná je momentálne scéna vo Fínsku a všetky tieto kapely pokračujú v odkaze klasických fínskych death metalových spolkov ako DEMIGOD, RIPPIKOULU atď. 

Jak jsou na tom LIVE BURIAL s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? 

Ešte pred COVID pandémiou sme boli vo Veľkej Británii celkom aktívni čo sa týka živého hrania. Vystúpili sme ako predkapela INCANTATION v Londýne a absolvovali sme britské turné s našimi priateľmi z úžasnej francúzskej death metalovej kapely SKELETHAL. Tento rok sme mali plány na malé turné po Európe a mali sme dojednaných aj zopár festivalových vystúpení v Európe. Situácia sprevádzajúca COVID pandémiu bohužiaľ všetky tieto plány buď zrušila, alebo odložila. Nie sme si istí, kedy budeme môcť opäť hrať, ale budúci rok máme rezervovaných niekoľko festivalových koncertov vo Veľkej Británii a Nemecku. Dúfajme, že budeme môcť pridať viac koncertov v Európe, keď to bude vyzerať lepšie. Radi by sme absolvovali aj nejaké väčšie turné po Európe. 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Tento rok vyšlo niekoľko vynikajúcich albumov. Tu sú niektorí z mojich osobných favoritov: BLACK CURSE, CAUSTIC WOUND, VOID ROT, ROPE SECT, SOLOTHUS, BOHREN & DER CLUB OF GORE and ATRAMENTUS. Album ATRAMENTUS u mňa zarezonoval asi najviac. Je to jednoducho jeden z najlepších albumov na poli funeral doomu, aký som kedy počul. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Niekoľko koncertov sme odohrali spolu s českou crustovou kapelou MÖRKHIMMEL vo Veľkej Británii. Je to veľmi dobrá živá kapela a chalani boli taktiež veľmi príjemní. Ale kapela, ktorú z Česka počúvam asi najviac, sú black metalové legendy ROOT. No a LYKATHEA AFLAME je pravdepodobne prvou kapelou, ktorú som zachytil v rámci death metalu z vašej oblasti a to aj vďaka ich jedinečnému poňatiu death metalového žánru. 


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

To je ťažká otázka! Existuje veľa rôznych štýlov death metalu, ale pre mňa je death metal ako taký vždy o množstve riffov a temnej atmosfére. Keby som mal pomocou jedného albumu definovať death metal a všetko, čo zastáva, potom by to bol ‘Altars of Madness’. Dodnes si myslím, že je to najlepší death metalový album, aký bol kedy nahratý, je to skutočne dokonalý album. 

Ako kapela sme sa rozhodli hrať tento štýl death metalu, pretože sme všetci veľkými fanúšikmi old school death metalových kapiel. Keď sme začínali, zdalo sa, že veľa kapiel sa usiluje tento štýl vrátiť späť na scénu. Pamätám si, že začiatkom až do polovice roku 2000 sa zdalo, že sú to hlavne brutal death metalové a deathcorové kapely, ktoré vládnu na poli death metalu, keďže boli vtedy veľmi populárne. Ale vďaka kapelám ako CRUCIAMENTUM, FUNEBRARUM a KAAMOS sa zdá, že žánru opäť dominuje starší a temnejší death metalový zvuk. 


Co chystají LIVE BURIAL v nejbližších měsících? 

Momentálne skladáme a nacvičujeme materiál pre naše tretie album. Doposiaľ sme napísali viac ako polovicu albumu a máme jasnú predstavu o tom, ako by mal znieť jeho zvyšok. Cieľom je nahrať album budúci rok a vydať ho v roku 2022, čo dúfame, že by mohlo byť reálne. Pri písaní si dávame na čas a skladáme naozaj starostlivo, takže sme presvedčení, že ďalšia nahrávka bude zatiaľ našim najlepším albumom. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Ďakujeme, že si si našiel čas pre tento rozhovor a taktiež ďakujeme za tvoje milé slová!

Share this games :

TWITTER