DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 15. února 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - INCULT - The Burnt Offering (2024)

Recenze/review - INCULT - The Burnt Offering (2024)


INCULT - The Burnt Offering
CD 2024, vlastní vydání

for english please scroll down

Měl velmi přísnou výchovu. Každý den se musel modlit a dodržovat jasná pravidla. Nikdy se neusmíval. Pomáhal v místním kostele a vypadalo to, že bude jednou knězem. Jenže měl v sobě něco děsivého, něco zlého. Pradávnou vzpomínku s odvrácenou tváří služebníka božího. Tolik přetvářky a klamu. Nikdo ho nikdy neposlouchal, nikdo mu nikdy nepomohl. Dospěl a stále si v sobě nesl svoji křivdu. Dlouhé roky v sobě dusil vztek. Nesnášel lidi, jdoucí jako ovce na porážku z nedělní mše. Musel to udělat.

Podobných příběhů známe všichni spoustu. Možná až příliš. Na jeden takový jsem si vzpomněl, když jsem poprvé uviděl obal debutového alba belgických death metalistů INCULT. Ihned jsem začal jejich novinku poslouchat a postupně jsem zjistil, že se jedná přesně o druh smrti, který mám v hudbě tolik rád. Poslouchejte hodně nahlas!


Osobně je mi jedno, jestli se jedná o kapelu slavného jména nebo o někoho, kdo teprve začíná. Pokaždé si sednu a nechám na sebe hudbu jen tak působit. Potom se rozhodnu, jestli recenzi napíšu nebo ne. Tentokrát jsem vůbec nepochyboval. Pro tenhle valivý, surový smrtící kov s thrash metalovými elementy mám zkrátka slabost. INCULT mají skvělý zvuk. Je čitelný, masivní, řeže tou správnou stranou nože. Jasně, nejedná se o nic nového, ani převratného, ale asi jste si za poslední roky všimli, že to nepřináší vlastně vůbec nikdo. Mě jde hlavně o přenesenou energii, o fantazii, která začne pracovat na sto procent, když muziku poslouchám. U "The Burnt Offering" jsem před sebou opravdu viděl hořící kostely, cítil jsem pomstu všech zničených a ponížených, všech, kteří dávno pochopili, že víra je opravdu slepá. Mocné nástupy, chorobami nasáklý vokál, jednotlivé motivy, které jedou dopředu jako buldozer. Tohle všechno dělá z novinky doslova návykový materiál. Belgičané si navíc hrají s temnými a chladnými náladami jako šelma se svojí kořistí. Mám chuť mlátit pěstí do stolu. Během psaní recenze jsem několikrát vstal, rozpustil si vlasy a začal pařit po pokoji. Jsem zkrátka starej prašivej pes, který cítí tu energii, ten nakumulovaný tlak a vztek, která se nám snaží kapela předat. Nutnou dodat, že se jim to daří na výbornou. Pro mě osobně objev letošního ledna a zároveň i moje doporučení pro vás. Old school death metal nesmí zemřít! Chladná a temná lavina z prašivých kostí!


Asphyx says:

He had a very strict upbringing. He had to pray every day and follow clear rules. He never smiled. He helped out at the local church and it looked like he was going to be a priest one day. But he had something scary inside him, something evil. An ancient memory with the averted face of a servant of God. So much dissimulation and deception. No one ever listened to him, no one ever helped him. He grew up and still carried his wrongs inside him. For many years he bottled up his anger. He hated people walking like sheep to the slaughter from Sunday mass. He had to do it.

We all know plenty of stories like that. Maybe too many. I was reminded of one such story when I first saw the cover of the debut album from Belgian death metallers INCULT. I immediately started listening to their new release and gradually discovered that it was exactly the kind of death I love so much in music. Listen very loud!


Personally, I don't care if it's a big name band or someone just starting out. I always sit back and let the music just affect me. Then I decide if I'm going to write a review or not. This time I had no doubt at all. I simply have a soft spot for this rolling, raw death metal with thrash metal elements. INCULT have a great sound. It's clear, it's massive, it cuts with the right side of the knife. Sure, it's nothing new or groundbreaking, but you've probably noticed over the years that nobody really brings that. For me, it's all about the energy transferred, the imagination that starts working one hundred percent when I listen to the music. With "The Burnt Offering" I really saw churches burning in front of me, I felt the vengeance of all the destroyed and humiliated, all those who long ago understood that faith is really blind. Powerful entrances, disease-soaked vocals, individual motifs that drive forward like a bulldozer. All this makes the new material literally addictive. Moreover, the Belgians play with dark and cold moods like a beast with its prey. I feel like pounding my fist on the table. While writing this review, I got up several times, let my hair down and started partying around the room. I'm just a mangy old dog who can feel the energy, the accumulated pressure and anger that the band is trying to convey. I have to say, they're doing a great job. For me personally the discovery of this January and also my recommendation for you. Old school death metal must not die! A cold and dark avalanche of scabrous bones!


Tracklist:
01. Pogrom 
02. Takfir 
03. Nanking Massacre 
04. Black Ritual 
05. Darkened Idea Of Existence 
06. Dead End Deviation 
07. Block 10 
08. The Quenched Menorah

band:
Wouter Viepie - Drums
Niels Beirinckx - Guitars
Carsten Geerts - Guitars
Dylan Elsermans - Vocals
Share this games :

TWITTER