DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 25. února 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - MORTA SKULD - Creation Undone (2024)

Recenze/review - MORTA SKULD - Creation Undone (2024)


MORTA SKULD - Creation Undone
CD 2024, Peaceville Records

for english please scroll down

Měsíc pluje temnou krajinou. Mohla to být nádherná noc, nebýt mladé dívky, stojící na mostě. Dívá se do hlubin a je odhodlána skočit. Kolem chodí lidé a povzbuzují ji. Chtěl bys ji podat pomocnou ruku, ale ona je už dávno v jiném světě. Pohlcena strachem a vlastní bolestí nakonec skáče a její bezvládné tělo je obžalobou celého světa. Nikdy nebude pohřbena na hřbitově, věřícím připadá nečistá. Hodně jsem nad jejím činem přemýšlel. Když jsem se toulal tichými ulicemi, když jsem se díval na měsíc, který pluje temnou krajinou. Jsou kapely, které sleduji celý svůj život. Jsou mojí součástí a umí ve mě rozdrásat myšlenky.

MORTA SKULD jsou beze sporu legendou, která táhne vůz plný prašivých kostí už od roku 1990. Kdo znáte jejich diskografii, tak moc dobře víte, že se vždy jedná o profesionální výkon. I letos kapela předvedla vynikající práci. A to prosím pěkně po všech stránkách. Masivní, staroškolský zvuk, divoké motivy s temnou a syrovou atmosférou. MORTA SKULD jsou zpět a kosti opět praskají tlakem. 


Jako starý fanoušek si užívám jejich typický rukopis (pokud máte chuť, přečtěte si recenze na starší alba i rozhovor, oboje je odkazováno dole pod článkem). Ve skladbách naleznete jak rychlé, totálně devastující pasáže, tak i valivé momenty, které mám tolik rád. Mám zase jednou chuť bouchat pěstí do stolu (a také to při psaní recenze dělám), mám chuť si rozdrásat obličej do krve. Američané jsou nekompromisní, sází na silné melodie, chorobný vokál, zdrcující bicí. Všechno tohle dohromady tvoří celek, který se vám dostane do podvědomí. Hlavou vám potom budou létat do černých barev zahalené myšlenky. MORTA SKULD jsou old school, ale vyvíjejí se. Každé album je trošku jiné. To letošní mi přijde přímočařejší, surovější. Nerad k někomu kapely s podobnou historií přirovnávám, ale pokud se najde ještě člověk, který tohle jméno nezná, tak vězte, že by se nová deska mohla líbit fanouškům třeba takových OBITUARY, NECROPHAGIA, VADER, JUNGLE ROT, MALEVOLENT CREATION, RESURRECTION, VITAL REMAINS, BRUTALITY, MONSTROSITY, BAPHOMET, ACHERON, ale třeba i MORBID ANGEL, SUFFOCATION. Jedná se totiž na hrubé kusy nasekanou tmu, na ryzí a opravdové metalové zlo. Pokud vám někdy bude špatně na těle i na duši, jako dívce v úvodu dnešního článku, tak nezoufejte. Raději si pusťte tohle album a uvidíte, že vás doslova nabije energií. Alespoň já to tak mám. "Creation Undone" vás strhne do hlubin, rozseká, přikove na zeď. Jedná se o materiál, který by měl být označen jako třaskavina. Také cítíte tu obrovskou sílu? Nakumulovaný vztek a energii? Potom jste zde správně. MORTA SKULD jsou ve velmi dobré formě. Doporučuji poslouchat hodně nahlas! Měsíc pluje temnou krajinou. Dívám se do hlubin a jsem odhodlán skočit. Ne, neudělám to. Raději si narvu pod tlakem znovu do hlavy "Creation Undone". Masakr mysli, masakr těla! Zničující, ryzí death metalový zážitek! Budete spáleni na popel!


Asphyx says:

The moon sails through a dark landscape. It might have been a beautiful night if it hadn't been for a young girl standing on a bridge, looking into the depths, determined to jump. People are walking around, cheering her on. You'd like to give her a hand, but she's already in another world. Consumed by fear and her own pain, she finally jumps, her lifeless body an indictment of the world. She'll never be buried in a cemetery. She seems unclean to the faithful. I've thought a lot about her act. As I wandered the silent streets, as I watched the moon sail across the dark landscape. There are bands I've been following all my life. They're a part of me and they can tear my mind apart.

MORTA SKULD are without a doubt a legend that has been pulling a wagon full of dusty bones since 1990. If you know their discography, you know very well that it is always a professional performance. This year, the band did an excellent job as well. And please do it nicely in all aspects. Massive, old school sound, wild themes with a dark and raw atmosphere. MORTA SKULD are back and the bones are cracking with pressure again.


As an old fan, I enjoy their typical handwriting (if you feel like it, check out the reviews of the older albums and the interview, both linked at the bottom of the article). In the songs you'll find both the fast, totally devastating passages and the rolling moments I love so much. I feel like pounding my fist on the table again (and I do while writing this review), I feel like ripping my face to shreds. The Americans are uncompromising, relying on strong melodies, sick vocals, crushing drums. All of these combine to form a whole that gets into your subconscious. Then you'll have thoughts flying through your head, shrouded in black. MORTA SKULD are old school, but they are evolving. Each album is a little bit different. I find this year's more straightforward, more raw. I don't like to compare bands with a similar history to anyone, but if there is still a person who doesn't know this name, know that the new album could appeal to fans of such bands as OBITUARY, NECROPHAGIA, VADER, JUNGLE ROT, MALEVOLENT CREATION, RESURRECTION, VITAL REMAINS, BRUTALITY, MONSTROSITY, BAPHOMET, ACHERON, but also MORBID ANGEL, SUFFOCATION. This is darkness chopped into rough pieces, pure and true metal evil. If you ever feel sick in body and soul, like the girl in the beginning of today's article, don't despair. Better listen to this album and you will see that it will literally energize you. At least it does for me. "Creation Undone" will take you to the depths, shred you, nail you to the wall. This is the kind of material that should be labeled as a shaker. Can you feel the immense power, too? The accumulated rage and energy? Then you've come to the right place. MORTA SKULD are in very good shape. I recommend listening very loudly! The moon is sailing through a dark landscape. I look into the depths and I'm determined to jump. No, I won't. I'd rather cram "Creation Undone" into my head again under pressure. Massacre of the mind, massacre of the body! A devastating, pure death metal experience! You will be burnt to ashes!






Tracklist:
01. We Rise We Fall
02. The End Of Reason
03. Painful Conflict
04. Unforeseen Obstacles
05. Perfect Prey
06. Soul Piercing Sorrow
07. Into Temptation
08. Self Destructive Emotions
09. Oblivion
10. By Design

Share this games :

TWITTER