DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 20. října 2018

Home » » Recenze/review - DEAD END - The Mind's Asylum (2018)

Recenze/review - DEAD END - The Mind's Asylum (2018)


DEAD END - The Mind's Asylum
CD 2018, vlastní vydání

Občas mi přijde všechno kolem mě zahalené v mlze. Jako bych opustil svoje tělo, vznášel se kolem a sledoval lidské snažení zpovzdálí. Zvláštní věc, tahleta muzika, co říkáte? Pokud je dobrá, dokáže v člověku vyvolat všelijaké emoce. Sedím na židli z kostí, uprostřed šedivého močálu a sleduji na plátně přede mnou černobílé filmy plné smrti a utrpení. Stromy se houpou do rytmu a já se nemohu hnout ani o píď. Jsem doslova uhranut.

Starý dobrý doom metal, poctivě nasáklý smrtí, takový styl hrají holandští DEAD END již od roku 1988. Sice na mnoho let kapelu uspali, ale v roce 2014 se vrátili, aby o sobě dali zase vědět. Musím říci, že novinka "The Mind's Asylum" se nebývale povedla. Je doslova nasáklá pesimismem, smutkem, starobou a šílenstvím. Podali jste někdy ruku mrtvole? Pokud ne, tak zde máte možnost.



"The Mind's Asylum" je klasikou se vším, co k tomu patří. Deska má samozřejmě dobrý zvuk, zajímavý obal a hlavně spoustu tradičních doom metalových nápadů (lehce inspirovanými třeba takovými ANATHEMA, MY DYING BRIDE, PARADISE LOST, CANDLEMASS, plus samozřejmě death metalovými kapelami v jejich základní podobě). Na DEAD END je hodně znát, že si vydali album pro radost. Ze skladeb nadšení doslova sálá a i když není nahrávka vlastně ničím výjimečná, tak se velmi dobře poslouchá. Kapela se nikam netlačí, ale odvádí skvělé řemeslo. Plus navíc všude přítomný šedivý opar z mlhy. Opuštěné katedrály, rakve, žalující nad svým osudem, také lidé, hledající marně svůj směr. Nevíme, kdy dojdeme svému spočinutí. Než se tak stane, tak budu poslouchat "The Mind's Asylum" a podupávat si do rytmu. Velmi dobrá doom death metalová pocta pomalému umírání. Rozpustím se v nicotě. U tohoto hrobu se klaním až k zemi!




sumarizace:

Novinka holandských DEAD END mě doslova uhranula. Kombinace řezajících riffů a hrubého hlasu, smutných melodií a atmosféry opuštěných kostelů dělá z nahrávky hodně silné album. Z hudby cítím kus doom metalových tradicí, dlouhých procházek opuštěnou přírodou, pomíjivosti a věčnosti. Kapela sází na poctivost, tradici, klasické postupy. Je to jen dobře. Deska obsahuje velké množství velmi zajímavých nápadů. Doporučuji dlouhé výlety s novinkou ve sluchátkách. Venku, v lesích, na horách, vynikne tato hudba nejlépe. Považuji "The Mind's Asylum" za jedno z nejlepších letošních doomových alb. Doslova mě fascinuje schopnost kapely přenést emoce ze své muziky mezi posluchače. Nahrávka na mě působí velmi naléhavým, magickým dojmem. Je pro mě až osobní záležitostí. Čistá, průzračná, krásně smutná doom metalová deska, která dokázala rozervat mé srdce! Klaním se a děkuji!



Asphyx says:

The news of Holland DEAD END has bewitched me. The combination of cut riffs and gruff voice, sad melodies and mood of lonely churches makes the album very strong. I feel the doom metal traditions, long walks through abandoned natur, transience and eternity from the music. The band bets on honesty, tradition, classic methods. And this is right. The recording is full of big number of interesting ideas. I recommend long trips with this news in headset. This music excels outsides in woods, in the mountains best. I think "The Mind's Asylum" is one of the best doom albums this year. I'm fascinated by the ability of the band to bring their emotions from the music among listeners. The record is urgent and magic. It's very personally for me. Clear, limpid, beautifully sad doom metal album, that ripped up my heard. I'm bowing down and thanks a lot.

Tracklist:
01. Avarice
02. My Malady
03. Backfire
04. Goddess of Fire
05. Marked Again
06. Restless Waters
07. Wartime in Eden
08. Folly of Man

band:
Bryan - vocals
Alwin - bass
Arjan - guitar
Jeroen - guitar
Harald - drums

Share this games :

TWITTER