DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 12. října 2019

Home » » Recenze/review - XOTH - Interdimensional Invocations (2019)

Recenze/review - XOTH - Interdimensional Invocations (2019)


XOTH - Interdimensional Invocations
CD 2019, vlastní vydání

for english summary please scroll down

Mám rád napětí před bouřkou. Těžký vzduch, nervózní zvířata, která se snaží dopředu najít úkryt. Obdivuji první hromy, nasávám atmosféru. Špinavé město v černém mraku, tohle nebude jen tak obyčejná bouřka. Cítím v kostech chvění, svírá se mi žaludek. Přírodní živly zase jednou ukázaly svoji sílu. Vítr síly orkánu, proudy vody, padající z nebe. Kdo se neukryl, umírá. Bájná potopa, volají věřící, ale já znám příčinu moc dobře. 

Určitě znáte ten pocit, když si pustíte nějakou desku poprvé a ona vás doslova smete z povrchu zemského. Američtí death/blackeři XOTH jsou jako zjevení. Melodičtí a suroví zároveň, instrumentálně na výši, přesto nezapomínají na to, že pořádný metal musí drásat. Špína a strach, tlak a chlad. Mě se vlastně ani nechce nic moc psát, raději poslouchám. Do téhle bouřky skáču po hlavě. Zasažený bleskem padám k zemi, abych pak povstal a pařil dál, až do skonání světa. 



"Interdimensional Invocations" je albem, které lze velmi těžko jednoznačně zařadit do metalových stylů a odrůd. Nalezneme zde totiž black metal, klasický death, ale i ten technický, melodické vyhrávky, za které by se nemusela stydět kdejaká heavy metalová kapela. Nahrávka přitom nepůsobí vůbec roztříštěně, naopak, drží pohromadě jako víra v Satana. Pokud bych měl jmenovat nějaké vlivy, tak bych zmínil třeba DISSECTION, VECTOR, REVOCATION, DEATH, EMPEROR, BAL-SAGOTH, VOIVOD. Tématicky se potom XOTH zaobírají temnotou, sci-fi, katastrofami a mysticismem. Zkrátka a jednoduše, smečka zajímavá po všech směrech. Hrozně se mi líbí takový ten těžko popsatelný nadhled, samozřejmost, s jakou se mi jejich hudba zadírá pod kůži. Je sice fakt, že tohle asi nebude hudba pro každého, ale energie, která z nahrávky doslova cáká na všechny strany, je vyloženě návyková. Po formální stránce (zvuk, parádní obal), je také vše v pořádku. Máme tak co do činění s dílem, které opravdu připomíná death/black metalovou bouřku. Vynikající! 



sumarizace:

Před letošní novinkou amerických XOTH se klaním až k zemi. Je totiž po okraj naplněná žhavými, pálivými nápady, které vyvěrají ze samé podstaty death/black metalu. Skladby mají neskutečné množství vrstev a působí jako samotná symfonie zla. Ano, takhle nějak by hráli skladatelé vážné muziky, pokud by se rozhodli pro extrémní smrtící kov. Progresivní nápady je možné potkat na každém kroku. Přesto si pánové ponechali schopnost složit syrové a nekompromisní motivy. Album neskutečně řeže, pálí, transformuje samotnou smrt v čistou bolest. Je jako řeka, plná hnijící krve, která teče sice pomalu, ale s o to větší jistotou zničí vše živé. Na desce je možné pozorovat doslova erupci nápadů. Přesto není nic zbytečně komplikované a XOTH se povedlo vyhnout zbytečným exhibicím. Všechno sedí na svém místě a z nahrávky se tak stává hodně ostré koření. "Interdimensional Invocations" je pro mě na dlouhou dobu jedno z nejposlouchanějších alb vůbec. Maniakální death/black metal, který nepostrádá temnotu a je zahraný s neskutečnou silou! Masakr!


Asphyx says:

I bow down to this new album by American XOTH. It is full of hot, spicy ideas which spew from the death/black metal itself. The songs have unbelievable amount of layers and they feel like a symphony of evil. Yes, this is how would classical musician played if they would decide to play death/black metal. Progressive ideas are everywhere on this album. However these gentlemen still have their ability to compose raw and uncompromising motives. This album cuts unbelievably, it burns, and it transforms the death itself into a clear pain. Like a river full of rotting blood which although flows slowly it will kill everything live on earth for sure. These guys managed to avoid some unnecessary exhibitions on this album. Everything is on its place so this album is like a very hot spice. "Interdimensional Invocations" is one of my most played albums at all for a long time. Maniacal death/black metal which doesn´t lack of darkness and it is played with an unbelievable power! Massacre!



Track Listing:
1. Casting the Sigil
2. Mountain Machines
3. Back to the Jungle
4. Unseen Abductor
5. Haruspex
6. Plague Revival 20XX
7. The Ghost Hand of God
8. Melted Face of the Soul


Xoth is:
Tyler Sturgill - Guitar & Lead Vocals
Woody Adler - Guitar & Vocals
Ben Bennett - Bass & Vocals
Jeremy Salvo – Drums

Share this games :

TWITTER