DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 18. listopadu 2019

Home » » Rozhovor - NEKROSITY - Počáteční jiskra se změnila v moře plamenů.

Rozhovor - NEKROSITY - Počáteční jiskra se změnila v moře plamenů.


Rozhovor s death metalovou skupinou NEKROSITY ze Švédska.

Odpovídal Daniel, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - NEKROSITY - Void Gazer (2019):

Ave NEKROSITY! Zdravím do Švédska. Jak se daří? Co vás sleduji na sociálních sítích, tak mi připadá, že zažíváte skvělé období. Všude čtu na vaši novinku jen samé superlativy. Máte skvělé nové album. Vaše práce a odhodlanost nese své ovoce. Jak se jako kapela právě cítíte? 

Ahoj Jakube! 

Po krátké letní pauze začínáme znovu zkoušet a pomalu se opět dostáváme do formy. Reakce na „Void Gazer“ byly dosud vynikající, díky čemuž se samozřejmě cítíme skvěle, protože jsme na tomto materiálu nějakou dobu pracovali. Každý detail má v nahrávce svůj účel. Ano, jsme velmi spokojeni s naší současnou pozicí a doufejme, že nám to pomůže jako kapele dostat se trochu dále. 


Pojďme na novou desku „Void Gazer“, ta asi zajímá naše čtenáře nejvíce. Jak vznikala? Jak dlouho jste ji nahrávali? A jak vlastně NEKROSITY tvoří nový materiál? 

Obvykle skládám riffy doma, protože nejsem jeden z těch chlápků, kteří opravdu na zkoušce jamují a vytvářejí celou skladbu z ničeho. Původní myšlenka a struktura riffů se může během tvůrčí fáze drasticky změnit. Vyhodím spoustu nápadů, ponechávám pouze ty, které jsou v souladu s tím, co opravdu chceme vyjádřit. Ale každý přispívá svým dílem, protože každý v NEKROSITY ví, jak zacházet se strunným nástrojem. Takže je mezi námi vždy někdo, kdo má nápad nebo nový materiál. Jakmile začneme s novou skladbou, vytvoříme osu skladby a domluvíme zkoušku, abychom si to přehráli. Analyzujeme to, pitváme a oškubeme na kost. Než jsme spokojeni s výsledkem, může to projít několika změnami. Pracovat tímto stylem je pro nás jako kapelu velmi efektivní, protože se ubíráme směrem, jakým chceme, a přesně takto vznikl „Void Gazer“. Počáteční jiskra se změnila v moře plamenů. 

Novou desku zdobí parádní obal. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali? 

Obal vytvořil náš přítel Göran Nilsson (který je mimochodem zodpovědný také za vokály na našem druhém demu „Rot to Survive“) a HYDRA GRAFISK DESIGN. Protože jsme chtěli, aby album mělo název „Void Gazer“, poslali jsme mu texty a skladbu, aby získal inspiraci a nápady pro uměleckou tvorbu. Proběhla mezi námi nějaká korespondence a poté začal pracovat na tomto díle, které skončilo jako multidimenzní horor, který vidíte na přední straně alba. Netřeba dodávat, že jsme s výsledkem velmi spokojeni. Odráželo to přesně to, do čeho jsme chtěli album jako celek zabalit. Je to prvotřídní. 

Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Děkuju! Pro nás je produkce stejně důležitá, jako psaní skladeb. Než jsme byli připraveni, měli jsme několik mixů. A protože se jednalo o album, byli jsme ještě vybíravější. Nahrávali jsme ve studiu, které již neexistuje - BOOM ROOM AUDIONEERING. Mix a nějaké další části měli na starost AUDIODOME RECORDINGS. Mastering jsme provedli v Gothenburgu v místě zvaném STUDIO FABRIKEN. Účastnili jsme se celého procesu a sdíleli jsme své myšlenky ohledně produkce se zvukovými inženýry. Ať už to bylo či nebylo náročné, musela to prostě být vhodná produkce, abychom na nahrávku dostali tu správnou atmosféru. Všichni odvedli skvělou práci a proto jsme s konečným výsledkem velmi spokojeni. 


Nedílnou součástí vaší novinky jsou i texty. O čem pojednávají ty vaše? Kdo je jejich autorem a jak vznikaly? Přikládáte textům velkou váhu? 

V naší hudbě rozhodně hrají texty důležitou roli. To je jeden ze základních kamenů, který umocňuje zážitek. Mnoho kapel na death metalové scéně postrádá hloubku a ducha ve svém obsahu, díky kterému je jejich snaha plochá, spíše než temná a tvrdá, i když jsou to mnohdy zruční muzikanti. Všichni jsme přispěli texty, ale já jsem zodpovědný za většinu z nich. Jednoduše řečeno, na této cestě se ponoříme do nekonečných variant smrti a hrůz, které leží uvnitř, navenek i mimo ni. Vyzývám lidi, aby si je přečetli a získali tak ucelený dojem. Vytvořte si vlastní názor a uvidíte, kam vás to zavede. 

Určitě se mnou budeš souhlasit, že je vaše hudba hodně ovlivněna kapelami z osmdesátých a devadesátých let. Vypadá to, že jsme vyrůstali na těch samých skupinách. Určitě ale byla nějaká první, která tě inspirovala začít dělat muziku i aktivně. Máš nějakou takovou? A jaké to vůbec bylo, vyrůstat v metalovém Švédsku? 

Kapely oné doby nás velmi inspirují, i když si vytváříme vlastní interpretaci toho, jak chceme, aby death metal zněl. Ale kapely jako Morbid Angel, Autopsy, starý Entombed, Necrophagia, Bolt Thrower, Sadistic Intent, Bathory, Death Strike, Asphyx atd. rozhodně přispěly k utváření našeho zvuku. Bylo to velmi odlišné od dnešní doby. Objevovali jsme nové kapely prostřednictvím časopisů, prostřednictvím jiných kapel, díky seznamům nahrávek a mnohokrát jsme si zakoupili album jen na základě obrázku na obalu. Vyrůstal jsem se třemi členy NEKROSITY a od 90. let jsme spolu hráli v různých konstelacích. Často jsme si navzájem ukazovali nové nahrávky, přehrávali pásky, půjčovali si a vyměňovali si nahrávky atd. Black metal, death metal, thrash, grindcore, hardcore punk a další extrémní styly byly naší součástí. Pro nás všechny to byly dobré a inspirativní časy. 


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Myslím, že digitální formát je dobrý způsob, jak oslovit a šířit materiál, ale nepovažuji ho za náhradu fyzických nosičů. A o tom to je, fanoušci, kteří se skutečně zajímají, budou i nadále podporovat kapely, které se jim líbí, nákupem jejich alb a merche, zejména pokud jde o hudební žánr jako je metal. Chápu, proč lidé obecně používají různé typy aplikací. Je to snadné, pohodlné a vše je na dosah, ale pokud se mě zeptáte, nikdy se to nevyrovná skutečnému nákupu. 

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

Jo, v poslední době tu bylo mnoho nových kapel, které skočily na tuto oldschoolovou vlnu a některé to zvládly lépe než jiné samozřejmě. Některé z nových death metalových kapel, které mě baví, jsou TOMB MOLD, BLOOD INCANTION, SPECTRAL VOICE, DEAD VOID, TAPHOS, SUPERSTITION, CARNAL TOMB, BODYFARM, LANTERN atd .. 


Jak to mají NEKROSITY s koncertováním? Jak je vůbec náročné uspořádat pro vás šňůru? Držíte se jen Švédska nebo chcete vyrazit i do zahraničí? Vím, je to o penězích, ale pořád si myslím, že koncertování přivede k hudbě nejvíc opravdových fanoušků. 

Zřídka kdy hrajeme živě. Většinou jednou nebo dvakrát do roka. Ale to se nyní snažíme změnit s novým albem. Je těžké zajistit si potřebné množství času na to, abychom v těchto věcech dali něco dohromady, navíc v době, kdy máme rodiny a všechno okolo. Pravděpodobně nebudeme dělat žádné dlouhé turné, ale určitě jsme připraveni jet za hranice, pokud nám to okolnosti dovolí. Pokud jde o progresi v death metalu, nejsem proti novým a čerstvým nápadům, pokud se to dělá správně. Sám mám rád některé z progresivních kapel, ale death core není vůbec můj šálek čaje. 

Na závěr jedna otázka směřující trošku do filozofie. Co pro tebe znamená death metal? Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš co znamená přímo pro tebe, pro tvoji osobu, jak jej vnímáš? 

Hudba je pro mě obecně nástrojem, kterým lze vyjádřit něco zevnitř, stejně jako jakýmkoliv jiným druhem umění. Poslouchání tohoto typu hudby může mít dočasný očistný efekt, ale v konečném důsledku je to opakující se cyklus, obzvláště, když se neustále snažíte posouvat vpřed. To, co společně vytváříme v NEKROSITY, pro nás v tomhle znamená všechno. Ztělesnění a usměrnění vize, které v našem případě zahrnují temnější aspekty, jak smyšlené, tak naopak. Přestože radost je jednou z emocí, která je nutná k tomu, aby vše pokračovalo, všechno je to o tom, užívat si čas strávený tvorbou nového materiálu. Ale pokud vytvoříte něco, v co opravdu věříte, dosáhli jste něčeho většího a užitečnějšího než pouhého dalšího alba. 


Co chystají NEKROSITY v nejbližších měsících? Uvidíme vás někdy i v Čechách? Pevně v to věřím! 

Momentálně se připravujeme na poslední letošní koncert. Příští rok snad přinese více aktivit tohoto typu. Koncert v České republice by nebyl od věci, ale jak jsem již dříve řekl, je to všechno o okolnostech. Kromě toho budeme pokračovat v psaní nových melodií pro nadcházející album. 

Děkuji moc za rozhovor, přeji vám co nejvíce prodaných nosičů, spoustu oddaných fanoušků a ať se vám daří i v osobním životě. 

Díky moc za tento rozhovor a vaši podporu NEKROSITY! … „Keep the fire burning!“ 

/D.J a NEKROSITY

Share this games :

TWITTER