DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 7. března 2020

Home » » Recenze/review - SCHIZOPHRENIA - Voices (2020)

Recenze/review - SCHIZOPHRENIA - Voices (2020)



SCHIZOPHRENIA - Voices
EP 2020, vlastní vydání

for english please scroll down

Bývaly doby, kdy ještě rychlost vítězila nad lží a nenávistí. Zástupy džínových vojáků vzývaly v nekonečném headbangingu smečky, které to myslely vážně a dokázaly fanouškům předat energii. Témata jako válka a smrt se probírala v každé druhé skladbě. Vyhrávali ti poctivější, upřímnější, oddanější, pracovitější. Ne, ideální časy to nebyly, ale pokud jsem necítil v hudbě vášeň, neměla u mě šanci.

Belgičtí thrasheři SCHIZOPHRENIA, kteří se ve své tvorbě dotýkají i death metalu, to vzali dle mého za správný konec. Jejich prvotina - EP s jednoduchým názvem "Voices" - je smrští po celou dobu necelých 20 minut. Řeže a pálí, seká a drásá. Říkám to pořád, thrash metal mají hrát mladí. Mají v sobě ještě energii, nápady, přetlak a muzika má potom šťávu. Jasně, dnes už asi nikdo nepřinese do tohoto i mnohých jiných odnoží metalu nic nového, ale komu to prosím vás ještě vadí? Už jenom ten zvuk mě položil na záda.


"Voices" je opravdu pěkně ostrým a nekompromisním albem. Rozhodně nečekejte žádný oddych. Inspirováno jest evropskou thrash metalovou školou (SODOM jsou zde opravdu hodně cítit), ale na povrch vyplouvají i ostatní vlivy (starý prašivý death, LEGION OF THE DAMNED v některých momentech, případně surové americké detonace). Probírat se někdy stále stejnými retro kapelami je hodně náročné a únavné, ale SCHIZOPHRENIA mě ihned zaujali. Bylo to vlastně jednoduché. Připadal jsem si jako za starých časů, kdy některé kazety působily jako bomba, kterou vám dá kamarád do dlaní a řekne vám, že za chvilku vybuchne. Stačilo několik okamžiků a deska se mi zadřela pod kůži. Belgičané moc dobře vědí, jak rozhýbat mé staré kosti. Bývá to pro mě záruka kvality, jakýsi etalon - album si několikrát pustím, dělám u něj něco jiného a když přitáhne moji pozornost, tak je to zkrátka tam! Bouchám pěstí do stolu, mávám hlavou. Hergot jo, tohle je thrash death metal přesně podle mého gusta! Peklo!

sumarizace:

SCHIZOPHRENIA mají pro old school metal velký cit. Už jen zvuk, který připomíná ozvěny z opuštěných katakomb, je uvěřitelný. Přidána je obrovská porce nadšení pro poslední věci člověka, prašivě ostrý feeling rychlého maniakálního thrash metalu a stylově velmi vhodný obal. Ctitelé starých pořádků v metalu, mezi které se hrdě hlásím, si mohou mnout kostnaté ruce bestiální radostí. Nutná je samozřejmě vnímavost k podobné hudbě a chuť stále otevírat rakve našich metalových předků. Na novince "Voices" se mi líbí vlastně úplně všechno a vůbec mi nevadí, že zde podobných smeček už byly stovky. Důležitá je přece odvaha, energie a temnota. Všechno zmiňované z nahrávky cítím a navíc, jako nějaký krvavě mokvající bonus, je přidána pořádná porce radioaktivity. Praskají lebky tlakem, probouzejí se nemrtví v márnicích. Chtěli jste vědět, jak bude vypadat svět po jaderné katastrofě? Tak máte možnost! "Voices" je skvělým thrash death metalovým albem ze starých časů, které ozáří každého fanouška stylu. Vynikající!


Asphyx says:

SCHIZOPHRENIA have a great feeling for the good old school metal. Just take the sound which reminds me of echoes of abandoned catacombs, it is unbelievable. There is also a big portion of enthusiasm for the last things of man, ashy sharp feeling of fast maniac thrash metal and the cover has a great style. If you like the old manners in metal, which I proudly do, you can shake your bony hands with excitement. Obviously, you have to understand similar music and you have to feel the need to open coffins of the old metal ancestors. On the new album "Voices" I really appreciated everything and I do not mind that there are hundreds of similar bands. The only important thing is the courage, energy and darkness. Everything I mentioned is on this album and also just like bloody wet bonus there is a great portion of radioactivity. The skulls are cracking by pressure, the undead are waking up in the morgues. Have you ever wanted to know how the world would look like after a nuclear disaster? Here is your chance! "Voices" is a great thrash death metal album from the good old days which will shine through every fan of this style. Excellent!


tracklist:
1. Structure of Death 03:44
2. Perpetual Perdition 04:23
3. Mortal Sin 04:07
4. Schizophrenia 04:14
5. Beyond Reality 03:29

band:
Ricky Mandozzi: Vocals/bass
Romeo Promos: Guitar
Marty VK: Guitar
Lorenzo Vissol: Drums

https://www.facebook.com/Schizophrenia.Officialband/
https://linktr.ee/schizophrenia.official
https://open.spotify.com/artist/2Mre9sRBibjJBYO5N2aK7l
https://www.youtube.com/channel/UC2xbjrRJji2vpZZWUXGKvjA
https://www.instagram.com/schizophrenia.dm/
https://www.deezer.com/en/artist/544113
Share this games :

TWITTER