DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 1. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - COFFINBORN - Krvavý, temný death metal, ukovaný z kvalitního surového železa!

Rozhovor - COFFINBORN - Krvavý, temný death metal, ukovaný z kvalitního surového železa!


Rozhovor s death metalovou kapelou z Maďarska - COFFINBORN.

Odpovídal Disguster, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - COFFINBORN - Cadaveric Retribution (2023):

Ave COFFINBORN! Zdravím do maďarského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaším prvním EP „Beneath the Cemetery“? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Zdravím a děkuji za tvá vřelá slova o naší nové desce! Rozhodně jsme chtěli zachovat stejný zvuk jako na EP. Samozřejmě jsem trochu změnil zvuk kytary, tu a tam jsem přidal nějaké riffy inspirované BOLT THROWER, ale struktura skladeb a celkový zvuk zůstává stejný.


„Cadaveric Retribution“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál COFFINBORN?

Myslím, že je fér říct, že ač to zní divně, tak proces psaní skladeb nám nezabral moc času, i když jsme je nahrávali osm let. Riffy prostě přišly přirozeně hned po nahrání EP, ale pak jsme se já i Blasphemy přestěhovali do zahraničí a prostě jsme nemohli přijít na to, jak to nahrát. V roce 2021 jsem napsal pár nových skladeb, které jsem chtěl zařadit na debutové album, takže jsme museli vynechat pár starých.


Kdo je podepsán pod zvukem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný, působí analogově. V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Jedním z hlavních pozitivních rozdílů mezi EP a celou deskou je pro mě zvuk kytary. Chtěl jsem vytvořit něco podobného jako ASPHYX, a i když to není tak drsné, jako kytarový zvuk ASPHYX, pořád to zní skvěle. Blasphemy nahrál bicí a své vokální party ve studiu Obsidian u Arpáda Szentiho, pak jsem nahrál kytary a své vokální party, Churchburner nahrál basu ve studiu Obsidian a Arpád to celé smíchal a zmasteroval.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes hudební CD (kazeta, vinyl). Vy jste jej vydali u Xtreem Music a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Khaos Diktator namaloval obal, který byl v podstatě inspirován obalem našeho EP od Marka Riddicka. Tématem jsou v podstatě mrtví probuzení z hrobů v kryptě. Chtěli jsme mít malbu na celou délku stejně ponurou a temnou jako černobílá díla od Marka a Khaos Diktator se zdál být pro tuto práci jako stvořený. Už dříve dělal obal pro jeden z našich dalších projektů, takže jsme věděli, že je ideální volbou a samozřejmě splnil to, co jsme od něj očekávali.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do maďarského podzemí si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Jde o to, že jsem se v roce 2014 přestěhoval do Velké Británie a o pár měsíců na to do Německa. Maďarskou scénu samozřejmě sleduju, jak jen to jde, ale mám o ní asi stejné znalosti jako ty. Na koncerty do Maďarska nejezdím a od roku 2014 jsem tam nehrál, ale snad se mi to letos podaří změnit a zahrát si v Budapešti se svou kapelou z Anglie.

Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit COFFINBORN, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Myslím, že to všechno začalo na zkoušce MORBID CARNAGE, kde jsem začal hrát riffy z "Enter the Nightmares of Horror" a Blasphemy a Churchburner se na to okamžitě napojili. V té době jsem byl extrémně ovlivněný ASPHYX a MASSACRE a jeden víkend jsem vymyslel hromadu riffů inspirovaných těmito kapelami a na zkoušce jsem je začal hrát, jen tak náhodně bez úmyslu založit kapelu, ale jak jsem zmínil, Blasphemy a Churchburnerovi se ty riffy moc líbily a na zkoušce MORBID CARNAGE se nám podařilo dát dohromady hned dvě skladby. Všechno to přišlo přirozeně. Osobně nemám žádný metalový idol, ale Eric Daniels ze SOULBURN a zakládající člen ASPHYX a Roger z MORTICIAN jsou pro mě rozhodně důležití kytaristé. Samozřejmě jsem také silně ovlivněn Chuckem z DEATH a Treyem z MORBID ANGEL, ale kdo ne. Spíše mě přitahují undergroundové deathmetalové fesťáky jako Kill-Town nebo Total Death over Mexico. Co se týče turné, chtěl bych být prostě obklopen pohodovými lidmi. Vyrazit na turné s někým velkým pro mě není hlavní cíl.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Propagaci jsme nechali na vydavatelství a XTREEM MUSIC je v tom naštěstí docela dobrý. Neposíláme CD zdarma do 'zinů', jen pár našim přátelům. Všichni tři jsme taky sběratelé a kupujeme to, co se nám líbí a samozřejmě všichni jezdíme na různé koncerty a festivaly. Opět dávám přednost undergroundovým koncertům. Před pár lety jsem viděl SKELETAL REMAINS v nejmenším sále v Bristolu (kapacita max. 40 lidí) a bylo to kurevsky skvělý, přestože jsme všichni dostali úpal. Na druhou stranu jsem teď viděl DYING FETUS v obrovské hale a bylo to samozřejmě skvělé, ale na těchhle undergroundových DIY death metalových koncertech je prostě něco krásného, co se nedá zopakovat ve velkých profesionálních halách. To samé platí pro festivaly. Brutal Assault byl pokaždé vražedný, když jsem se ho zúčastnil, ale Kill-Town je prostě něco jiného.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako COFFINBORN ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Jak už jsem zmínil, všichni jsme sběratelé, obzvláště Blasphemy, ten má ve své sbírce šílené kousky, ale popravdě musím říct, že v poslední době stále častěji poslouchám hudbu na Spotify a Bandcampu, protože nemám čas si pustit desku a poslechnout si ji od začátku do konce. Hudbu poslouchám při vaření, řízení auta nebo v posilovně. Místo toho, abych si pustil desku, hraju ve volném čase na kytaru. Lidé si u nás stále objednávají fyzické kopie, takže stahování nás příliš neovlivňuje.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

To je těžká otázka, abych řekl pravdu. Jsem death metalem posedlý, ale rozhodně to pro mě není životní styl nebo filozofie. Být v kapele je samozřejmě životní styl, ale není to jen o death metalu, zajímají mě temnější témata spojená se smrtí, ale není to filozofie. Asi bych se přiklonil k relaxaci, protože, když poslouchám dobré death metalové album, nebo si pořád dokola přehrávám nějaký parádní death metalový riff, tak tehdy jsem šťastný.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají COFFINBORN v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Evropu?

Bohužel vzhledem k tomu, že každý z nás žije v jiné zemi, je živé hraní v současné době velkým problémem. Doufáme, že jednoho dne budeme moci zahrát živě, ale nemyslím si, že to bude letos. Tento týden by měl dorazit veškerý merch od vydavatelství a také plánujeme vytisknout nějaká trička a longsleevy, ale kromě toho žádné další plány na tento rok nemáme.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Cadaveric Retribution“ zase narvat do hlavy!

Ještě jednou díky za příležitost a za tvá vřelá slova o naší hudbě!

Share this games :

TWITTER