DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. června 2023

Home » , , , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Mokrá ryba - Volker Kutscher (2017)

KNIŽNÍ TIPY - Mokrá ryba - Volker Kutscher (2017)


Mokrá ryba - Volker Kutscher
2017, MOBA (Moravská bastei)

Jel jsem zrovna tramvají z práce a vyslechl rozhovor několika studentů gymnázia. "Ty vole, se Němcům vůbec nedivím, že ty Židy zabíjeli, dodnes to tady ovládají": kýval obrýlený studentík vážně hlavou. "Mě říkal děda, že jeho otec se neměl za války zase tak špatně...": odpověděl druhý s anarchistickým nápisem na tričku. Bylo mi tak nějak smutno na duši a uvědomil si, jak jsou lidé stále ovladatelní. Jak se vlastně vůbec nic nezměnilo. Uběhlo spousta let a máme tu nové generace, které už by neměly být poznamenány různými -ismy, které se prohnaly naší společností jako mor. Myslel jsem si, možná naivně, že tohle už máme za sebou. Zrovna jsem četl Mokrou rybu a po večerech se toulal berlínskými ulicemi v roce 1929. Vyšetřoval jsem spolu s komisařem Gereonem Rathem další bestiální vraždu. Město je plné drog, nočních podniků, kde si koupíte všechno, na co si vzpomenete. Kabarety, umělci, ale také bující zlo. 

Knihu jsem, jak je mým zvykem, četl jedním dechem. Autor píše velmi poutavě, s perfektní znalostí reálií. Příběh je hlavně detektivkou, se spoustou napínavých momentů. Kulisy Berlína 1929 jsou ale natolik zajímavé, že vás doslova pohltí. Musela to být divná, toxická doba. Na jednu stranu velká svoboda, ale také lůza, která postupně přebírala moc. Hlavní hrdina není bez viny, což se mě osobně třeba hrozně líbí. Jednou mu fandíte, několikrát vás zklame a někdy jsem jej vyloženě neměl rád. Rvačky na ulicích, náckové versus komunisti. Mocným šlo vždy o ještě větší moc a otáčely své názory podle toho, jak je to pro ně výhodné. Přiznám se, že v některých momentech mě mrazilo. Knížka je ohlodaná až na kost a autor si nebere servítek. Jakoby si pozval celý německý národ na terapii. Vždycky, když čtu podobně zaměřené knihy, přemýšlím o tom, jak to mohli lidé vlastně dopustit? Pak jedu tramvají a je mi zase smutno. 

Hesla křičená vzteklým davem jsou úplně stejná jako dnes. Jsem poslední dobou skeptický, když někdo mluví o svobodě a demokracii. Není to ale nakonec tak, že se všechno dělá jen kvůli tomu, aby byly nakrmeny prasata? V Berlíně v roce 1929 tomu tak bylo. Vyšetřovat v té době vraždy muselo být šílené. Zlo bylo na vzestupu, pomalu vylézalo ze sklepů a "obyčejný člověk se zase jako vždy přizpůsobil". Důležité je si najít nepřítele. Jak jednoduché! Rath v tomhle všem umí chodit, dokáže přežít. Ostatně, tak se chová vždycky většina. Myslím si, že vše bylo i velmi povedeně zachyceno ve vynikajícím seriálu Babylon Berlín, který mě vlastně na knížku přivedl. Strávili jsme u obrazovky několik týdnů a když jsme vše dokoukali, říkal jsem si, že by mě zajímala předloha, jestli vůbec nějaká existuje. Věděl jsem tedy dopředu, jakým směrem se bude děj ubírat. Většinou mi to poměrně vadí, ale tentokrát to bylo jiné. Kniha je přeci jen propracovanější, i když možná na někoho moc komplikovaná. Ano, seriál je přehlednější a má navíc obraz a zvuk, kterými se dá ledacos vyjádřit. Za mě obojí velká spokojenost.

Hodně zajímavá je linka Rusů v exilu, kteří mají připravit puč. Jedná se o historicky podložená fakta a pro mě nové informace. To si říkám u historických detektivek i románů poměrně často. Vyrůstal jsem totiž za socialismu a dějepis se tenkrát učil značně jednostranně. Ony totiž byly svině na obou stranách. Ostatně tak tomu bývá vždycky. Je až děsivé, kolik paralel jsem vystopoval s dnešní dobou. Schválně si Mokrou rybu přečtěte a uvidíte sami. A nebojte se, že budete zatěžováni jen nějakými suchými daty. Jak už jsem psal, tenhle příběh je hlavně syrovou detektivkou. To je hlavní téma. Zbytek jen dokresluje tehdejší hektickou dobu. Bylo pro mě také zajímavé porovnat, co mi o těchto letech vyprávěly babičky a dědové. V Ćechách byla spousta věcí hodně podobných. V pohraničí obvzlášť. Navíc, vždycky jsem si říkal, jak je možné, že někdo dokáže takhle zfanatizovat celý národ. Ale bohužel, stalo se a důsledky se dotkly všech našich předků. Děsí mě, co se dělo za války. A to prosím neměli internet a sociální sítě. 

Abych nějak dnešní svůj tip shrnul. Jedná se přesně o takový ten druh knížky, kterou si odpoledne po procházce v lesích otevřete a budete končit dlouho po půlnoci. Autor píše zajímavě, nebojí se řezat do živého, umí vystavět různé odbočky, zvraty. Celá kniha je potom taková temná, bez příkras a i vztahy jsou popsány takové, jaké mnohdy bývají. Když jsem vystupoval z tramvaje, tak jsem studentům řekl, že jsou hloupí a že by si měli doplnit vzdělání. Není přece možné, aby se historie zase opakovala. Nejsme tak tupí, ne? Možná jsem naivní, ale pořád si myslím, že většina lidí snad není hloupá. Možná ne nejchytřejší, ale snad se nenechá zblbnout. Nebo ano? Poslední dobou (i díky přečtění celé téhle série) hodně přemýšlím. Pak si otevřu ksichtoknihu a tam jeden "přítel", který miluje malá štěnátka veřejně prohlašuje, že by některé národy měly být vyhlazeny. Uff. Zablokoju jej a raději se zase uzavřu mezi své knihy a muziku. Nikdy nesmíme zavírat oči! Jestli jsem si něco vzal z téhle knížky, tak zrovna tohle. Děkuji a mějte se co nejlépe. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Berlín roku 1929.

Kriminální komisař Gereon Rath zažívá město, které je v rauši. Kokain, ilegální noční kluby, politické pouliční bitvy – prostě tanec na sopce. Mladý, ctižádostivý komisař, který je ve městě nový a byl uklizen na mravnostní oddělení, se nikým nepověřen zapojí do vyšetřování, které vede oddělení vražd – a netuší, že píchl do vosího hnízda…Mrtvý bez identity a se stopami bestiálního mučení je pro oddělení vražd hádankou. Rath objeví pojítko se skupinou Rusů v exilu, kteří měli v plánu nakoupit zbraně za pašované zlato a připravit puč. Po zlatu a zbraních však pasou i jiní. Rath narazí na polovojenské jednotky i organizovaný zločin. Zamiluje se do Charly, stenotypistky na oddělení vražd, a využije jejích zasvěcených informací pro své osamělé vyšetřování. Přitom se do případu zaplétá víc a víc...


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER